Image default
Τράπεζες

Πληρωμές εγγυήσεων προς τις τράπεζες ετοιμάζει το δημόσιο

Ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ οφείλει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες όσον αφορά τις εγγυήσεις στα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες προς «ευάλωτες» οικονομικά κοινωνικές ομάδες, όπως πυρόπληκτοι, σεισμοπαθείς, αλλά και Ρομά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εγγυήσεις που έχουν καταπέσει ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το σύνολο των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία ως επί το πλείστον είναι στεγαστικά, ανέρχεται σε ποσό άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πακέτο περιλαμβάνονται και ορισμένα μικρά εταιρικά-επαγγελματικά δάνεια προς αγροτικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μικρές βιοτεχνίες και βιομηχανίες καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τα δάνεια αυτά, σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%, έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται εδώ και χρόνια.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τράπεζες απευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου το δημόσιο να αποπληρώσει τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει και ήδη έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό επιτροπή στην οποία μετέχουν στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθ. Πετραλιά αλλά και τραπεζικά στελέχη που είναι αρμόδια για το θέμα. «Η πίεση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για την άμεση επίλυση του θέματος και την πληρωμή από την πλευρά του δημοσίου είναι ιδιαίτερα αυξημένη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εξάλλου είχε αποτυπωθεί και στην έκθεση που συνέταξαν οι θεσμοί στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης. Πρέπει να εξεταστούν και να επιλυθούν μια σειρά από νομικά και λειτουργικά προβλήματα, κάτι που διευκολύνει τη διαδικασία αποπληρωμής», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας που μετέχει στη συγκεκριμένη επιτροπή.

Η επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει μια φορά και κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι η αποπληρωμή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων έχει εξαιρεθεί από τη δυνατότητα πώλησής τους σε funds αλλά και από την ένταξή τους στο νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις τράπεζες καθώς δεν έχουν λάβει προβλέψεις για τον κίνδυνο αυτών των δανείων, επικαλούμενες της κρατική εγγύηση.

Και ενώ θεσμοί και τράπεζες πιέζουν το δημόσιο για άμεση τακτοποίηση του θέματος, στο ΓΛΚ τρέχουν μοντέλα αποπληρωμής, έτσι ώστε το κόστος να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες, υπό την πίεση των θεσμών, είχαν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες και είχαν καταθέσει αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου, όπως προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Οι αρρυθμίες στην αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων ξεκίνησαν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το 2012 και κορυφώθηκαν από το 2015 και μετά. Το θέμα ετέθη από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και υπόψη του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο πλευρές στο Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικα αρθρα

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια

admin

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

admin

Deutsche Bank: «Τσεκούρι» σε 18.000 θέσεις εργασίας

admin

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-τραπεζιτών

admin

Μάριο Ντράγκι: Το τελευταίο μήνυμα για Ελλάδα και Ευρωζώνη

admin

Στις «ελληνικές καλένδες» το σχέδιο της ΤτΕ

admin

Κάτω του ορίου του 5% το ποσοστό της Schroders στην Alpha Bank

admin

Eurobank: Πώς εξηγούνται τα «σκαμπανεβάσματα» στο οικονομικό κλίμα

admin

Ζαββός: Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής στη μείωση των NPLs

admin

Ποιες προμήθειες έκοψαν οι τράπεζες

admin

Σύμπνοια δανειστών-τραπεζιτών για το zero risk του Ηρακλή

admin

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

admin

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Επεκτείνει τις υπηρεσίες factoring στην Ελλάδα ο ιταλικός όμιλος BFF

admin

ΗΠΑ: Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η μείωση επιτοκίων από τη Fed

admin

UBS: Πτώση στα κέρδη το Q3, προειδοποιεί για τις εμπορικές εντάσεις

admin

Δεύτερη ευκαιρία για τους οφειλέτες με το νέο Κώδικα Φερεγγυότητας

admin

Δέσμευση τραπεζών σε θεσμούς για πλειστηριασμούς «χωρίς όριο αξίας»

admin