Image default
Ευρώπη

Μάθημα «προπαγάνδας» χρηματοδότησε η Κίνα σε τσεχικό Πανεπιστήμιο

Η κινεζική πρεσβεία στην Πράγα χρηματοδότησε μάθημα στο πιο διάσημο πανεπιστήμιο της χώρας, το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, ανέφερε o εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV.cz, Aktuálně.cz.

Στόχος του μαθήματος ήταν η ενημέρωση των φοιτητών για την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», αλλά οι εξωτερικοί ειδικοί το επικρίνουν ως προπαγάνδα.

Ο Μίλος Μπαλαμπάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τσεχο-κινεζικού κέντρου του πανεπιστημίου και διδάσκων του μαθήματος, το οποίο περιγράφει τα οφέλη του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, δήλωσε ότι το μάθημα σχεδιάστηκε αρχικά για φοιτητές κοινωνικών επιστημών και ότι είχε λιγότερες διαθέσιμες θέσεις.

«Αλλά το ενδιαφέρον της τσεχικής νεολαίας για την κατανόηση της Κίνας υπερέβη τις προσδοκίες μου. Οι φοιτητές ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και τελικά αυξήσαμε τον αριθμό στους 30», δήλωσε ο Μπαλαμπάν πέρυσι, προσθέτοντας ότι το κινεζικό πρότζεκτ δεν ανήκει μόνο στην Κίνα, αλλά είναι μια «συμφωνία» πολλών χωρών.

Η κινεζική πρεσβεία πλήρωσε επίσης ένα ταξίδι στην Κίνα για εκείνους τους φοιτητές που πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στο μάθημα.

Οι πληροφορίες έρχονται μόλις λίγες μέρες μετά το ρεπορτάζ του Aktuálně.cz ότι η κινεζική πρεσβεία πλήρωσε 50.000 ευρώ για ένα συνέδριο που διοργάνωσε ο Μπαλαμπάν υπό την αιγίδα του Tomáš Zima, πρύτανη του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

Ο Μπαλαμπάν παραιτήθηκε από τη θέση του μετά την αποκάλυψη αυτών των πληροφοριών από τo Aktuálně.cz.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Τσεχικής Δημοκρατίας κλιμακώθηκαν αφότου ο δήμαρχος της Πράγας αντιτάχθηκε στη συμπερίληψη μιας συμφωνίας «Μια Κίνα» σε ένα deal αδελφοποίησης πόλεων, δηλώνοντας ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας. Το Πεκίνο ακύρωσε τότε τη συμφωνία αδελφοποίησης, καθώς και μια περιοδεία της Φιλαρμονικής της Πράγας.

Ο Zdeněk Hřib είναι ο πρώτος δήμαρχος της Πράγας που προέρχεται από το Κόμμα των Πειρατών. Και λόγω της αντίθεσής του στην αυξανόμενη κινεζική επιρροή στη χώρα, έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τσέχος πρόεδρος Milos Zeman, γνωστός για τη θετική του στάση απέναντι στην Κίνα, έχει εμβαθύνει τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Ωστόσο, η στάση του υπέρ της Κίνας προκαλεί διαρκώς ανησυχίες μεταξύ των πολιτικών και της κοινωνίας, ενώ τα ΜΜΕ αναφέρουν σκάνδαλα που σχετίζονται με τις σχέσεις Τσεχίας-Κίνας σχεδόν καθημερινά.

Εν τω μεταξύ, το AFP ανέφερε χθες ότι το Βέλγιο αρνήθηκε την παροχή βίζας σε Κινέζο ακαδημαϊκό και του απαγόρευσε για οκτώ χρόνια τη μετακίνηση στον ελεύθερο από υποχρέωση διαβατηρίου ταξιδιωτικό χώρο της ΕΕ, μετά τον χαρακτηρισμό του ως πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Πηγές δήλωσαν στο AFP ότι ο Song Xinning, ο υπεύθυνος του ινστιτούτου Confucius του πανεπιστημίου VUB στις Βρυξέλλες, το οποίο υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση, τράβηξε την προσοχή της υπηρεσίας πληροφοριών VSSE του Βελγίου, για το ότι «βλάπτει την εθνική ασφάλεια».

«Η απέλαση του Song έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις παράνομες δραστηριότητες του Πεκίνου στην Ευρώπη, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο ρόλο της κινεζικής Huawei στην μελλοντική υποδομή τηλεπικοινωνιών 5G», σχολίασε η AFP.

Σχετικα αρθρα

Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να βρει τη χρηματοδότηση για το rescEU

admin

Η αύξηση του αριθμού των γυναικών σε ηγετικές θέσεις πρέπει να συνοδευτεί από υποχώρηση των προκαταλήψεων

admin

Το Παρίσι απειλεί με βέτο ενδεχόμενη νέα αναβολή για το Brexit

admin

Η Γερμανία αναμενει σκληρές συνομιλίες για τους ενεργειακούς φόρους στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

admin

Σε φάση ωρίμανσης το ραγδαία αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των ελληνικών startups

admin

Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο: Συνεδριάζει 17 Ιανουαρίου με Μητσοτάκη, Σχοινά και Φερέιρα

admin

«Μονοπάτια Πολιτισμού»: Σημαντική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά

admin

Ανησυχία για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα

admin

1000 συναντήσεις από 49 ελληνικές εταιρείες για φυσικά και βιολογικά προϊόντα σε Σκανδιναβία και Βόρεια Ευρώπη

admin

«Έπεσαν» οι υπογραφές με κοινοπραξία TOTAL-ENI για το οικόπεδο 7

admin

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι Πιστεύουν oι Μετανάστες

admin

ΕΕ: Περικοπές κονδυλίων για την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας

admin

Γαλλογερμανική αντιπροσωπεία σε Άγκυρα και Αθήνα για το μεταναστευτικό

admin

Μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ προτείνει η φινλανδική προεδρία

admin

G7-Αμαζόνιος: Έκτακτη βοήθεια 20 εκ. δολαρίων για την αποστολή Canadair – μήνυμα Γκουτέρες

admin

Ceccarelli: Ευκαιρία για την Ελλάδα ο νέος Δρόμος του Μεταξιού

admin

Συμβουλές από έναν whistleblower

admin

Π. Μεζονάβ, για προσφυγικό και μεταναστευτικό: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη

admin