Image default
Πολιτική

Αναστασιάδης: Επιζητούμε την επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, προκλήσεις, εντάσεις και απαράδεκτες προτάξεις, θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα, με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, προκειμένου να πετύχουν οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για ένα δημιουργικό διάλογο με αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Στην ομιλία στο 15ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε επίσης ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να επενδύει στην περιφερειακή συνεργασία και στη διατήρηση και ενίσχυση των στενών σχέσεων με τις γείτονες χώρες.
Παράλληλα είπε, θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, προάγοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία, καθώς και έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο εταίρο τόσο στις χώρες της ευρύτερης περιοχής όσο και εντός της Ε.Ε.
Ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει την ανάληψη πρωτοβουλιών αναβάθμισης των ήδη ισχυρών ενεργειακών συμπράξεων με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «παρά τις όποιες δυσκολίες, προκλήσεις, εντάσεις και απαράδεκτες προτάξεις, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα, με αποφασιστικότητα και με δεδομένη πολιτική βούληση, το υπογραμμίζω, προκειμένου να πετύχουν οι προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε επιτέλους να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο που να έχει αποτελέσματα που θα οδηγούν σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, που θα δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, που θα δημιουργούν ένα καθεστώς απόλυτα συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και που δεν θα υστερεί ουδενός άλλου κράτους της ΕΕ στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αυτό όπως είπε είναι άλλο ένα στοιχείο που θα δημιουργήσει στοιχεία σταθερότητας στην περιοχή, θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες έτσι ώστε η ευρύτερη περιοχή να διακρίνεται όχι από ανυπέρβλητα ή άλυτα προβλήματα, αλλά από προβλήματα που έχουν ξεπεραστεί μέσα από την υιοθέτηση κανόνων του διεθνούς δικαίου, και των ιδιαιτεροτήτων των κρατών μελών της ΕΕ, και έτσι η Κύπρος να διαδραματίσει, έστω και με το ελάχιστο μέγεθος της χώρας τον ρόλο που μπορεί να πετύχει για ειρήνευση της περιοχής.
Στο συνέδριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις περιφερειακές πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόλπου. Επίσης, στη δημιουργία τριμερών μηχανισμών συνεργασίας μαζί με την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, με απώτερο στόχο και σκοπό την προαγωγή της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας των λαών μας, μέσω της υιοθέτησης μιας θεσμοθετημένης πλέον συνεργασίας, σε διάφορους τομείς.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με δεδηλωμένη πολιτική βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη για επέκταση της συνεργασίας σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, η αποδοχή της πρότασης για σύσταση Μόνιμης Γραμματείας στην Κύπρο θα συμβάλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση του ουσιώδους συντονισμού των κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών.
«Είναι, επίσης, η πεποίθηση των κρατών της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της περιοχής θα πρέπει να γίνεται στη βάση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, προκειμένου να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο και όχι ως αιτία εντάσεων και προκλήσεων που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», είπε.
Ο Κύπριος Πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας που υιοθετήθηκε και από την ΕΕ, προκειμένου να οριοθετηθεί η θαλάσσια ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, όπως έχουμε ήδη πράξει η Κύπρος με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Παράλληλα τόνισε ότι ουδεμία χώρα αποκλείεται από τις πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας.
Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιζητεί την επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της περιοχής, της γειτονιάς της, και μεταξύ αυτών, βεβαίως, είναι και η Τουρκία.
«Μόνη προϋπόθεση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η όποια περιφερειακή συνεργασία να εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της νομιμότητας, του αλληλοσεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης», είπε.
Η Κύπρος, πρόσθεσε, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, παρά τις όποιες απαράδεκτες προκλήσεις, θα παραμείνει στοχοπροσηλωμένη στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τιμώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις και προχωρώντας στην υλοποίηση των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει τόσο με κυβερνήσεις όσο και με εταιρείες αραβικών κρατών για διμερή και πολυμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.Μανώλης Καλα

Σχετικα αρθρα

Έπαινοι στην Ελλάδα από τον υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας – «Τα καταφέρατε με τον κορωνοϊό» – Τι είπε για τον τουρισμό

admin

Τα μέτρα του Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιακή προσβασιμότητα των ΑμεΑ

admin

Συλλυπητήρια επιστολή Τασούλα στον πρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλίου

admin

Καμίνης: Σύσσωμη η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ψήφισε υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου

admin

Μηνυτήρια αναφορά κατά Μπογδάνου από το δικηγόρο και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Άγη Τάτση

admin

Κραουνάκης για Ακριβοπούλου: Έσχατο κομματόσκυλο!

admin

Τουσκ σε Μητσοτάκη: Παράνομη, προκλητική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

admin

Κορωνοϊός – Καραμανλής: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και αύξηση των οχημάτων στα Μέσα Μεταφοράς

admin

Μεγάλη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας με γαλλικά μαχητικά – Αερομαχίες με τουρκικά F-16

admin

Παναγιωτόπουλος: Απειλή για την Ελλάδα η ενδεχόμενη παρείσφρηση τζιχαντιστών μέσω μεταναστευτικών ροών

admin

Θεοδωρικάκος: Δίνουμε σκληρή μάχη με τον χρόνο

admin

38 χρόνια από τον θάνατο της Κυράς της Ρω: Τι έγραψαν Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Αγγελοπούλου

admin

Αντώνης Σαμαράς: Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία – Δείτε βίντεο

admin

Ράπτη: Πολύ πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ το Σάββατο στη Γυάρο

admin

Νέα Δημοκρατία: Δύο βουλευτές ορίζονται επικεφαλής γραμματειών του κόμματος

admin

Σχοινάς σε ευρωβουλευτές: «Η Συνθήκη της ΕΕ καθορίζει την αποστολή μου»

admin

Fake news το μήνυμα για δήθεν επιστράτευση λέει το ΓΕΕΘΑ

admin