Image default
Οικονομία

Φορολογικός παράδεισος για funds η Ελλάδα, τι θα προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για τράπεζες και Κεφαλαιαγορά

Μοντέλο Κύπρου και όχι μόνο, για προσέλκυση επενδύσεων μέσω funds με ελάχιστη έως μηδενική φορολογία θεσμοθετεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν προτάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχεδιάζει σε ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που έρχεται στην Βουλή μέχρι τις 22 Νοεμβρίου να δίνει τη δυνατότητα στη δημιουργία ειδικού τύπου funds, τα οποία θα τοποθετούνται σε εναλλακτικού τύπου επενδύσεις.

Κι αν στη Κύπρο, η εκεί χρηματιστηριακή αγορά, σχεδόν υπολειτουργεί, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση για άντληση κεφαλαίων από funds που έχουν συσταθεί εκεί.

Πλέον, με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο, σημειωτέον, πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση φέρνει σε ένα από τα νομοσχέδια της τους πέντε πρώτους μήνες που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά και τα νέα πεδία δράσης της, θα υπάρχει η δυνατότητα σύστασης και συμμετοχής από ιδιώτες επενδυτές για τη σύσταση funds τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ή πρωτότυπων επιχειρηματικών ιδεών.

Ως προς τη φορολογία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι δευτερεύον το ζήτημα, αφού σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Ανάλογα με τη ζήτηση και προκειμένου να προσελκυστούν κεφάλαια που θα συστήνουν αυτού του τύπου τα funds, θα καθοριστεί και το φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό προς τις υπόλοιπες χώρες. Τονίζεται δε, πως όσο μικρότερη είναι η φορολογία, τόσο περισσότερα κεφάλαια θα αποδεσμευτούν για την χρηματοδότηση των επενδυτικών σκοπών.

Το ίδιο αναμένεται και για τα αμοιβαία κεφάλαια, αφού στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η εξίσωση της φορολογίας των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν έδρα στο εξωτερικό με τα ελληνικά, θέμα το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο της φορολογίας των funds που έχουν έδρα στο Λουξεμβούργο, που οι συντελεστές εκεί είναι μηδενικοί! Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι απελευθερώνεται επιπλέον ρευστότητα που θα στραφεί στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, κάτι το οποίο γίνεται μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία από τις εταιρείες ειδικού σκοπού που αποσκοπούν στην χρηματοδότηση, δηλαδή στην επένδυση άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων είναι η Deca, το ελληνικό fund που έχει συσταθεί από τον επιχειρηματία κ. Δ. Δασκολόπουλο. Η Deca σε χαλεπούς «συριζαϊκούς» καιρούς προέβη στην χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες καλύπτουν συγκεκριμένα επενδυτικά κριτήρια: ελκυστική δυναμική του κλάδου, υψηλή ποιότητα και ακεραιότητα της διοίκησης, ισχυρά οικονομικά μεγέθη και, φυσικά, αναπτυξιακή δυνατότητα. Μάλιστα, το Diorama που ανήκει στην DECA ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λουξεμβούργου (CSSF).

Σχετικα αρθρα

Τέλος εποχής, αρχή νέας για την Alibaba με την αποχώρηση του Τζακ Μα

admin

Κοινό μουσουλμανικό κρυπτονόμισμα θέλει το Ιραν

admin

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Μητσοτάκης : Έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 στα μικρά νησιά

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς στο πρόγραμμα της ΕΤΕπ για επενδύσεις σε πράσινες και αστικές υποδομές

admin

Πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα, «τσιμπάνε» οι αποδόσεις

admin

Ρωσία – Ουκρανία: Νέα 5ετή συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου

admin

Αποκαλυπτήρια του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ

admin

Η Thomas Cook χρωστάει 60 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία της Τυνησίας

admin

Lamda Development : Οι μέτοχοι πιστεύουν στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού

admin

Ποιος Τζεφ Μπέζος; Ένας Κινέζος… χοιροτρόφος τον ξεπέρασε σε αύξηση περιουσίας το 2019

admin

Χρηματιστήριο: Μικρή πτώση μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση

admin

Ισχυρή ώθηση στη Wall Street από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

admin

Το εργατικό κέντρο Ρεθύμνου στηρίζει τους εργαζόμενους της Creta Farms

admin

Χρηματιστήριο : Οριακά κέρδη κατέγραψε τον Σεπτέμβριο

admin

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για θέρμανση μέσω φυσικού αερίου

admin

Μοσκοβισί: Η νέα Κομισιόν να καλλωπίσει σοβαρά το σύμφωνο σταθερότητας

admin

Eξετάζεται η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες

admin