Image default
Πολιτική

Νομοσχέδιο για τις εκλογές: Αυξάνονται σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας

Αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο «Τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, προβλέπει απλοποίηση των εκλογικών διαδικασιών με την εναρμόνισή τους με σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και χορήγηση αποζημίωσης στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων και αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15.

Να σημειωθεί ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση από το ίδιο υπουργείο, και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους.

Το σχέδιο νόμου για την εκλογική διαδικασία προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης καταχώρισης υποψηφίων που αντικαθιστά την προηγούμενη επίδοση των δηλώσεων των συνδυασμών στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με δικαστικό επιμελητή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα πρωτοδικεία της χώρας, και στη συνέχεια η δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Άρειο Πάγο. Ομοίως η ανακήρυξη των βουλευτών γίνεται από τον Άρειο Πάγο και όχι από τα πρωτοδικεία.

Ορίζεται συγκεκριμένη ημέρα της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, που θα είναι πάντα η τελευταία Κυριακή πριν τη συμπλήρωση των 30 ημερών από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.

Καθορίζεται ημερήσια αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα μη προσέλευσης ορισμένων μελών εφορευτικών επιτροπών, στα εκλογικά κέντρα που έχουν κληθεί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, διάταξη που σχετίζεται με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου τα κόμματα να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια ώστε να συμπεριλάβουν στα σχετικά ψηφοδέλτια και υποψηφίους από την Ομογένεια. Λόγω της αύξησης αυτής, χάνουν από μία έδρα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών.

Οι εκλογικοί κατάλογοι κυρώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών και αποστέλλονται στο οικείο Πρωτοδικείο, τον περιφερειάρχη και τον οικείο δήμο, μόνο αποθηκευμένοι σε ψηφιακό μέσο μοναδικής εγγραφής και όχι σε έντυπη μορφή. Καταργείται η υποχρέωση σφράγισης της κάλπης με σφραγίδα και προτείνεται το κλείδωμα αυτής.

Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας, ενώ για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων.

Σχετικα αρθρα

Σφοδρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης για την ΑΣΟΕΕ

admin

Τσίπρας: Μεθοδεύουν παραγραφή στη Novartis

admin

Συνάντηση Μελισσανίδη-Πατούλη για την «Αγιά Σοφιά»

admin

Η χρωματική σημειολογία της γραβάτας στις 20 και πλέον συναντήσεις του Ερντογάν με Έλληνες πρωθυπουργούς

admin

O Tσακαλώτος θυμήθηκε τη σειρά «Yes, Prime Minister» για να επιτεθεί στον Μητσοτάκη

admin

Μητσοτάκης στον Observer: Nα έρθουν στην Αθήνα τα γλυπτά του Παρθενώνα το 2021

admin

Οι διεθνείς προσωπικότητες που θα δώσουν το παρών στο συνέδριο της ΝΔ

admin

Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Ολοκλήρωσε τις πρώτες του επιστροφές παράνομων μεταναστών στην Τουρκία

admin

Συνάντηση Πομπέο – Βλάση στην Ουάσινγκτον

admin

Δυσφορία Σκουρλέτη για τη διεύρυνση με το ΠΑΣΟΚ

admin

Μητσοτάκης: Θα δει την Τρίτη τον πρόεδρο της UEFA και τον αντιπρόεδρο της FIFA

admin

Μαζί με Τσακαλώτο είδε ο Τσίπρας τον επίτροπο Τζεντιλόνι

admin

Με ενιαίο ψηφοδέλτιο τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ στις εκλογές της ΚΕΔΕ

admin

Χατζηδάκης: Αντί να απολογούνται για τη ΔΕΗ, παριστάνουν και τους εισαγγελείς

admin

Χρυσοχοΐδης: 400 νέοι συνοριοφύλακες στον Έβρο, 800 στα νησιά – Αστυνομικοί κάθε 15 λεπτά σε κάθε γειτονιά

admin

Γεννηματά: Επικίνδυνος διεθνής ταραξίας η Τουρκία – Ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη

admin

Οι τρεις γυναίκες που τριβιλίζουν το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

admin

Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ: Πόση υποκρισία πια ο Φίλης – Tο 2016 βγήκε προκήρυξη που αναφέρεται στην ισοδυναμία των Kολεγίων

admin