Image default
Διεθνή

Ρωσία : Λουκέτο στη ΜΚΟ «Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Ρωσία αποφάσισε τη διάλυση της ένωσης «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα», της οποίας ηγείται ο ηλικίας 75 ετών διάσημος Ρώσος ακτιβιστής Λεβ Πανομαριόφ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου διαλύονται η ένωση και τα παραρτήματα της, αλλά όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, επειδή η απόφαση δεν έχει τεθεί σε ισχύ, η ένωση μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για διοικητικές υποθέσεις.

Τη διάλυση της ένωσης είχε αιτηθεί το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι ο Πανομαριόφ και η ένωση του είχαν διαπράξει πλήθος παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός αιφνιδίου ελέγχου. Οι βασικές αιτιάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης αφορούσαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν την λειτουργία των οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η ένωση του Πανομαριόφ δεν ανέφερε συχνά στις δημοσιεύσεις της ( και στις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ότι ανήκει στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης χώρας».

Τι απαντά ο ιδρυτής της ένωσης

Ο Λεβ Πανομαριόφ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο δικηγόρος της ένωσης Σεργκέι Αντρόποφ δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ιδρυτής της ένωσης «Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», Λεβ Πανομαριόφ.

Μετά την προσφυγή του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο Πανομαριόφ είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει την δραστηριότητά του στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και ότι θα διατηρήσει την ένωση με την μία ή την άλλη μορφή , ακόμη και εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει να την διαλύσει.

Η ένωση, με επιστολή που είχε αποστείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε προτείνει να περιμένει έως την άνοιξη του 2019 για να προβεί σε τροπολογίες στο καταστατικό της , ώστε να εναρμονισθεί με τον Αστικό Κώδικα, αλλά δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση.

Όπως μεταδίδει το MBX-Media ο Πανομαριόφ στο δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει τα επιχειρήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης «ανόητα» και είχε υποστηρίξει πως ο ίδιος ο έλεγχος δεν ήταν σύννομος. Δήλωσε μάλιστα ότι « για πρώτη φορά διαλύεται η μεγαλύτερη οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, η απόφαση αυτή του δικαστηρίου θα είναι πολύ σημαντική».

Ποια είναι η ρωσική ένωση «Για τα Ανθρώπινα δικαιώματα»

Η ένωση «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είναι μια από τις παλιότερες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία. Άρχισε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ επίσημα είχε καταχωριστεί τον Νοέμβριο του 1997.

Η ένωση «για τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών να έχουν μια δίκαιη δίκη, την ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα, την διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών, παρέχει νομική υποστήριξη σε ευάλωτα οικονομικά άτομα, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων και μεταναστών, παρακολουθεί τις δίκες που διεξάγονται, ασκεί έλεγχο στις δραστηριότητες των σωμάτων ασφαλείας και αγωνίζεται κατά του αντισημιτισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού.

Την ένωση « Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» την συμπεριέλαβαν στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης χώρας» τον Φεβρουάριο του 2019.

Ο νόμος για τις ΜΚΟ- πράκτορες ξένης χώρας θεσπίστηκε το 2012. Με βάση τον νόμο αυτόν οι ΜΚΟ που ασχολούνται με πολιτική δραστηριότητα και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό θα πρέπει να δηλώνονται στο μητρώο των πρακτόρων ξένης χώρας.

Ο Πανομαριόφ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ένωση του δεν συμφωνεί με την ένταξη της στην κατηγορία των πρακτόρων ξένης χώρας.

--

Σχετικα αρθρα

Βίντεο που «κόβει» την ανάσα από τον φονικό σεισμό των 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

admin

Στόλτενμπεργκ: Καλωσορίζουμε τη γερμανική πρόταση για τη «διεθνή ζώνη ασφαλείας» στη Συρία

admin

Λονδίνο: Έβαλαν κάμερες ασφαλείας για να φυλάξουν καλύτερα τον τάφο του Μαρξ

admin

Τουρκία: Αθώος ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά για τις διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί

admin

Αυστραλία : Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούν από τον πρωθυπουργό Μόρισον να παραιτηθεί

admin

Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια: Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και διάγγελμα Πενταρόφσκι

admin

«Ντροπή» για την Αραβική Συμμαχία η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας, λέει πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ

admin

Βαλεαρίδες Νήσοι – «Άσχημα» τα νέα για τους τουρίστες: Τέλος οι ασύστολες κραιπάλες και με τον νόμο

admin

Γιούνκερ για Brexit: Η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» αν η βουλή απορρίψει τη νέα συμφωνία

admin

Πούτιν εναντίον Ερντογάν με φόντο τους νεκρούς στη Συρία – Κλιμάκωση των σχέσεων Ρωσίας με Τουρκία

admin

Χαμάς: Η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα γη για τους Παλαιστίνιους – Ανοησίες λέει ο Τραμπ

admin

Λιβύη : Επίθεση από δυνάμεις του Χαφτάρ καταγγέλλουν τούρκοι δημοσιογράφοι

admin

Ραγδαίες εξελίξεις στη Θουριγγία: Ο Κέμεριχ αποφάσισε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός

admin

Τραμπ: Νεκρός και ο διάδοχος του Μπαγκντάντι

admin

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράκ: Ρουκέτα έπεσε μόλις λίγα μέτρα από την πρεσβεία των ΗΠΑ

admin

Ιαπωνική πατέντα: Σύστημα βοηθά τους επιβάτες αεροπλάνων να αποφύγουν τα… μωρά

admin

ΗΠΑ: Διεργασίες για συνάντηση του πληροφοριοδότη που κατήγγειλε τη συμπεριφορά του Τραμπ

admin

Ισχυρός σεισμός στην Ιταλία

admin