Image default
Οικονομία

Βρετανία: Επιστροφή στο… 1970 για την οικονομία μετά τις εκλογές;

Μπορεί να είναι ο Κόρμπιν που δέχεται πυρά για κρατισμό και «άσωτη» δημοσιονομική πολιτική, αλλά σύμφωνα με το thin tank «Resolution Foundation», ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, οι κρατικές δαπάνες θα επιστρέψουν σε επίπεδα, που είχε να δει η Βρετανία εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Εάν νικητής είναι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον, με βάσει τις σημερινές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού έως το 2023 οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν στο 41,3% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο του 37,4% που καταγράφεται τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Εάν μάλιστα δαπανηθούν και περισσότερα για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως αφήνεται να εννοηθεί, τότε το ποσοστό θα υπερβεί αρκετά το 42%, που ήταν ο μέσος όρος της περιόδου 1966-1984.

Τα δημοσιονομικά σχέδια του Εργατικού Κόμματος από την άλλη, σύμφωνα πάντα με το Resolution, θα οδηγούσαν το μέγεθος του κράτους στο 43,3% της οικονομίας.

Το ινστιτούτο επισημαίνει πάντως ότι το σχέδιο του αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει αύξηση ορισμένων φόρων, κάτι που σημαίνει ότι πείθει περισσότερο ότι θα βρει θα τα χρήματα για να καλύψει τις δαπάνες. Αντιθέτως εκείνο του Μπόρις Τζόνσον προβλέπει ταυτόχρονα φοροελαφρύνσεις, γεγονός που θα καταστήσει ποι δύσκολο να καλυφθούν οι σχεδιαζόμενες δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση μετά την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε πέντε χρόνια και ύστερα από μία άνευ προηγουμένου δεκαετία λιτότητας, και τα δύο κόμματα θέλουν να ανοίξουν τις στρόφιγγες. Για να γίνει όμως αυτό δεν μπορούν οι φόροι να μειωθούν, τονίζει ο Ματ Γουίτακερ, αναπληρωτής επικεφαλής του Resolution. «Η αλήθεια είναι πως ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις που θα γίνουν προεκλογικά, οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία» εκτιμά.

Οι επενδυτές είναι σε επιφυλακή. Αναλυτές σχολιάζουν ότι σε περίπτωση που βγει ενισχυμένος ο Τζόνσον από την κάλπη θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις η στερλίνα και αυτό δεν είναι καλό για τα νοικοκυριά της χώρας. Αν από την άλλη ο Κόρμπιν κάνει την έκπληξη και μέσω μίας συνεργασίας ανέλθει στην εξουσία, τότε οι πιέσεις θα εστιάσουν στα κρατικά ομόλογα και αυτό είναι κακό για το κόστος δανεισμού της χώρας. Στο χέρι των δύο υποψηφίων είναι να πείσουν πως το σχέδιό τους μπορεί να δώσει νέα πνοή στην οικονομία, αντισταθμίζοντας τις όποιες ανησυχίες για τα δημοσιονομικά.

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας: Οι 9 προτεραιότητες των επόμενων 90 ημερών

admin

Ο Γιώργος Καρακούσης αναπληρωτής διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

admin

Χρηματιστήριο: Μικρή πτώση στο άνοιγμα της συνεδρίασης

admin

Χρηματιστήριο: Περιορισμένες διακυμάνσεις στο ξεκίνημα

admin

Ελληνική μεταποίηση: Συνέχεια στην ανάπτυξη, αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας

admin

Προς υλοποίηση οι προτάσεις για υβριδικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά

admin

Μητσοτάκης : Θα προκαταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης

admin

Η ΕΕ προειδοποιεί με αντίμετρα στους νέους αμερικανικούς δασμούς

admin

Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο -Ανοδικό κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Κομισιόν : Πράσινο φως για επενδύσεις 3,2 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές μπαταρίες

admin

Ευρωζώνη: Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων – Τι θα γίνει το QE

admin

120 δόσεις : Πώς κατοχυρώνεται το δικαίωμα ένταξης ασφαλισμένων και συνταξιούχων

admin

Κρυφές ευκαιρίες «βλέπει» η ελληνική αγορά στην περίπτωση άτακτου Brexit

admin

Μποναμάς 500 – 1.000 ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά πριν τα Χριστούγεννα

admin

Τέλος στον βάσιμο λόγο απόλυσης – Υπεγράφη η εγκύκλιος

admin

Η χειρονομία «καλής θέλησης» του Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

Βρετανία: Η Thomas Cook κήρυξε πτώχευση

admin

Επίδομα θέρμανσης : Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων

admin