Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΕΥ: Ποια εμπόδια ορθώνονται στα σχέδια των εταιρειών για ΙPO

Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της αρχικής δημόσιας εγγραφής της Aramco, η οποία ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Ωστόσο δεν είναι μόνο ο σαουδαραβικός κολοσσός που έχει αναγκαστεί να αναβάλει επανειλημμένα τα σχέδιά του για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΥ, εξακολουθεί να αυξάνεται ο αριθμός των εκκρεμών δημοσίων εγγραφών υψηλής ποιότητας, καθώς οι επιχειρήσεις αναμένουν περισσότερο ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, καθυστερώντας τη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών σε πολλές αγορές το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Συνολικά, έγιναν 256 δημόσιες εγγραφές το τρίτο τρίμηνο του 2019, με συνολικά έσοδα 40,2 δισ. δολάρια, το οποίο αντιπροσωπεύει μια μείωση του αριθμού κατά 24% και των εσόδων κατά 22%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών (768) μειώθηκε κατά 26%, ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν (114,1 δισ. δολάρια) κατά 25%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ενώ ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε, οι μέσες αποδόσεις κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στις κύριες αγορές ανήλθαν σε 27% και η μέση τρέχουσα απόδοση διαμορφώθηκε στο 32%.

Η τεχνολογία, η υγεία και η βιομηχανία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό (53%) των δημοσίων εγγραφών κατά το εννεάμηνο του 2019, με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια 69,4 δις. δολάρια, ή 61% του συνόλου. Η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι ο ισχυρότερος κλάδος από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, αντιπροσωπεύοντας το 23% του παγκόσμιου αριθμού των συναλλαγών (179 ΑΔΕ) και το 36% των εσόδων (41,5 δις. δολάρια). Η τεχνολογία παρέμεινε ο ισχυρότερος κλάδος και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με 59 δημόσιες εγγραφές (23% του συνόλου), οι οποίες συγκέντρωσαν 11,4 δις. δολάρια (28% των παγκόσμιων εσόδων). Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην τριμηνιαία έκθεση της EY, Global IPO trends: Q3 2019.

H EMEIA εξακολουθεί να αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις

Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), μειώθηκαν τόσο ο αριθμός των συναλλαγών, όσο και τα έσοδα, κατά το πρώτο εννεάμηνο, με 172 εγγραφές (μείωση κατά 52%) και συνολικά έσοδα 21,1 δισ. δολάρια (μείωση κατά 41%). Οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Κίνας έχουν επιδεινώσει την ψυχολογία της αγοράς, αλλά και τις οικονομικές προοπτικές στην EMEIA. Παράλληλα, η νέα παράταση που έλαβε το Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020, εντείνει το αίσθημα αβεβαιότητας σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, τρεις από τις δέκα μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως ως προς τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο του 2019 βρίσκονται στην ΕΜΕΙΑ (η Deutsche Börse με 1,7 δις. από μία ΑΔΕ, ο NASDAQ OMX με 1,3 δις. από 3 ΑΔΕ και η Ινδική National and Bombay Exchanges με 858 εκατ. από 9 ΑΔΕ). Η διασυνοριακή δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών αυξήθηκε οριακά από την αρχή του 2019, φθάνοντας το 10% από το 9% του 2018. Η ψυχολογία των επενδυτών και η διάθεση για δημόσιες εγγραφές θα μπορούσε να βελτιωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2019, λόγω της παράτασης του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων και των επεκτατικών νομισματικών πολιτικών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβουλών & Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, αντικατοπτρίζεται και στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών προς την οικονομία μας, αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις, αποκαθίσταται σταδιακά. Ελπίζουμε η βελτίωση αυτή του κλίματος να καταγραφεί και στις επόμενες έρευνες της ΕΥ, με τη συμμετοχή και δημοσίων εγγραφών από το ελληνικό χρηματιστήριο».    

