Image default
Οικονομία

Βρετανία: Επιστροφή στο… 1970 για την οικονομία μετά τις εκλογές;

Μπορεί να είναι ο Κόρμπιν που δέχεται πυρά για κρατισμό και «άσωτη» δημοσιονομική πολιτική, αλλά σύμφωνα με το thin tank «Resolution Foundation», ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, οι κρατικές δαπάνες θα επιστρέψουν σε επίπεδα, που είχε να δει η Βρετανία εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Εάν νικητής είναι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον, με βάσει τις σημερινές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού έως το 2023 οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν στο 41,3% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο του 37,4% που καταγράφεται τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Εάν μάλιστα δαπανηθούν και περισσότερα για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως αφήνεται να εννοηθεί, τότε το ποσοστό θα υπερβεί αρκετά το 42%, που ήταν ο μέσος όρος της περιόδου 1966-1984.

Τα δημοσιονομικά σχέδια του Εργατικού Κόμματος από την άλλη, σύμφωνα πάντα με το Resolution, θα οδηγούσαν το μέγεθος του κράτους στο 43,3% της οικονομίας.

Το ινστιτούτο επισημαίνει πάντως ότι το σχέδιο του αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει αύξηση ορισμένων φόρων, κάτι που σημαίνει ότι πείθει περισσότερο ότι θα βρει θα τα χρήματα για να καλύψει τις δαπάνες. Αντιθέτως εκείνο του Μπόρις Τζόνσον προβλέπει ταυτόχρονα φοροελαφρύνσεις, γεγονός που θα καταστήσει ποι δύσκολο να καλυφθούν οι σχεδιαζόμενες δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση μετά την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε πέντε χρόνια και ύστερα από μία άνευ προηγουμένου δεκαετία λιτότητας, και τα δύο κόμματα θέλουν να ανοίξουν τις στρόφιγγες. Για να γίνει όμως αυτό δεν μπορούν οι φόροι να μειωθούν, τονίζει ο Ματ Γουίτακερ, αναπληρωτής επικεφαλής του Resolution. «Η αλήθεια είναι πως ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις που θα γίνουν προεκλογικά, οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία» εκτιμά.

Οι επενδυτές είναι σε επιφυλακή. Αναλυτές σχολιάζουν ότι σε περίπτωση που βγει ενισχυμένος ο Τζόνσον από την κάλπη θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις η στερλίνα και αυτό δεν είναι καλό για τα νοικοκυριά της χώρας. Αν από την άλλη ο Κόρμπιν κάνει την έκπληξη και μέσω μίας συνεργασίας ανέλθει στην εξουσία, τότε οι πιέσεις θα εστιάσουν στα κρατικά ομόλογα και αυτό είναι κακό για το κόστος δανεισμού της χώρας. Στο χέρι των δύο υποψηφίων είναι να πείσουν πως το σχέδιό τους μπορεί να δώσει νέα πνοή στην οικονομία, αντισταθμίζοντας τις όποιες ανησυχίες για τα δημοσιονομικά.

Σχετικα αρθρα

Ειδικό ταμείο για τη «σπορά» της καινοτομίας εξήγγειλε ο Γιάννης Τσακίρης

admin

Τετ α τετ του προέδρου της ΔΕΗ με την ΓΕΝΟΠ

admin

ΟΑΕΔ: Επιδότηση έως 17.000 ευρώ σε 2.500 ανέργους

admin

Ντράγκι στην τελευταία συνεδρίαση ως πρόεδρος της ΕΚΤ : Είναι μία καλή εποχή για την Ελλάδα

admin

Εργασιακά: Ποιες αλλαγές φέρνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

admin

Τεράστια η οικονομική ζημιά για την Κρήτη από την κατάρρευση της Thomas Cook

admin

Πρόγραμμα ανταμοιβής στους συνεπείς δανειολήπτες από την Εθνική Τράπεζα

admin

Μείωση φόρων αντί για λεφτά στο χέρι το μέρισμα του φετινού προϋπολογισμού

admin

Στα σκαριά αμερικανικές κυρώσεις για Nord Stream 2 και Turkish Stream

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Πότε θα καταβληθεί – Η διαδικασία

admin

28η Οκτωβρίου : Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

admin

ΕΤΕπ: Πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία

admin

Η Βασιλική Λαζαράκου προτείνεται για πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

admin

Μεγάλη ανατροπή για τα ακίνητα – Τι θα γίνει με την μεταφορά συντελεστή δόμησης

admin

Χρηματιστήριο: Απώλειες 3,54% αφήνει ο Αύγουστος

admin

Βορίδης : Ο αγρότης-επιχειρηματίας στο επίκεντρο

admin

Αναδρομικά: Όλα τα σενάρια που εξετάζονται – Συνεχίζεται το κύμα προσφυγών

admin

Ετήσια άδεια : Τι ισχύει με την χορήγησή της

admin