Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων στα NPEs

Δύσκολη καθίσταται, σύμφωνα με αναλυτές, η επίτευξη των φετινών στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, καθώς οι προδιαγραφές του σχεδίου «Ηρακλής», σε συνδυασμό με τις εποπτικές απαιτήσεις, ανατρέπουν τον σχεδιασμό τους.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει συστήσει, προφορικά, στις τράπεζες να διενεργηθεί ο βασικός όγκος τιτλοποιήσεων, μέσω κρατικών εγγυήσεων, επικαλούμενος σειρά λόγων: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικά χαμηλότερο συντελεστή κάλυψης NPEs από προβλέψεις, σε σχέση με τις ιταλικές. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία από την τελευταία στοχευμένη αξιολόγηση εσωτερικών υποδειγμάτων (Targeted Review of Internal Models –TRIM) έδειξαν την ανάγκη αναμορφώσεων στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό για κάποιες τράπεζες, με την Εθνική να παίρνει μπροστά όλη την επίπτωση. Τέλος, ο SSM δεν θέλει στο δυσμενές σενάριο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης να δει τις εγχώριες τιτλοποιήσεις να αποτυγχάνουν, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και όχι μόνο.

Στην ίδια ανησυχία εδράζεται και η συντηρητική προσέγγιση απαίτησης cash collateral από την Ελληνική Δημοκρατία για τις εγγυήσεις. Στους κόλπους του επόπτη υπάρχει η άποψη ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστούν οι τιτλοποιήσεις και θα περιορισθούν οι κίνδυνοι.

Με δεδομένο, όμως, ότι η απαίτηση διατυπώνεται εκ των υστέρων, αφού, δηλαδή, έχει εγκριθεί το σχέδιο «Ηρακλής», η αγορά εκτιμά ότι ο επόπτης θα κάνει, εν τέλει, πίσω. Η διασφάλιση, άλλωστε, της ποιότητας των τιτλοποιήσεων, που αποτελεί το δια ταύτα του επόπτη, μπορεί να επιτευχθεί με έγερση διαφορετικών αιτιάσεων, ως προς τη λειτουργικότητα και τις δικλείδες ασφαλείας του σχεδίου «Ηρακλής».

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο «Ηρακλής», όπως εγκρίθηκε, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), θέτει ως προϋπόθεση ένταξης να πωληθεί σε επενδυτές τουλάχιστον το 50% συν μια ομολογία της έκδοσης ενδιάμεσης διαβάθμισης. Επιπρόσθετα, ζητά ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση «ΒΒ-» και μπροστά όλο τον υπολογισμό του κόστους καταβολής προμηθειών στο Δημόσιο για την παροχή εγγύησης. Είναι, δηλαδή, ακριβό για τις τιτλοποιήσεις καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, που είχαν δρομολογήσει ή προετοίμαζαν τράπεζες.

Εκτός στόχου η φετινή μείωση των NPEs

Υπό τις παραπάνω συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανόν να καταγραφεί σημαντική υστέρηση, ως προς τους φετινούς στόχους μείωσης των NPEs, καθώς αξιοσημείωτο μέρος της (σ.σ. περί τα 7,5 δισ. ευρώ) θα ερχόταν από την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων της Eurobank ( project Cairo).

Η εν λόγω τιτλοποίηση θα πρέπει τώρα είτε να επαναδομηθεί, βάσει των συστάσεων του επόπτη και των προδιαγραφών του σχεδίου «Ηρακλής», είτε να διενεργηθεί εκτός εγγυήσεων και με το «πέναλτι» του υπολογισμού στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό των τίτλων πρώτης διαβάθμισης. Πίσω πάει και ο σχεδιασμός της Alpha Bank για το project Calypso (τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων)

Μεγάλες ανατροπές σε σχεδιασμό και στοχοθεσία

Δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και άρδην αλλαγή του σχεδιασμού τιτλοποιήσεων και στόχων μείωσης των NPEs, αν το σχέδιο «Ηρακλής» παραμείνει στα βασικά του σημεία ως έχει. Να προκριθούν, δηλαδή, τιτλοποιήσεις καλύτερης ποιότητας NPEs και μικρότερης έκτασης, ώστε να ικανοποιηθεί η πίεση της κυβέρνησης για συμμετοχή στον Ηρακλή, χωρίς το κόστος να επιδράσει σημαντικά στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα σπονδυλωτά deals μεγάλων τιτλοποιήσεων καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, με παράλληλη ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των NPEs και πώληση του servicer θα πάρουν χρονική μετάθεση για προσφορότερες συνθήκες. Εξέλιξη που θα επιδράσει και στη στοχοθεσία μείωσης των NPEs για το 2020.

Οι επιλογές των τραπεζών θα πρέπει, σύμφωνα με αναλυτές, να επανεξετασθούν υπό το πρίσμα, αφενός της κεφαλαιακής επίπτωσης, σε σχέση με το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, αφετέρου υπό την οπτική των προσδοκιών που έχουν καλλιεργήσει στην αγορά.

Το καλό που θα μπορούσε να βγει από την παραπάνω δυσμενή εξέλιξη θα ήταν να αξιοποιηθεί η καθυστέρηση για έναν εξ αρχής καλόπιστο διάλογο, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, ώστε να βελτιωθεί όσο είναι δυνατόν ο Ηρακλής και να τεθούν οι σωστές βάσεις για έναν πιο λειτουργικό Ηρακλή ΙΙ.

Κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται, με την ευθύνη να βαραίνει την κυβέρνηση…

Σχετικα αρθρα

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin

Ποιες υποχρεώσεις ενημέρωσης καταναλωτών έχουν οι τράπεζες

admin

Αναβαθμίζει τις digital υπηρεσίες η Εθνική Τράπεζα

admin

Eurobank: Η Property Solutions Asset Management σύμβουλος για την πώληση του Opus

admin

Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Αυστραλίας

admin

Big business βλέπει στην Ελλάδα η doValue

admin

Ανάπτυξη και τιμές ακινήτων κρίνουν τα stress tests

admin

Moody’s: Θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών της Ευρωζώνης το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ

admin

Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών η Citi

admin

HSBC: Αγοράστε ελληνικές τράπεζες

admin

Χαντζηνικολάου: Προϋπόθεση για επενδύσεις η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

admin

Συμπράξεις συνεταιριστικών τραπεζών στις τιτλοποιήσεις βλέπει η Τρ. Ηπείρου

admin

Χρυσάφι στα… μπαούλα της Εθνικής Τράπεζας

admin

Alpha Bank: Νέο επιχειρηματικό σχέδιο στο τέλος τους έτους

admin

Eurobank: Πούλησε 370 ακίνητα στην Brook Lane

admin

7,5 δισ. ευρώ μεγάλα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια έχουν ρυθμίσει οι τράπεζες

admin

Πήρε έγκριση ο Ηρακλής, ξεκινά η… διαβούλευση

admin

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι δύο επιλογές

admin