Image default
Οικονομία

Συντάξεις : Ποιες αλλαγές έρχονται στις προσωρινές επικουρικές συντάξεις

Σχέδιο για ριζικές αλλαγές στις προσωρινές επικουρικές συντάξεις, αμέσως μετά την έγκριση της αίτησης για κύρια, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας με στόχο να περιοριστούν ο χρόνος αναμονής και η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, «στο πλαίσιο των αλλαγών του ασφαλιστικού που δρομολογούνται αυτήν τη στιγμή, εξετάζουμε πιο «γενναιόδωρα» τόσο σε επίπεδο επικουρικών, όσο και σε εφάπαξ, το ενδεχόμενο προσωρινών συντάξεων, αλλά με το σωστό υπολογισμό, βάσει του ύψους της οριστικής σύνταξης».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε: «Δεν είμαστε πολύ μακριά από το στόχο που έχουμε θέσει, καθώς ήδη η απελευθέρωση που θα προκύψει με το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά ήδη από το καλοκαίρι του 2020, θα δημιουργήσει σημαντική επιτάχυνση στην πορεία ψηφιοποίησης των υπόλοιπων συντάξεων. Επιπλέον, με την επιστροφή υπαλλήλων στις ομάδες έκδοσης των συντάξεων, υπολογίζουμε 20% με 25% επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης του στόχου μας».

Οι προσωρινές επικουρικές συντάξεις

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, περισσότερες από 310.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ βρίσκονται σε… αναμονή, ενώ οι συνολικές εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων εκτιμώνται από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε πάνω από 1 εκατομμύριο.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στις 31 Αυγούστου 2019 εκτιμώνται σε 313.506, εκ των οποίων οι 189.851 αφορούν κύριες συντάξεις (ΕΦΚΑ) και οι υπόλοιπες 87.591 επικουρικές. Τα εφάπαξ, όπως αναφέρει η Καθημερινή, που βρίσκονται σε αναμονή, κατά το ίδιο διάστημα, είναι 36.064.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων αναμένεται να διαδραματίσει η δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος στο ΕΤΕΑΕΠ, αυτόνομο από αυτό του ΕΦΚΑ, που θα καλύπτει την περίοδο από το 2014 και μετά, που ισχύει η νοητή κεφαλαιοποίηση αλλά και τις πιθανές αλλαγές για τους ασφαλισμένους από το 2021 και μετά (πλήρης κεφαλαιοποίηση των εισφορών).

Για να ξεπεραστούν μάλιστα τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν εάν τελικά δεν εγκριθεί για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της κύριας σύνταξης (αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη επικουρικής), η πρόταση του υφυπουργού είναι, η προσωρινή σύνταξη να δίνεται αμέσως μετά την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για προπληρωμή του 80% του εφάπαξ, την οποία έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες το αρμόδιο ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ).

Σχετικα αρθρα

Επίδομα γέννας : Ξεκινούν οι αιτήσεις – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Standard & Poor’s: Ο κορονοϊός πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης

admin

Πόσο θα κοστίζουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων από το 2020

admin

Συστήνεται Παρατηρητήριο για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον κοροναϊό

admin

Πορτογαλία : Η πανδημία σπρώχνει του νέους στο ταμείο ανεργίας, αύξηση αιτήσεων 52%

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Πώς θα στηρίξουμε την πλήρη απασχόληση

admin

Ο κορονοϊός ταράζει τις διεθνείς αγορές – Βουτιά στις μετοχές

admin

Νέο χαμηλό στη μετοχή της Saudi Aramco

admin

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Ανοίγει η εφαρμογή για την Αττική – Όλα τα δικαιολογητικά

admin

Πλεξιγκλάς: Το νέο hot εμπόρευμα της αγοράς

admin

Τζόνσον : Εμπορικές συζητήσεις με ΗΠΑ πριν το… ξεκαθάρισμα με ΕΕ

admin

ΡΑΕ: Επιτυχία 100% στην υλοποίηση 83 έργων φωτοβολταϊκών

admin

Κοροναϊός : Ο ιός αλλάζει το τοπίο στις πωλήσεις τροφίμων

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Έρχονται αυξήσεις 3% ως 7% στις κύριες συντάξεις

admin

Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

admin

Κλειδί για τις αποφάσεις στο μέτωπο των πλεονασμάτων το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

admin

Γεωργιάδης για κορονοϊό: Έτοιμοι να προχωρήσουμε στην άμεση λήψη μέτρων για την οικονομία

admin