Image default
Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Με εξώδικο απαντά στην «Καθημερινή» η Ελένη Τουλουπάκη

Με εξώδικο απάντησε στην «Καθημερινή» η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη με αφορμή άρθρο της εφημερίδας που αφορά την ενδεχόμενη ακυρότητα των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis. Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτηρίζει το άρθρο, που φέρει τον τίτλο «Νέα τροπή στην υπόθεση Novartis», απολύτως ανακριβές, παραπλανητικό και συκοφαντικό και ζητεί την αποκάλυψη της αποκάλυψη της πηγής «πληροφόρησης» καθώς πρόκειται, όπως αναφέρει, για απόρρητο έγγραφο της δικογραφίας και καλεί σε επανορθωτικό δημοσίευμα ενώ σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρει στην εξώδικη απάντηση της η κ. Τουλουπάκη το επίμαχο δημοσίευμα «είναι απολύτως ανακριβές και παραπλανητικό, καθόλα ανεπέρειστο, πρόχειρο και συκοφαντικό, ενώ αποκλειστικός και μόνος σκοπός του είναι η παραπληροφόρηση και ο αποπροσανατολισμός του κοινού, η συσκότιση των ερευνών και η θέση προσκομμάτων στο έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με ταυτόχρονη επιδίωξη την τρώση της τιμής και της υπόληψής μου ως Δικαστικής λειτουργού, όπως και του φρονήματος και του σθένους των Εισαγγελέων, που διενεργούμε τις έρευνες».

Η εισαγγελική λειτουργός στο εξώδικο της υποστηρίζει πως η έρευνα στην Αμερική για την υπόθεση δεν μπορεί να επηρεάσει την ουσία της δικής της και των συνεργατών της. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως δεν προκύπτει από το έγγραφο της πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές-ονομασίες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση είναι τα ίδια πρόσωπα σε Ελλάδα και Αμερική.

«Οι έρευνες που διενεργούνται από τις αμερικανικές αρχές σχετικά με την εταιρεία Novartis και τις πρακτικές της, είναι ανεξάρτητες από αυτές των ελληνικών αρχών. Η υπηρεσία μας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ταυτότητα των μαρτύρων που εξετάζονται στις ΗΠΑ (διότι ουδέποτε μέχρι σήμερα μας έχει επιβεβαιωθεί με επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο από τις αμερικανικές αρχές ή από τους ίδιους τους μάρτυρες, η ταυτότητα τους και το καθεστώς υπό το οποίο αυτοί καταθέτουν), πολλώ δε μάλλον, δεν γνωρίζει αν οι προστατευόμενοι στις ΗΠΑ μάρτυρες προσδοκούν από την ευδοκίμηση της έρευνας των αμερικανικών αρχών χρηματικό ή άλλο όφελος, καθόσον ακόμα κι αν ταυτίζεται κάποιος μάρτυρας δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν ταυτίζεται με το αντικείμενο της έρευνας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τουλουπάκη προσθέτοντας ότι έχουν αποσταλεί δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ τα οποία δεν έχουν απαντηθεί.

Η κ. Τουλουπάκη τονίζει πως «δεν προκύπτει ταύτιση των ερευνών που διεξάγονται στις δύο χώρες και ειδικότερα ταύτιση των διερευνώμενων προσώπων, αδικημάτων καθώς και του χρόνου και τόπου τέλεσης αυτών». Επιπλέον, η εισαγγελέας Διαφθοράς υπογραμμίζει πως «τα επικαλούμενα στο δημοσίευμα, ότι ήταν γνωστό στην υπηρεσία μας ότι οι εξεταζόμενοι μάρτυρες ήταν και υπό καθεστώς προστασίας στις ΗΠΑ, καθώς και το ότι προσδοκούσαν όφελος από την έκβαση των ερευνών των ελληνικών αρχών, το οποίο όμως θα αποκόμιζαν από τις ΗΠΑ είναι το λιγότερο αυθαίρετο, ενώ το υποστηριζόμενο ότι «αυτά αναφέρει η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη για τη δεύτερη μάρτυρα, αποκαλύπτοντας πως και αυτή είχε «πάρε-δώσε» με τις αμερικανικές αρχές» είναι πέραν από αυθαίρετο και απολύτως συκοφαντικό και δυσφημιστικό».

Επίσης, η εισαγγελέας Διαφθοράς απορρίπτει τον ισχυρισμό πως «οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι άκυρες ως μη νόμιμες», τονίζοντας πως «πουθενά στο νόμο δεν προκύπτει υποχρέωση του Έλληνα εισαγγελέα να γνωρίζει αν ο μάρτυρας θα αποκομίσει από τη μαρτυρική του κατάθεσή του οποιοδήποτε όφελος στο εξωτερικό (πράγμα πρακτικώς αδύνατο), αλλά ούτε καν υποχρέωσή του να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας μαρτύρων και δη δημοσίου συμφέροντος σε άλλη έννομη τάξη».

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Δεν θα υπέγραφα τη Συμφωνία των Πρεσπών

admin

Μετά το Μονακό το ΠΑΜΕ πήγε Παρίσι

admin

Αυστηρότερα μέτρα για αποτροπή της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

admin

Μητσοτάκης: Θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας στις ξένες επενδύσεις

admin

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με παιδιά-εθελοντές από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

admin

Τσίπρας: Ο κορωνοϊός, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους, σκότωσε και το νεοφιλελευθερισμό

admin

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ΕΕ

admin

Μηταράκης: Ο επανυπολογισμός των συντάξεων σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε μείωση

admin

Κύπρος: Παρούσα στη μεγάλη άσκηση Ισραήλ, Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας

admin

Νέο λογογράφο αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας

admin

Βελόπουλος: Το δύσκολο δεν είναι να κλείσει η οικονομία, αλλά να ξεκλειδώσει

admin

Μπλούμπεργκ: Εξαιρετική δουλειά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της απέναντι στην πανδημία

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πληκτρολογούμε μαζί το ΕΝTER της επόμενης μέρας της χώρας

admin

Μητσοτάκης: Πορευόμαστε σε ένα μέλλον που θα είναι καλύτερο για όλους τους Έλληνες

admin

Τσιάρας: Άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές διατάξεων στους νέους Κώδικες

admin

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

admin

Κορωνοϊός – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Οι υπηρεσίες που θα λειτουργούν ακόμη και σε «λουκέτο»

admin

Καραθανασόπουλος: Δεν μπορεί ο λαός να βολευτεί με κάποια ψίχουλα

admin