Image default
Πολιτική

Σκευωρία Novartis: Ντοκουμέντο – Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν καταθέσει και στο FBI

Έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς αποκαλύπτει ότι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες είχαν καταθέσει και στις ΗΠΑ προσδοκώντας οικονομικά οφέλη

Θέμα νομιμότητας των καταθέσων δύο εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis εγείρει αποκαλυπτικό έγγραφο το οποίο υπογράφει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Από το έγγραφο, που παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», προκύπτει  ότι δύο εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων είναι τα ίδια πρόσωπα που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο ως μάρτυρες στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη.
‘Οπως γράφει η εφημερίδα, δικαστικές πηγές με γνώση των θεμάτων έλεγαν ότι δεν μπορεί ένας μάρτυρας να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας, όπως συνέβη εδώ, χρηματικά οφέλη.
Το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 8 Οκτωβρίου του 2019 υπογράφεται από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ενημερώνει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους μάρτυρες. Όπως προκύπτει δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η «Καθημερινή» σημειώνει ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφέρεται σε «άκρως απόρρητον» έγγραφο των αμερικανικών αρχών, που περιλαμβάνει διάφορες πληροφορίες που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές στις εισαγγελικές αρχές της χώρας για την υπόθεση της Novartis, με την αυστηρή προϋπόθεση να μη χρησιμοποιηθούν πουθενά. Ούτε σε ποινική υπόθεση ούτε από την κυβέρνηση της χώρας.
Σε αυτό, όπως αναφέρει η κ. Τουλουπάκη, «περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν επιτρέπεται να αποκαλύψω) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες μεταξύ άλλων «είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Νοβάρτις, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα».
Και συνεχίζει η εισαγγελέας: «Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”».
Αλλά και για τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση“ προκύπτει ότι είχε επαφές με τις αμερικανικές αρχές, καθώς η δικαστική λειτουργός αναφέρει: «Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. …7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία».
Οι αποκαλύψεις αυτές, που προέρχονται από την ίδια την εισαγγελέα Διαφθοράς, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές, καθώς αφορούν στον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκαν και μπήκαν σε καθεστώς προστασίας οι δύο από τους τρεις μάρτυρες που ενοχοποίησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis. Οι καταθέσεις αυτές αποτελούν τη βάση για τις κατηγορίες που αποδόθηκαν αρχικά, ενώ συνδέονται και με το αντικείμενο της έρευνας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής η οποία διερευνά εάν υπήρξε σκευωρία για την απόδοση των κατηγοριών στα πολιτικά πρόσωπα.

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης: Τις επόμενες εβδομάδες «πέφτουν» οι υπογραφές για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB

admin

Επίσκεψη Νίκου Παναγιωτόπουλου σε ακριτικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει Χριστουγέννων

admin

Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα fake news ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα για την εαρινή έκθεση της Κομισιόν

admin

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για αφισορρύπανση στο κέντρο της Αθήνας

admin

Πέτσας για Τσακαλώτο προς δημοσιογράφους: «Δεν είχε να σας κεράσει ούτε καφέ»

admin

Τον Ντέιβιντ Μπλατ θα συναντήσει ο Βασίλης Κικίλιας

admin

Οι αλλαγές στις άδειες οδήγησης στη Βουλή, ψηφίζεται αύριο το νομοσχέδιο

admin

Ζεεχόφερ σε βουλευτές: Να μην λέτε ότι η Γερμανία θα υποδεχτεί πρόσφυγες – Δεν είναι ανοιχτά τα σύνορά μας

admin

Η Τουρκία απαξιώνει την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

admin

Τσίπρας: Με την τροπολογία για την ΕΥΠ αναβιώνουν οι σκοτεινές εποχές της Δεξιάς

admin

Γεννηματά: «Ναι» στο άρθρο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – «Όχι» στην αλλαγή για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

admin

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη στη δεξίωση του βασιλιά Φελίπε

admin

Χαρδαλιάς: Από την Δευτέρα εφαρμόζουμε το σχέδιο ΧΑΜ

admin

Διευθύνων σύμβουλος ΕΤΑΔ: Καλέστε με στη Βουλή να καταθέσω

admin

Άρειος Πάγος: Οι προτεινόμενοι για τις θέσεις αντιπροέδρων

admin

Μητσοτάκης στο Βερολίνο: Με στρατιωτικές τιμές η υποδοχή από τη Μέρκελ

admin

Μεταναστευτικό: Για τα ασυνόδευτα ανήλικα συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ

admin

Πέτσας: Δεν πρόκειται πλέον για προσφυγικό αλλά για μεταναστευτικό πρόβλημα

admin