Image default
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Μετριάστηκε η μετεκλογική ευφορία τον Οκτώβριο

Μικρή κάμψη παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, στις 106,7 από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, με εξαίρεση τη βιομηχανία και τις κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με μικρή αναδίπλωση των αντίστοιχων προσδοκιών.

Όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ «ήταν αναμενόμενο η προεκλογική και μετεκλογική ευφορία να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, όμως ο δείκτης συνολικά κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ευρώπης υποχωρεί επί αρκετούς μήνες».

Σε συνέχεια της προεκλογικής περιόδου, σημειώνει, τα άμεσα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδίως μέσω της φορολογίας (κυρίως επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ακινήτων) και ενδεχομένως συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων τροφοδότησαν τις θετικές προσδοκίες κατόπιν των εκλογών.

Πλέον, ο βαθμός υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω ή όχι. ‘Αλλωστε, στην πλευρά των νοικοκυριών, η ελάφρυνση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία εκτός των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι προς το παρόν μικρή.

Στην πλευρά των επιχειρήσεων, σημαντική προϋπόθεση για τη συνέχιση αύξησης της απασχόλησης και την τόνωση των επενδύσεων και της παραγωγής αποτελεί ο εξορθολογισμός της επιβάρυνσης της εργασίας από το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, όπου εκκρεμούν νέες παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής. Φυσικά, στη διαμόρφωση των προσδοκιών κατά τους επόμενους μήνες θα παίξουν ρόλο, άμεσα ή έμμεσα, και εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, όπου καταγράφεται σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης και δεν μπορούν να αποκλείονται αναταράξεις».

Αναλυτικότερα:

– Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίστηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων, για τα αποθέματα ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια.

– Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα περιορίστηκαν, όπως επίσης και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.

– Στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν αισθητά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους μεταβάλλονται οριακά, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται.

– Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων για υποχωρούν, ενώ οι αντίστοιχες την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν μεν, αλλά ηπιότερα, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

– Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους υποχωρούν, ενώ βελτιώνεται η πρόθεση για αποταμίευση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την ανεργία.

Σχετικα αρθρα

Εκθεση – κόλαφος για την εργασία και τους μισθούς στην Ελλάδα

admin

ΔΝΤ – Κοροναϊός : Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο

admin

Απίστευτο περιστατικό στο Αίγιο: Αντί για αποδείξεις έδινε… κουπόνια κόμματος

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Πιθανή η παράταση για την εξόφλησή τους

admin

H L’Oréal Hellas αναγνωρίζεται ως Top Employer 2020

admin

Ανησυχία στη Βρετανία: Ο κοροναϊός θα παραλύσει την αγορά ακινήτων

admin

Τι φταίει για το brain drain – Οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας

admin

Στοιχεία – σοκ για τον κοροναϊό: Θέτει σε κίνδυνο 50 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό

admin

Ανοίγει ο δρόμος για πωλήσεις ακινήτων χωρίς ΦΠΑ

admin

Συντάξεις : Νωρίτερα η καταβολή Μαΐου – Οι νέες ημερομηνίες

admin

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αθήνα

admin

Νέα ΠΝΠ: Τι θα ισχύει για την αναστολή συμβάσεων εργασίας

admin

Εβδομαδιαία κέρδη 1,25% κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Οι κεντρικές τράπεζες βγάζουν από το συρτάρι το εγχειρίδιο του Γκρίνσπαν από το 1990

admin

Κοροναϊός : Θετική έκπληξη η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το άνοιγμα της αγοράς

admin

ΥΠΟΙΚ: Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα ρυθμίστηκαν 186.986 δάνεια

admin

Πότε θεωρείται κάποιος ενεργός αγρότης

admin