Image default
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία αφορά όλη την Ευρώπη

Κοινή Διακήρυξη που αφορά στη διατήρηση του ύψους των παραδοσιακών πολιτικών και δη της συνοχής στον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, υιοθετήθηκε σήμερα στην Πράγα, στη Σύνοδο Κορυφής Φίλων της Συνοχής της ΕΕ, από τις 17 συμμετέχουσες χώρες, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο. Τον Έλληνα πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, η Διακήρυξη αποτυπώνει τη βούληση 17 μελών-κρατών της Ένωσης για μία ισχυρή Πολιτική Συνοχής στην ΕΕ και τη διασφάλιση των πόρων της στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως σημειώνεται, δόθηκε στην καθοριστική συμβολή της Συνοχής στη μείωση των ανισοτήτων στις Περιφέρειες, που έδωσε ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στις υποδομές και στην αύξηση ανταγωνιστικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην τοποθέτησή του έστειλε σαφές μήνυμα για τη θέση της Ελλάδας, σχετικά με την προτεινόμενη μείωση της χρηματοδότησης των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Ζητάμε η Ευρώπη να συνεχίσει να χρηματοδοτεί πολιτικές που αλλάζουν τη ζωή μας, με έργα υποδομής που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, ώστε και οι πιο φτωχές Περιφέρειες να έρθουν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συγκεκριμένα ανέφερε, πως η Πολιτική Συνοχής και η ΚΑΠ απορρόφησαν αρχικά περίπου το 80% του προϋπολογισμού της ΕΕ, ποσοστό που μειώθηκε σταδιακά στο 71% στο πλαίσιο του τρέχοντος προϋπολογισμού. «Πιστεύουμε ότι το συνολικό μέγεθος του ΠΔΠ θα πρέπει να ανέλθει σε 1,3% του ΑΕΕ της ΕΕ των 27, όπως εκφράστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως οι δαπάνες πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τις δαπάνες που έχει ανάγκη η ΕΕ», τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στη δεκαετή κρίση που υπέστη η χώρα μας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ της κατά 25%, υποστήριξε πως η διατήρηση του ύψους της χρηματοδότησης των παραδοσιακών πολιτικών παρέχει σημαντική «προστιθέμενη αξία» στις ζωές των πολιτών. Υπογράμμισε πως η προτεινόμενη περαιτέρω μείωση του σχετικού μεριδίου και των δύο πολιτικών στο προσεχές ΠΔΠ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αποτελεσματική εφαρμογή του. «Είναι επομένως απαραίτητο να διατηρηθεί, τουλάχιστον το σημερινό επίπεδο χρηματοδότησης, σε πραγματικούς όρους, της πολιτικής συνοχής και της ΚΑΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση τους», δήλωσε για το θέμα και ολοκλήρωσε αναφέροντας: «Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική ύφεση. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθεί από το προτεινόμενο ανώτατο όριο του 8% για την αύξηση των κονδυλίων συνοχής στο επόμενο ΠΔΠ».

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εκ μέρους της Τουρκίας αφορά όλη την Ευρώπη»

Τέλος, στο γεύμα που ακολούθησε, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναδείξει για ακόμα μια φορά το μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μόνη της, αλλά πως αφορά όλη την Ένωση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εκ μέρους της Τουρκίας αφορά όλη την Ευρώπη. «Οι απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας ότι θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές είναι απειλές προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο προς την Ελλάδα. Δεν πρόκειται για ένα διμερές πρόβλημα, αλλά για ένα ευρωπαϊκό», επισήμανε.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε πως η Ένωση οφείλει να βρει τρόπους, ώστε να επιστρέφει σε τρίτες χώρες τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Μπαγκλαντές. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας προς διάφορες τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Μπαγκλαντές, ενώ θα έπρεπε να συνδυάζει τα προγράμματα αυτά με συμφωνίες επανεισδοχής, ώστε να μπορούν αυτές οι χώρες να δέχονται πίσω τους πολίτες τους.

Σχετικα αρθρα

O Ερντογάν προκαλεί μετά το μήνυμα Μακρόν: Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις γεωτρήσεις

admin

Τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου «Μακεδονία» επισκέφθηκε ο Μητσοτάκης

admin

Πανελλήνιες: Όσοι ξαναδίνουν θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο νέο και το παλιό σύστημα

admin

Αλαβάνος: Η ουσία του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου είναι «πιο πολλά και πιο γρήγορα στους καπιταλιστές»

admin

Αναστασιάδης: Λιβελογραφήματα τα περί εμπλοκής του ονόματός μου σε ξέπλυμα ρώσικου χρήματος

admin

Πέτσας: «Fake news και τουρκική προπαγάνδα το βίντεο για νεκρό στον Έβρο»

admin

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ για τους βουλευτές που δεν δίνουν μέρος του μισθού στο κόμμα

admin

Υπουργικό συμβούλιο: Όσα αποφασίστηκαν για επίδομα γέννησης, πορείες, κοινωνικό μέρισμα

admin

Κικίλιας: Άδικα τα πρόστιμα σε γιατρούς που ασκούν το λειτούργημά τους υπό αντίξοες συνθήκες

admin

Θεοδωρικάκος για «Βοήθεια στο Σπίτι»: Συνεχίζεται και αναβαθμίζεται

admin

ΚΚΕ: Ο Κουτσούμπας αμείβεται με 800 ευρώ

admin

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Σχεδιάζει παρέμβαση στην αυριανή Ολομέλεια για την τήρηση των μέτρων

admin

Ζαχαράκη: Θέλουμε να ζούμε τον παλμό της κοινωνίας

admin

Μπακογιάννη: Ο Τσίπρας καταδικάστηκε από τους πολίτες για το σύνολο της πολιτικής του

admin

Στεφανής: Οι άνθρωποι είναι παράνομοι μετανάστες, τους διαχειριζόμαστε σαν τέτοιους

admin

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντά για το Πόθεν Έσχες: Οι έντιμοι πολιτικοί δεν «βγάζουν» βίλες, ακίνητα και καταθέσεις

admin

Γεννηματά: Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα

admin

Κικίλιας: Λιγότερο από 5 μήνες θα διαρκούν οι διαδικασίες για προσλήψεις στα νοσοκομεία

admin