Image default
Οικονομία

Στα χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, κοντά στα χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων, ενώ αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση εδώ και πέντε εβδομάδες, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβε σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και η νέα ανησυχία σχετικά με τις εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας ενίσχυσαν τις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα, ωθώντας προς τα κάτω τις αποδόσεις τους στην Ευρωζώνη, αφού τον Οκτώβριο είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό τους από τις αρχές του 2018, καθώς είχαν εξασθενίσει οι ανησυχίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι αναλυτές ανέφεραν ότι η επανέναρξη των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα βοήθησε, επίσης, τα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το επίκεντρο της προσοχής να στρέφεται στις πολιτικές που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα υπό την προεδρία της Λαγκάρντ. Σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν στο - ότι οι κορυφαίες προτεραιότητες της Λαγκάρντ πρέπει να είναι η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και η διασφάλιση ότι η τράπεζα μιλά με μία φωνή.

Η απόφαση για την επανέναρξη των αγορών ομολόγων δίχασε την κεντρική τράπεζα και τροφοδότησε την αίσθηση στις αγορές ότι είναι πολύ ψηλά ο πήχης για μία περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ενώ η αγορά προεξοφλούσε ένα επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ κοντά στο -0,8% μόλις πριν από δύο μήνες, δεν αναμένει πλέον μία περαιτέρω μείωσή του κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 2020. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η Λαγκάρντ έχει δύσκολο έργο στην προσπάθειά της να προωθήσει την ενότητα που οδηγεί σε ένα συνεκτικό σύνολο πολιτικών στο μέλλον», δήλωσε στέλεχος της Investec, προσθέτοντας: «Οι απόψεις της μπορούν να χαρακτηρισθούν ως συνέχεια» αυτών του απελθόντος προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων κυμαινόταν περί το -0,40%, κοντά στο χαμηλό επίπεδο της Πέμπτης (0,42%). Είναι περίπου 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση πέντε εβδομάδων.

Η Λαγκάρντ θα κρατήσει αρχικά τους κορυφαίους συνεργάτες του προκατόχου της, περιλαμβανομένου του βασικού συμβούλου του, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος στο - την Πέμπτη. Την πρώτη δημόσια ομιλία της, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, θα την κάνει τη Δευτέρα.

Σχετικα αρθρα

Αλεξιάδης για φορολογικό νομοσχέδιο: Ταξική η επιλογή της κυβέρνησης ως προς τα οφέλη

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 7,2% στις εξαγωγές τον Ιούλιο

admin

Ικανοποίηση στους εξαγωγείς για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ

admin

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο δικαστήριο για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ

admin

ΔΝΤ – Ελλάδα : Δέκα χρόνια βοήθειας και διαφωνιών γύρω από την ελληνική οικονομία

admin

ΕΛΠΕ για ενδείξεις σημαντικού κοιτάσματος: Φρένο στις πρόωρες εκτιμήσεις και τα βεβιασμένα συμπεράσματα

admin

EY: Σημαντικοί οι μη χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι για τις τράπεζες

admin

Πλεόνασμα : Στο «βωμό» των ΔΝΤ και ΕΕ μέρισμα και συντάξεις

admin

Τραμπ: Εμπορικά μέτρα κατά των μελών του ΝΑΤΟ που δεν καλύπτουν το 2% για τις αμυντικές δαπάνες

admin

Με οριακή άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Η British American Tobacco καταργεί 2.300 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο

admin

Νέα άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο στις 107 μονάδες

admin

Σε ρυθμούς Black Friday η χώρα – Πέντε κανόνες για να μην πέσετε θύματα των προσφορών

admin

Μείωση φορολογίας: Τι κερδίζουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

admin

Αλλάζει η υγεία με νομοσχέδιο – «σκούπα»

admin

Γεωργιάδης: Ώρα να έρθουν σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

120 δόσεις: Σε ισχύ οι αλλαγές στη ρύθμιση – Πότε ενεργοποιείται η πλατφόρμα

admin

Αντικειμενικές αξίες: Κίνδυνος για αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από την αναπροσαρμογή

admin