Η αγορά δημοσίων εγγραφών της αμερικανικής ηπείρου επηρεάστηκε από το υποτονικό τρίτο τρίμηνο και τη μεταβλητότητα των χρηματαγορών

Σε τριμηνιαία βάση, στην Αμερικανική Ήπειρο, το τρίτο τρίμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 47 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 11,9 δις. δολάρια, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 30% ως προς τον αριθμό των συναλλαγών και 10% ως προς τα έσοδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Από την αρχή του 2019, τόσο ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών, όσο και τα έσοδα, μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018, με 160 δημόσιες εγγραφές (μείωση κατά 22%) και έσοδα 46,9 δις. δολάρια (μείωση κατά 9%).

Οι συναλλαγές των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των δημοσίων εγγραφών της Αμερικανικής Ηπείρου, 79% ως προς τον αριθμό συναλλαγών και 95% ως προς τα έσοδα, από την αρχή του 2019. Αυτό οφείλεται σε έναν αριθμό τεχνολογικών εταιρειών – unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το ένα δις. δολ.), οι οποίες εισήχθησαν για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο φέτος. Τα χρηματιστήρια NASDAQ και NYSE βρέθηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, αντίστοιχα, με βάση τα έσοδα από την αρχή του έτους.

Η υποτονική δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ενισχύθηκε από την αγορά STAR της Σαγκάης

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών από την αρχή της χρονιάς μειώθηκε κατά 9% (436 δημόσιες εγγραφές), ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν κατά 27% (46,1 δις. δολάρια) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η έναρξη λειτουργίας της αγοράς STAR στη Σαγκάη αντιστάθμισε την υποτονική δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία το τρίτο τρίμηνο του 2019, με τις συναλλαγές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να μειώνονται κατά 2% ως προς τον αριθμό (173 δημόσιες εγγραφές) και 29% ως προς τα έσοδα (23,7 δις. δολάρια) το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, οι συνεχείς εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ συνεχίζουν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών σε όλα τα επιμέρους γεωγραφικά τμήματα της περιοχής.

Ωστόσο, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, αντιπροσωπεύοντας επτά από τα 10 κυριότερα χρηματιστήρια ως προς τον αριθμό των συναλλαγών και πέντε από τα 10 ως προς τα έσοδα. Οι μέσες αποδόσεις πρώτης μέρας στις κύριες αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού έφτασαν το 51%, ενώ οι μέσες τρέχουσες αποδόσεις εκτοξεύθηκαν στο 71%, κυρίως εξαιτίας της δραστηριότητας της αγοράς STAR της Σαγκάης.

Σχετικα αρθρα

Με το μυαλό στον… Καμμένο ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

admin

Το γεωπολιτικό πόκερ στην περιοχή της Μεσογείου

admin

ΑΑΔΕ : Διευκόλυνση των επιχειρήσεων που είχαν συνάψει συμβόλαια με την Thomas Cook

admin

Εξετάζονται ψηφιακές πληρωμές και στα μέσα μεταφοράς

admin

Γιατί η Ελλάδα θα βγει πάλι τελευταία από την κρίση

admin

Τι προβλέπει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

admin

Ιταλία, ο ασθενής της Ευρώπης

admin

Συμφέρει ή όχι τους δανειστές το Grexit;

admin

Υπογραφή σύμβασης μεταξύ DHL Express και Fraport Greece για το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

admin

«Καμπανάκι» των διεθνών οίκων για τη βόμβα του εταιρικού χρέους της Κίνας

admin

ΕΚΤ : Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το QE

admin

Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης της θυγατρικής εταιρείας Attica Wealth Management

admin

Alpha Bank: Τα κύρια χαρακτηριστικά της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας

admin

Σφυροκόπημα των τραπεζών στο Χρηματιστήριο

admin

Αυτά είναι τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ – Τι θα πληρώνουμε από Σεπτέμβρη

admin

Από Τρίτη η καταβολή συντάξεων Μαρτίου -Αναλυτικά οι ημέρες

admin

Χάος και απελπισία με το ελληνικό ροδάκινο

admin

Πρώτη κατοικία : «Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την προστασία της

admin