Image default
Επιχειρήσεις

Η κοινοπραξία EBRD-Dimand-Prodea προσωρινός ανάδοχος για τον Πύργο Πειραιά

Προχωράει η διαδικασία αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά, του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου του δήμου, το οποίο παρέμενε αναξιοποίητο για περισσότερα από 45 χρόνια, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Πειραιά, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την αξιοποίησή του, στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος η ένωση εταιρειών CANTE HOLDINGS LTD στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD), η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand και η επενδυτική εταιρεία ακινήτων Prodea ΑΕΕΑΠ, για την ανάθεση της παραχώρησης για αξιοποίηση και διαχείριση/εκμετάλλευση για 99 έτη του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (Πύργος), κατόπιν αξιολόγησης της τεχνικής, εμπορικής και οικονομικής προσφοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης.

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μεικτές χρήσεις γραφείων/καταστημάτων ως εξής: μηχανολογικοί χώροι και στάθμευση στα Α και Β υπόγεια, Χώρος ενημέρωσης και Ανάδειξης Τουριστικού Προϊόντος του Πειραιά στο ισόγειο, Καταστήματα στο ισόγειο και στους 1ο και 2ο όροφο, Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον 3ο όροφο, γραφεία από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στους 19ο και 20ό όροφο.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ο απαραίτητος έλεγχος δικαιολογητικών από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και ο έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά και τους δημότες, καθώς προχωράει η διαδικασία για την αξιοποίηση του Πύργου, με την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου που αποτελείται από επενδυτές διεθνούς κύρους. Ο κ. Μώραλης σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του Πύργου φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς, λέγοντας πως «μπαίνει τέλος στη στασιμότητα που σηματοδοτούσε το κτήριο- σύμβολο της πόλης μας».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε: «Όταν διαπιστώσαμε ότι το κτήριο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, δεσμευθήκαμε ότι θα το αξιοποιήσουμε. Κάποιοι τότε μας αμφισβήτησαν. Σήμερα όμως κάναμε ακόμη ένα βήμα, το σημαντικότερο όλων, για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά και μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία ένσταση».

Ακολούθως ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι με την αξιοποίηση του Πύργου, θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του δήμου, θα αποκτήσει «ζωή» το κτήριο και θα αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή. Επεσήμανε επίσης πως θα δημιουργηθεί μια μικροοικονομία με νέες θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί ζητούμενο τη σημερινή εποχή. «Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ορόσημο ότι η πόλη αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί στους Πειραιώτες», κατέληξε ο κ. Μώραλης.

Σχετικα αρθρα

ZeniΘ: Mια πολυετής σχέση εμπιστοσύνης οφείλει να ανανεώνεται

admin

Tiger Hellas: Κέρδισε έδαφος το fun shopping το 2018

admin

Vitex: «Βάφει» 10 νοσοκομεία με 1.000 δωμάτια σε 5 χώρες

admin

Forthnet: Από 1 Δεκεμβρίου η 20η περίοδος μετατροπής ομολογιών

admin

SIPCAM Hellas: Αποκλειστικός διανομέας των σπόρων της GREENCO στη Νότια Ευρώπη

admin

Πλαστικά Κρήτης: Με νέα ονομαστική αξία οι μετοχές από 12/1

admin

Χ.Α.: Ήπια ανάκαμψη με χαμηλό τζίρο

admin

Άνω – κάτω η αγορά από διάταξη της κυβέρνησης για τα ναυτιλιακά καύσιμα

admin

Χατζηθεοδοσίου: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, απαιτείται οριζόντια στήριξη επιχειρήσεων

admin

Η Euroxx αναβάθμισε σε «overweight» την αξιολόγηση της ΕΧΑΕ

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Ψηφιακό εργαλείο για την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης του χαρτοφυλακίου του

admin

EY: Σε ιστορικό υψηλό η διάθεση για εξαγορές στην Ελλάδα

admin

Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές με click away για όσο διαρκέσει η πανδημία

admin

Προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου η ΔΕΗ για τους πελάτες της Green AE

admin

Trastor ΑΕΕΑΠ: Έκδοση δύο ομολογιακών δανείων έως 51 εκατ.

admin

SWISS: Συνδέσεις με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 10 τουριστικούς προορισμους εν μέσω πανδημίας

admin

Click inside: Πώς θα λειτουργoύν τα καταστήματα – Τι επιτρέπεται και τι όχι

admin

Διπλή χρυσή βράβευση του Ομίλου Ηρακλής στα Manufacturing Excellence Awards 2019

admin