Image default
Ευρώπη

Έκθεση IEA: H ενεργειακή αποδοτικότητα αναπτύσσεται υπερβολικά αργά

Η ενεργειακή αποδοτικότητα ουδέποτε σημείωσε τόσο αργή πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια, όσο το 2018, προειδοποιεί σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας που επισημαίνει τον κίνδυνο «σοβαρών επιπλοκών» όσον αφορά το κλίμα και την παγκόσμια πρόσβαση στην ενέργεια.

Η ενεργειακή ένταση στον κόσμο (η κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τον πλούτο που παράγεται) βελτιώθηκε κατά 1,2% το 2018, το χαμηλότερο ποσοστό από την αρχή της δεκαετίας, υπογραμμίζει η έκθεση «Energy Efficiency 2019″.

Συνεπώς θα χρειαστεί τουλάχιστον 3% ετήσια ανάπτυξη για να επιτρέψει στον πλανήτη να επιτύχει τους στόχους του για το κλίμα, την ενέργεια , την ποιότητα του αέρα, σημειώνει η AIE που υπογραμμίζει ότι οι τεχνολογίες υπάρχουν εντούτοις, μέσα στο κτίριο, τη βιομηχανία και τις μεταφορές.

«Η ιστορική επιβράδυνση που παρατηρήθηκε το 2018 σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα απαιτεί μια ισχυρή αντίδραση από πλευράς πολιτικών και επενδυτών», δήλωσε ο διευθυντής της διεθνούς υπηρεσίας Φατίχ Μπιρόλ.

«Μπορούμε να βελτιώσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα κατά 3% ετησίως καταφεύγοντας απλά σε υπάρχουσες τεχνολογίες και μέσα από κερδοφόρες επενδύσεις. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την αδράνεια».

Η πρόοδος όσον αφορά την αποδοτικότητα είναι σε πτώση από το 2016, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας: αυτή γνώρισε 2018 την ισχυρότερη άνοδό της τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αν αντίθετα, το ετήσιο ποσοστό αποδοτικότητας ήταν 3%, αυτά τα τρία χρόνια, ο κόσμος θα μπορούσε να είχε παράγει 2.600 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετου οικονομικού προϊόντος — σχεδόν το βάρος της γαλλικής οικονομίας — για την ίδια ποσότητα ενέργειας, αναφέρει η διεθνής υπηρεσία.

Ως λόγο για την πτώση αυτή, η έκθεση υπογραμμίζει κυρίως τα ακραία καιρικά φαινόμενα: ένα φοβερό κρύο στις ΗΠΑ που ενίσχυσε τη ζήτηση και χρήση φυσικού αερίου, μια ασυνήθιστη ζέστη το καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Πιο διαρθρωτικά, η έκθεση επισημαίνει ορισμένες κοινωνικές τάσεις (για παράδειγμα, η τεχνική πρόοδος στην κατασκευή της κατοικίας δεν αντισταθμίζει την αυξημένη ζήτηση σε επιφάνειες και εξοπλισμούς). Σε απάντηση αυτού, τα μέτρα και οι επενδύσεις που έγιναν είναι ασθενικά «τη στιγμή όπου θα έπρεπε να αυξάνονται», προστίθεται.

Συνεπώς, η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι εξοικονόμηση πόρων και ασφάλεια για τις χώρες: η Ιαπωνία μείωσε κατά 20% τις εισαγωγές πετρελαίου από το 2000 χάρη στα οφέλη της ενεργειακής αποδοτικότητας, η Γερμανία κατά 11%, η Κίνα κατά 10%.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπογραμμίζει κυρίως «τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από την ψηφιακή καινοτομία και την ενίσχυση της διασύνδεσης (μεταξύ κτιρίων, εξοπλισμών, μέσων μεταφοράς κ.λπ.) υπό τον όρο να αξιοποιούνται σωστά».

Σχετικα αρθρα

Φωτιά στη Μέση Ανατολή: Επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

admin

Γερμανία: Συνελήφθη Σύρος γιατρός που αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες

admin

Ύφεση ρεκόρ για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

admin

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον κορονοϊό στην Καταλονία

admin

Στοπ στις ψευδοπράσινες επενδύσεις επιχειρεί η ΕΕ

admin

Η αύξηση του αριθμού των γυναικών σε ηγετικές θέσεις πρέπει να συνοδευτεί από υποχώρηση των προκαταλήψεων

admin

Έκθεση της Επιτροπής: Η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

admin

Έκθεση Greenpeace: «Ψευδολύσεις» τα μέτρα μεγάλων εταιρειών απέναντι στην πλαστική ρύπανση

admin

Γυναίκες στην εξουσία στην Ε.Ε.

admin

Φόρος στα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά: ναι στην Ισπανία, η ΕΕ το εξετάζει

admin

Κόρμπιν: Το no deal Brexit θα αφήσει τη Βρετανία στο έλεος του Τραμπ

admin

Πέτρος Κόκκαλης: Η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γυρίσει την πλάτη της στην ψηφιοποίηση της γεωργίας

admin

Brexit στη μέση του πουθενά

admin

Το μήνυμα της Κομσιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ο «πατέρας» του παγκόσμιου ιστού αποκάλυψε το παγκόσμιο συμβόλαιo για να σώσει το Ίντερνετ

admin

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Επιδόσεις «κάτω από τη βάση» από τα κράτη-μέλη

admin

Ο Στουρνάρας πρόεδρος της πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ

admin

Το μήνυμα Βαρβιτσιώτη για την έναρξη της γερμανικής Προεδρίας στην ΕΕ

admin