Image default
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Μετριάστηκε η μετεκλογική ευφορία τον Οκτώβριο

Μικρή κάμψη παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, στις 106,7 από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, με εξαίρεση τη βιομηχανία και τις κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με μικρή αναδίπλωση των αντίστοιχων προσδοκιών.

Όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ «ήταν αναμενόμενο η προεκλογική και μετεκλογική ευφορία να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, όμως ο δείκτης συνολικά κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ευρώπης υποχωρεί επί αρκετούς μήνες».

Σε συνέχεια της προεκλογικής περιόδου, σημειώνει, τα άμεσα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδίως μέσω της φορολογίας (κυρίως επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ακινήτων) και ενδεχομένως συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων τροφοδότησαν τις θετικές προσδοκίες κατόπιν των εκλογών.

Πλέον, ο βαθμός υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω ή όχι. ‘Αλλωστε, στην πλευρά των νοικοκυριών, η ελάφρυνση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία εκτός των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι προς το παρόν μικρή.

Στην πλευρά των επιχειρήσεων, σημαντική προϋπόθεση για τη συνέχιση αύξησης της απασχόλησης και την τόνωση των επενδύσεων και της παραγωγής αποτελεί ο εξορθολογισμός της επιβάρυνσης της εργασίας από το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, όπου εκκρεμούν νέες παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής. Φυσικά, στη διαμόρφωση των προσδοκιών κατά τους επόμενους μήνες θα παίξουν ρόλο, άμεσα ή έμμεσα, και εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, όπου καταγράφεται σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης και δεν μπορούν να αποκλείονται αναταράξεις».

Αναλυτικότερα:

– Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίστηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων, για τα αποθέματα ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια.

– Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα περιορίστηκαν, όπως επίσης και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.

– Στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν αισθητά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους μεταβάλλονται οριακά, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται.

– Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων για υποχωρούν, ενώ οι αντίστοιχες την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν μεν, αλλά ηπιότερα, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

– Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους υποχωρούν, ενώ βελτιώνεται η πρόθεση για αποταμίευση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την ανεργία.

Σχετικα αρθρα

Σχέδιο «Ηρακλής» : Πράσινο φως από την Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια

admin

Γεωργιάδης : Αλλάζουν όλα στην προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Γεωργιάδης: Τριπλασιάσθηκαν οι αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν το 2017 οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς

admin

Σε ανοδική πορεία οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου στην Κύπρο

admin

Νέο Ασφαλιστικό 2020: Τι ισχύει για τις συντάξεις και τις εισφορές εργοδότη – εργαζομένου

admin

ΔΕΗ: Τι ισχύει με τις νέες χρεώσεις και την έκπτωση συνέπειας

admin

Τα πέντε βασικά ερωτήματα για τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

admin

Κραδασμοί στη Wall Street λόγω Τραμπ και Κίνας

admin

Ράλι ανόδου στη Wall Street με νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

admin

Nestlé Ελλάς: Πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα

admin

Τα περιθώρια για νέες μειώσεις φόρων – εισφορών υπολογίζουν οι θεσμοί

admin

Έφοδος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της Follie Follie

admin

Τα ύψη αναμένεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,3% στη δύναμη του εμπορικού στόλου τον Αύγουστο

admin

Ανοιχτή σε συνεργασία με τη ΔΕΗ η Enel Green Power

admin

Κοροναϊός : Σε Εcofin – Eurogroup θα αναζητηθούν τα όπλα κατά του ιού

admin