Image default
Ευρώπη

Aristoil: Η βέλτιστη αξιοποίηση στο μεσογειακό λάδι

Το πρόγραμμα Aristoil, ένα χρηματοδοτούμενο διακρατικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, προσπαθεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, στον τομέα του μεσογειακού ελαιόλαδου, παρέχοντας καινοτόμες μεθόδους για τον εντοπισμό του πιο υγιεινού τμήματός του, σύμφωνα με την αναφορά της EURACTIV.com, από την Αθήνα.

Το ελαιόλαδο υπήρξε εδώ και αιώνες το κυριότερο προϊόν της Μεσογείου. Παρόλο που η περιοχή υπήρξε η μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας ελιάς παγκοσμίως, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από ένα «μη μεσογειακό» σπορέλαιο, έφερε τους ελαιοπαραγωγούς σε δύσκολη θέση στην περιοχή.

Το πρόγραμμα Aristoil καλύπτει 3000 παραγωγούς από πέντε χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, Ισπανία Κύπρος. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2020.

Μιλώντας στη EURACTIV, στο περιθώριο της εκδήλωσης “MEDforYOU: Αναπτύσσοντας μια ισχυρή αφήγηση για την αλλαγή πολιτικής”, το οποίο οργανώθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου, η Emilia Arrabito και η Maria Krimnianoti, δύο ειδικοί για το έργο, δήλωσαν ότι η αφήγηση είναι διττή.

«Ο κύριος στόχος του έργου Aristoil, είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς στην αλυσίδα παραγωγής του ελαιολάδου, να βρουν την προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους και στη συνέχεια να προσεγγίσουν νέες αγορές», δήλωσε η Arrabito, προσθέτοντας ότι, η τακτική παραγωγή δεν είναι συνήθως επικερδής λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.

Η Arrabito είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος, ήταν να ενημερώσει 3000 παραγωγούς για την ύπαρξη ενός κανονισμού της Ε.Ε, ο οποίος αναγνωρίζει το ελαιόλαδο με βελτιωμένες τις ιδιότητες, για την προστασία της υγείας.

Για το λόγο αυτό, οι εμπειρογνώμονες διεξήγαγαν έρευνα χρησιμοποιώντας ένα κινητό ελαιοτριβείο μικρής χωρητικότητας, όπου εκεί συλλέχθηκαν δείγματα από διαφορετικούς παραγωγούς απευθείας από τον αγρό, από συγκεκριμένα δένδρα και από πολλές περιόδους (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος), όταν τα κανονικά ελαιοτριβεία δεν ήταν ανοιχτά.

Τα δείγματα μετά, τα στείλανε στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Κόρδοβας και του Σπλιτ, τα οποία βοήθησαν στο να καθορίσουν γενικές κατευθυντήριες γραμμές στους παραγωγούς. Τα πανεπιστήμια ανέλυαν τα κριτήρια των χημικών ουσιών, «από τη δράση στη συσκευασία».

«Το ελαιόλαδο είναι λίπος, αλλά υπάρχει το 5% του προϊόντος, που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για την υγεία μας, για την πρόληψη ασθενειών, καρκίνων και μπορεί να επίσης να χρησιμοποιηθεί ως και αντιφλεγμονώδες», είπε η Arrabito.

Η Krimnianoti εξήγησε ότι οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν το πώς να εκμεταλλευτούν αυτόν τον κανονισμό και να αυξήσουν την αξία του προϊόντος.

«Έτσι, αυτό που κάναμε ήταν να ενημερώσουμε για το δίκαιο της Ε.Ε και στη συνέχεια να εξετάσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ύπαρξη αυτών των πολύτιμων ουσιών στο λάδι. Επιπλέον, δημιουργήσαμε κάποιες οδηγίες για τους παραγωγούς. Και αν ακολουθήσουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να παράγουν ένα ποιοτικό προϊόν το οποίο θα μπορεί να πωληθεί σε αυξημένη τιμή», είπε η Krimnianoti.

Μια συνεργασία “Med”

Το επόμενο βήμα του έργου είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς ελαιόλαδου, ώστε να προσεγγίσουν νέες αγορές για το “υγιές ελαιόλαδο”, μέσω μιας μεσογειακής ομάδας ή συνεργασίας.

«Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο, μια ομάδα, όπου θα μπορούν να παράγουν προϊόντα ποιότητας, πιστοποιημένα, από τεχνικής άποψης και μετά να τοποθετούνται στην αγορά, είπε η Arrabito.

Πρόσθεσε ότι τα σούπερ μάρκετ δεν πρέπει να αποτελούν τις μόνες αγορές, που θα πρέπει να στοχεύσουν, αλλά και τα φαρμακεία και τα μικρά καταστήματα, τα οποία προσφέρουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η αντιμετώπιση ενός πονοκέφαλου, για παράδειγμα.

Το Αγρόκτημα Κρημνιανιώτη, παράγει αυτό το ελαιόλαδο στην Ελλάδα και συνήθιζε να το πουλάει ως κανονικό λάδι στους εμπόρους χονδρικής.

«Όμως τώρα που συνειδητοποιήσαμε ότι είναι διαφορετικό, σε σχέση με τα υπόλοιπα, προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα νέο προϊόν», είπε.

[Επιμέλεια κειμένου στα αγγλικά από τον Zoran Radosavljevic]

Σχετικα αρθρα

Δημοσκόπηση: Προδοσία για το 65% των Σέρβων η αναγνώριση του Κοσόβου

admin

Ε.Ε.: Ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του αποτελέσματος

admin

Καμπανάκι Κομισιόν και στη Μαδρίτη για τον προϋπολογισμό

admin

Brexit: Ο Τζόνσον προωθεί τις προτάσεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

admin

Κομισιόν: Πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

admin

Ερευνάται για ξέπλυμα χρήματος στη ΛΔ Κονγκό ο προταθείς Επίτροπος Δικαιοσύνης

admin

Διάσκεψη Μονάχου: Η απάντηση Πομπέο στις επικρίσεις για την πολιτική του Τραμπ

admin

Το ΑΠΘ στην 16η θέση των πανεπιστημίων παγκοσμίως για τις κλασικές σπουδές

admin

31/10: Συνέδριο economix.gr και ΤΕΕ για στερεά και υγρά απόβλητα – WASTE 2019

admin

Γερμανία: Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν υποψήφιος για την ηγεσία του CDU

admin

850.000 ευρώ για τη γυναικεία χρηματοδότηση

admin

Η Ευρώπη αποχαιρετά την Βρετανία: Αντίο, auf Wiedersehen, adieu, arrivederci…

admin

Η ΕΕ να μην αφήσει μόνη της την Ελλάδα για το μεταναστευτικό, τόνισε ο Τζιτζικώστας

admin

Η Γερμανία στοχεύει στην εγκατάλειψη του άνθρακα το αργότερο έως το 2038

admin

Η ΕΕ στηρίζει με 600 εκατομμύρια ευρώ τους κορυφαίους ερευνητές της Ευρώπης

admin

Διπλό καμπανάκι Κομισιόν στην Ελλάδα για μη εφαρμογή οδηγιών

admin

22/11: Εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Κρίση και Τοπική Ανάπτυξη» οργανώνει o Π. Κόκκαλης

admin

Η Βουλγαρία απελαύνει 2 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία

admin