Image default
Οικονομία

Φορολογικός παράδεισος για funds η Ελλάδα, τι θα προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για τράπεζες και Κεφαλαιαγορά

Μοντέλο Κύπρου και όχι μόνο, για προσέλκυση επενδύσεων μέσω funds με ελάχιστη έως μηδενική φορολογία θεσμοθετεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν προτάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχεδιάζει σε ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που έρχεται στην Βουλή μέχρι τις 22 Νοεμβρίου να δίνει τη δυνατότητα στη δημιουργία ειδικού τύπου funds, τα οποία θα τοποθετούνται σε εναλλακτικού τύπου επενδύσεις.

Κι αν στη Κύπρο, η εκεί χρηματιστηριακή αγορά, σχεδόν υπολειτουργεί, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση για άντληση κεφαλαίων από funds που έχουν συσταθεί εκεί.

Πλέον, με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο, σημειωτέον, πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση φέρνει σε ένα από τα νομοσχέδια της τους πέντε πρώτους μήνες που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά και τα νέα πεδία δράσης της, θα υπάρχει η δυνατότητα σύστασης και συμμετοχής από ιδιώτες επενδυτές για τη σύσταση funds τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ή πρωτότυπων επιχειρηματικών ιδεών.

Ως προς τη φορολογία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι δευτερεύον το ζήτημα, αφού σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Ανάλογα με τη ζήτηση και προκειμένου να προσελκυστούν κεφάλαια που θα συστήνουν αυτού του τύπου τα funds, θα καθοριστεί και το φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό προς τις υπόλοιπες χώρες. Τονίζεται δε, πως όσο μικρότερη είναι η φορολογία, τόσο περισσότερα κεφάλαια θα αποδεσμευτούν για την χρηματοδότηση των επενδυτικών σκοπών.

Το ίδιο αναμένεται και για τα αμοιβαία κεφάλαια, αφού στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η εξίσωση της φορολογίας των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν έδρα στο εξωτερικό με τα ελληνικά, θέμα το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο της φορολογίας των funds που έχουν έδρα στο Λουξεμβούργο, που οι συντελεστές εκεί είναι μηδενικοί! Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι απελευθερώνεται επιπλέον ρευστότητα που θα στραφεί στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, κάτι το οποίο γίνεται μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία από τις εταιρείες ειδικού σκοπού που αποσκοπούν στην χρηματοδότηση, δηλαδή στην επένδυση άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων είναι η Deca, το ελληνικό fund που έχει συσταθεί από τον επιχειρηματία κ. Δ. Δασκολόπουλο. Η Deca σε χαλεπούς «συριζαϊκούς» καιρούς προέβη στην χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες καλύπτουν συγκεκριμένα επενδυτικά κριτήρια: ελκυστική δυναμική του κλάδου, υψηλή ποιότητα και ακεραιότητα της διοίκησης, ισχυρά οικονομικά μεγέθη και, φυσικά, αναπτυξιακή δυνατότητα. Μάλιστα, το Diorama που ανήκει στην DECA ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λουξεμβούργου (CSSF).

Σχετικα αρθρα

Αποζημίωση 50 δισ. δολαρίων σε πρώην μετόχους του ομίλου Yukos

admin

Κτηματαγορά : Ξυπνά μετά από μια δεκαετή κρίση

admin

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin

admin

Η προστασία της πρώτης κατοικίας εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού

admin

Ηλεκτρικά οχήματα : Αυτά είναι τα δέκα βήματα για την επιδότηση αγοράς του

admin

Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2019

admin

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της Αμερικής

admin

Κοροναϊός : Στα 22 δισ. δολ. ενδέχεται να φθάσουν οι ζημιές για τον τουρισμό παγκοσμίως

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλες απώλειες 5,18%, κάτω από τις 700 μονάδες η αγορά

admin

Ο Πειραιάς μεταμορφώνεται: Αυτό είναι το σχέδιο ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου

admin

Την εξαίρεση της φέτας και των ροδάκινων από τους αμερικανικούς δασμούς ζητά η Ελλάδα

admin

ΒΕΑ: Σε σωστή κατεύθυνση τα νέα φορολογικά μέτρα

admin

Την Παρασκευή στους λογαριασμούς η αποζημίωση ειδικού σκοπού – Πόσους αφορά

admin

Παρακράτηση : Πρωτοχρονιά με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις το 2020

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο

admin

Νέο ρεκόρ για το παλλάδιο : Ξεπέρασε τα 2.500 δολ./ουγγιά

admin

ESM για Ελλάδα: Τετραπλό κέρδος από την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

admin

Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση – Ποια προϊόντα αφορά

admin