Image default
Οικονομία

Νέο ράλι στα ομόλογα έφερε η Moody’s

Συνεχίστηκε και σήμερα το ράλι των ελληνικών ομολόγων. Η «προαναγγελία» αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε νέο ιστορικό χαμηλό 1,155% από το 1,19% που κυμαίνονταν χθες. Στο 0,388% από 0,41% υποχώρησε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Η Moody’s χαρακτήρισε ως θετική για το αξιόχρεο της χώρας (credit positive) την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα, ποσού περίπου 2,7 δισ. ευρώ -από το χρέος ύψους 8,4 δισ. ευρώ που είχε έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Όπως αναφέρει στην σημερινή έκθεση της, η πρόωρη αποπληρωμή θα μειώσει τις δαπάνες για τόκους του ελληνικού δημοσίου και θα επιμηκύνει οριακά τη μέση διάρκεια του χρέους του, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητά του. Με την πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα έχει υποχρεώσεις έναντι του Ταμείου για το 2019 και το 2020 και αναμένει μία εξοικονόμηση ύψους 70 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,2% των δαπανών της για τόκους.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 4 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,17% από 1,21% χθες, έναντι 0,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,59% από 1,57% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς πτωτικά κινείται το απόγευμα το ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1136 δολάρια από το επίπεδο των 1,1149 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Περιορισμένη επίπτωση είχε στο δολάριο η χθεσινή απόφαση της Fed να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μ.β. στο 1,50% – 1,75%, καθώς η εξέλιξη αυτή είχε ήδη πλήρως τιμολογηθεί από την προθεσμιακή αγορά. Το δολάριο ενισχύθηκε πρόσκαιρα από την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ (αυξήθηκε κατά 1,9% στο γ΄τρίμηνο) και τις νέες θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, τα οποία αποδείχθηκε ότι ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Οκτώβριο περισσότερο του αναμενόμενου (100,8, εκτίμηση: 101,1) σε χαμηλό από τον Ιανουάριο 2015, καταδεικνύοντας ότι διατηρείται η δυσμενής οικονομική συγκυρία.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,276%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,339%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,401% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,44%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1154 δολάρια.

Σχετικα αρθρα

Αρχική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ιαπωνίας ανακοίνωσε ο Τραμπ

admin

ΕΝΦΙΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης το 2020

admin

Β. Κικίλιας: Πενήντα εκατ. ευρώ λιγότερα θα καταβάλουν οι πολίτες για τη συμμετοχή τους στα φάρμακα

admin

Thomas Cook : Πρόγραμμα για 4.500 εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ

admin

Πρώτη κατοικία: Σχεδόν 30.000 χρήστες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Κτηματολόγιο: Επτά ρυθμίσεις – ανάσα για τους ιδιοκτήτες στο τραπέζι

admin

Δείτε πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις

admin

Πτωτικό άνοιγμα στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Τελικά πόσα πληρώνουν οι Έλληνες σε ίντερνετ και sms…..

admin

Τον γεωπολιτικό ρόλο Ελλάδας – Βουλγαρίας εξήρε ο Ντόναλντ Τραμπ

admin

Η Eurobank πούλησε 180 επαγγελματικά ακίνητα

admin

Ακίνητα : Δείτε ποιες περιοχές θα ακριβύνουν με τις νέες αντικειμενικές αξίες

admin

Ανοικτές 160 θέσεις εργασίας σε δημόσιους φορείς και νοσοκομεία

admin

YouTube από… χρυσάφι: Δύο δισ. χρήστες και διαφημιστικά έσοδα άνω του ενός δις. δολαρίων

admin

Πώς θα «χτίζεται» το αφορολόγητο από το νέο έτος

admin

Σοκαριστικά στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια: Το 17,9% των ρυθμισμένων δανείων έχουν ξανακοκκινίσει

admin