Image default
Πρώτο Θέμα

Morgan Stanley: Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

morgan-stanley:-Οι-νέες-συστάσεις-για-τις-ελληνικές-τράπεζες

Σε αναβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή της Alpha Bank σε equal-weight από underweight και σε υποβάθμιση της σύστασής της για την Eurobank σε equal-weight από overweight προχώρησε η Morgan Stanley μετά την έγκριση του “Ηρακλή”. Για την Εθνική συνεχίζει να παραμένει overweight και για την Πειραιώς, την οποία χαρακτηρίζει τη λιγότερο προτιμώμενη μετοχή από τον κλάδο, συνεχίζει να είναι underweight.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, oι κρατικές εγγυήσεις θα κάνουν τις τιτλοποιήσεις πιο ελκυστικό εργαλείο μείωσης των NPE, ενώ πολλοί εγχώριοι παράγοντες υποστηρίζουν επίσης την οργανική μείωση των NPEs. Ωστόσο η μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς των τραπεζών έχει αποτιμηθεί από την αγορά και έτσι η M.S δεν βλέπει περιθώρια ανόδου των τιμών των μετοχών των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στο ταμπλό.

Όπως τονίζει, μακροοικονομικοί, πολιτικοί και νομικοί παράγοντες αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση των αποθεμάτων NPEs των ελληνικών τραπεζών. Οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης μιλούν για επιτάχυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 2,8% το επόμενο έτος και για μείωση της ανεργίας στο 15,6% το 2020, σημειώνει η τράπεζα.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 7-8% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια των επόμενων τριετών  και φιλική προς τις τράπεζες νομοθεσία αναμένεται να οδηγήσει στην βελτίωση της μείωσης των οργανικών NPEs. Έτσι, η M.S αναμένει την πτώση των defaults στα δάνεια και στις τέσσερις τράπεζες που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, να διατηρηθεί.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα, μετά την έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής” από την Κομισιόν, στις προβλέψεις της για τα μοντέλα τιτλοποιήσεων για όλες της ελληνικές συστημικές τράπεζες, συμπεριλαμβάνει πλέον της κρατικές εγγυήσεις.

Έτσι υπολογίζει πως το σχέδιο “Ηρακλής” θα βοηθήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο να “καθαρίσει” από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 22 δισ. ευρώ το 2020, φέρνοντας τον δείκτη NPE στο 23% το επόμενο έτος, από 36% το 2019.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων “Ηρακλής”, το ελληνικό Δημόσιο θα αμειφθεί σύμφωνα με τους όρους αγοράς για τον κίνδυνο που λαμβάνει με τη χορήγηση εγγύησης σε τιτλοποιημένα NPLs, όπως αναφέρει.

Οι τιμές-στόχοι

Έτσι, η Morgan Stanley προχωρά σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Alpha Bank στα 1,70 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν βλέποντας ωστόσο περιθώριο πτώσης της τάξης του 11%, για την Eurobank προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου στα 0,90 ευρώ από 1 ευρώ πριν βλέποντας περιθώριο πτώσης 1,3% και για την Πειραιώς διατηρεί σταθερή τη σύσταση underweight ενώ αυξάνει την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν.

Για την Εθνική Τράπεζα διατηρεί τη σύσταση Overweight αν και επισημαίνει πως οι μετοχές της ήδη διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία στο 0,6 για το 2020 και με δείκτη απόδοσης ιδίων ενσώματων κεφαλαίων στο 8,6% και έτσι βλέπει περιορισμένο περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην τελευταία της έκθεση έδινε σύσταση συστάσεις overweight για την Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 3,10 ευρώ. Ωστόσο, είχε επίσης επισημάνει (τον Μάιο) ότι οι εντυπωσιακές αποδόσεις που σημειώνουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τα τις αρχές περίπου του έτους, δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους. Η αγορά στη συνέχεια βέβαια την διέψευσε.

Σχετικα αρθρα

Η τελευταία ευκαιρία της Βρετανίας

admin

Bild: Σε έξαρση η εμπορία προσφυγικών εγγράφων στην Αθήνα

admin

Aντιπερισπασμός οι προσεγγίσεις Ελλάδας και Ρωσίας για Μέρκελ και Ολλάντ

admin

Οι ΗΠΑ αγνοούν τις προειδοποιήσεις

admin

Γερμανικό Sekt εναντίον γαλλικής σαμπάνιας

admin

Η παγίδα της γερμανικής ηγεμονίας

admin

Παράταση ζωής της ιταλικής κυβέρνησης

admin

Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες

admin

Νευρικότητα και απογοήτευση στο Βερολίνο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit

admin

Τα ανοιχτά ζητήματα κρίνουν την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ στην Ελλάδα

admin

Η τουρκική λίρα αναπτύσσει ανοσία στον πληθωρισμό

admin

Πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

admin

Το ευρώ διχάζει τους αναλυτές

admin

Ώρα μηδέν για τις επιχειρήσεις

admin

Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση

admin

Πόσο ψηλότερα μπορεί να πάει το ευρώ;

admin

Η επικίνδυνη… ακροβασία της Ευρωζώνης

admin

«Ταύροι» οι διεθνείς οίκοι για τη Wall Street

admin