Image default
Πολιτική

Τσιάρας: Τροποποιούμε αμφιλεγόμενες διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα

Με την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, άνοιξε η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όσον αφορά το νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις».

«Σήμερα ερχόμαστε να τροποποιήσουμε αμφιλεγόμενες διατάξεις των Κωδίκων, οι οποίες προκάλεσαν, το προηγούμενο διάστημα, έντονες αντιδράσεις, τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο σύνολο», ανέφερε ο κ. Τσιάρας, καθώς η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, ενώ θα συνεχιστεί αύριο με την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση των άρθρων και στην Ολομέλεια αναμένεται να εισαχθεί την προσεχή εβδομάδα.

«Θέλουμε αυτές οι αλλαγές να ανταποκρίνονται και στις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ για την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών και την εναρμόνιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάστηκε τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι κατά βάση η ίδια, η οποία είχε κληθεί να τροποποιήσει τις αστοχίες στην προηγούμενη φάση.

«Είναι, λοιπόν, οι αλλαγές προϊόν σοβαρού επιστημονικού διαλόγου, στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ελήφθησαν, δε, υπόψη όλες οι απόψεις της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, η αρθρογραφία επιφανών νομικών προσωπικοτήτων και οι τοποθετήσεις και εισηγήσεις των Δικαστικών Ενώσεων και των Δικηγορικών Συλλόγων», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να επισημάνει ότι η ψήφιση των Κωδίκων παραμονές των εκλογών «ακρωτηρίασε, ως πρακτική, τον πραγματικό διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται σήμερα η ανάγκη αλλαγών».

«Εμείς θέλουμε να φέρουμε ένα εξισορροπημένο νομοσχέδιο που να αποκαθιστά τον ρόλο του Ποινικού Κώδικα ως πραγματικού εργαλείου απονομής της δικαιοσύνης», υποστήριξε ο υπουργός και επανέλαβε ότι προσβλέπει σε έναν παραγωγικό πολιτικό διάλογο, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

«Είναι η γενική βασική θέση που υιοθετεί η κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν στον χώρο της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για να προσθέσει: «Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη συνεργασία προκειμένου, στο τέλος της διαδικασίας αυτής, να έχουμε έναν νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και στις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου.

Γι’ αυτό και σας λέω, εκ των προτέρων, ότι πρόθεσή μου είναι να υιοθετήσω παρατηρήσεις, οι οποίες δεν έτυχε μέχρι σήμερα να ληφθούν υπόψη στη συνολική εικόνα του νομοσχεδίου και να μπορέσουμε, με αυτόν τον τρόπο, να συνδιαμορφώσουμε έναν Ποινικό Κώδικα που θα ανταποκρίνεται και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα».

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

admin

Αυτές οι περιοχές της χώρας θα υποδεχτούν τους νέους πρόσφυγες

admin

Κώστας Σημίτης στο ΘΕΜΑ: Σοσιαλδημοκρατία και κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα

admin

Πέτσας: Αυτές είναι οι επιστολές στον ΟΗΕ για την άκυρη και κακόπιστη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

admin

Αθλητικό νομοσχέδιο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των ορίων ηλικίας για προέδρους ομοσπονδιών

admin

Φωτογραφίες: Στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο ο πρωθυπουργός

admin

«Έπεσε» η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών

admin

Προανακριτική: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου

admin

Γεννηματά: Να διερευνηθεί όλη η περίοδος από την είσοδο στο ευρώ μέχρι σήμερα

admin

Στο πλευρό του Μάκη Βορίδη οι αγρότες της Βέροιας: «Υπουργέ, η ασφάλεια σας είμαστε όλοι εμείς»

admin

Πέτρος Κόκκαλης για φωτιές στην Αυστραλία: Πρέπει να δράσουμε όπως απαιτούν οι επιστήμονες και τα παιδιά μας

admin

Πρεμιέρα της Κριστίν Λαγκάρντ ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

admin

ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης μας λέει να ξεχάσουμε τη μείωση στα υπερπλεονάσματα μέχρι το 2021

admin

Παυλόπουλος: Ο Παρθενώνας είναι η αρχή, το λίκνο και η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

admin

Παναγιωτόπουλος για Λέρο: Γίνεται η προανάκριση, να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα

admin

Κατρούγκαλος για Novartis: Το ότι δεν βρέθηκαν δεν σημαίνει ότι όσοι κατηγορήθηκαν είναι αθώοι

admin

Βούτσης για Μπαλωμενάκη: Ως βουλευτής άφησε το διακριτό του αποτύπωμα στα χρόνια της κρίσης

admin