Image default
Οικονομία

Στα χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, κοντά στα χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων, ενώ αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση εδώ και πέντε εβδομάδες, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβε σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και η νέα ανησυχία σχετικά με τις εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας ενίσχυσαν τις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα, ωθώντας προς τα κάτω τις αποδόσεις τους στην Ευρωζώνη, αφού τον Οκτώβριο είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό τους από τις αρχές του 2018, καθώς είχαν εξασθενίσει οι ανησυχίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι αναλυτές ανέφεραν ότι η επανέναρξη των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα βοήθησε, επίσης, τα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το επίκεντρο της προσοχής να στρέφεται στις πολιτικές που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα υπό την προεδρία της Λαγκάρντ. Σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν στο - ότι οι κορυφαίες προτεραιότητες της Λαγκάρντ πρέπει να είναι η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και η διασφάλιση ότι η τράπεζα μιλά με μία φωνή.

Η απόφαση για την επανέναρξη των αγορών ομολόγων δίχασε την κεντρική τράπεζα και τροφοδότησε την αίσθηση στις αγορές ότι είναι πολύ ψηλά ο πήχης για μία περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ενώ η αγορά προεξοφλούσε ένα επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ κοντά στο -0,8% μόλις πριν από δύο μήνες, δεν αναμένει πλέον μία περαιτέρω μείωσή του κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 2020. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η Λαγκάρντ έχει δύσκολο έργο στην προσπάθειά της να προωθήσει την ενότητα που οδηγεί σε ένα συνεκτικό σύνολο πολιτικών στο μέλλον», δήλωσε στέλεχος της Investec, προσθέτοντας: «Οι απόψεις της μπορούν να χαρακτηρισθούν ως συνέχεια» αυτών του απελθόντος προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων κυμαινόταν περί το -0,40%, κοντά στο χαμηλό επίπεδο της Πέμπτης (0,42%). Είναι περίπου 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση πέντε εβδομάδων.

Η Λαγκάρντ θα κρατήσει αρχικά τους κορυφαίους συνεργάτες του προκατόχου της, περιλαμβανομένου του βασικού συμβούλου του, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος στο - την Πέμπτη. Την πρώτη δημόσια ομιλία της, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, θα την κάνει τη Δευτέρα.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή ανάκαμψη στο κλείσιμο της αγοράς

admin

Με μικρή άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

ΥΠΕΝ : Σε ένα μήνα η αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

admin

Με σημαντικά κέρδη 5% κλείνει την εβδομάδα το Χρηματιστήριο

admin

Εικόνα σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη

admin

Βουλή: Αναλογιστική και μελέτη επάρκειας συντάξεων κατέθεσε ο Γ. Βρούτσης

admin

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το APS «Ηρακλής»

admin

«Καμπανάκι» Fitch για την κερδοφορία των τραπεζών λόγω… κορωνοϊού

admin

Υπεγράφησαν δανειακές συμβάσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ μεταξύ Δημοσίου και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,5% υποχώρησε η ανεργία το Νοέμβριο

admin

Κοροναϊός… και στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα στη συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με την πρέσβη της Κίνας

admin

Βουτιά στη Wall Street λόγω κορονοϊού: Διεκόπη για 15 λεπτά η συνεδρίαση για να περιοριστεί η κατάρρευση

admin

Οι επαφές του Χρήστου Σταϊκούρα στο περιθώριο του Eurogroup

admin

Με μικτά πρόσημα το κλείσιμο της Wall Street

admin

Ταμείο 4 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της οικονομίας που πλήττεται από τον κορονοϊό δημιουργεί η Ρωσία

admin

Κόντρα Σταϊκούρα – Τσίπρα για το ποιος πλήρωσε το μάρμαρο στα χρόνια της κρίσης

admin

Φορολοταρία : Έρχονται μεγάλες αλλαγές στις αποδείξεις

admin