Image default
Ευρώπη

«Χτυπημένοι» από την κλιματική κρίση, οι Γερμανοί Συντηρητικοί στοχεύουν τώρα στο Πράσινο Κόμμα

Τα γερμανικά συντηρητικά κόμματα (CSU/CSU) αισθάνονται τώρα τις εκλογικές συνέπειες από τον παραγκωνισμό της κλιματικής κρίσης όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο, με το επίκεντρο τους να είναι πλέον το παραδοσιακό Πράσινο κόμμα, αναλυτής ανέφερε στη EURACTIV.de.

«Η κλιματική κρίση έχει μετατραπεί σε κεντρικό θέμα της πολιτικής και δεν πρόκειται να φύγει σύντομα. Τα υπόλοιπα κόμματα συνειδητοποιούν ότι οι πλατφόρμες προγραμματισμού τους για περιβαλλοντικά θέματα είναι πενιχρές. Αυτά τα ζητήματα τα είχαν αφήσει για πολύ καιρό στους Πράσινους και αυτό τους βλάπτει στην κάλπη, ειδικά μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων», δήλωσε ο Arne Jungjohann, πολιτικός αναλυτής και εμπειρογνώμονας του Πράσινου Κόμματος Γερμανίας.

Ο Markus Söder, ηγέτης του αδελφικού κόμματος του CDU στη Βαυαρία, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), προειδοποίησε το CDU/CSU να μην επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τον σημαντικότερο πολιτικό αντίπαλό τους. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», είπε ότι οι κύριοι ανταγωνιστές είναι τώρα οι Πράσινοι.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτούς. Παρόλο που οι Πράσινοι εξακολουθούν να είναι ένα μονοθεματικό κόμμα, πρόκειται να αντικαταστήσουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ως το κορυφαίο κόμμα στα αριστερά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα είναι οι κύριοι ανταγωνιστές στον αγώνα για την καγκελαρία. «Γι ‘αυτό πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με πιο στοχευμένο τρόπο», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Söder ακολούθησε μετά την ομιλία του αντιπροέδρου του CSU, Manfred Weber ενώπιον της συνδιάσκεψης του CSU στο Μόναχο, η οποία έλαβε χώρα στις 18 Οκτωβρίου. Σε αυτή τη δήλωση, περιέγραψε επίσης μια συναίνεση μεταξύ των συντηρητικών και των Πρασίνων – ή του λεγόμενου «μαύρο-πράσινου συνασπισμού» – ως μια καλή, ρεαλιστική επιλογή για το μέλλον. «Όταν συζητάμε τις επόμενες προοπτικές για τις πλειοψηφίες του Βερολίνου, είναι σαφές ότι ο μαύρο-πράσινος συνασπισμός είναι μία από τις επιλογές στο τραπέζι», δήλωσε ο Weber.

Ο αναλυτής δήλωσε ότι η εκλογική επιτυχία των Πρασίνων τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη διάθεση μιας εποχής (zeitgeist). Ο Jungjohann είπε ότι, ως αντίδραση στην απόδοση των Πρασίνων, τα άλλα κόμματα απαντούν με διάφορους τρόπους.

«Ο ηγέτης του κόμματος του CSU, Söder έχει προσδιορίσει τους Πράσινους ως τον κύριο ανταγωνιστή. Απαιτεί το κόμμα του να αναλάβει τον ανταγωνισμό με τους Πράσινους και να εκσυγχρονίσει την πλατφόρμα του κόμματος για θέματα ενέργειας, κλίματος και κινητικότητας».

Ανέφερε επίσης δείκτες που υποστηρίζουν αυτήν την παρατήρηση: «Η απαίτηση για ταχύτερη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, οι αναγγελίες κρατικών πρωτοβουλιών, όπως η νομοθεσία για το κλίμα και ο νόμος περί ποδηλάτων για τη Βαυαρία, κάτι που έχει περάσει μόνο η πόλη-κράτος του Βερολίνου».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Söder έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή για τον εκσυγχρονισμό του CSU και υποστηρίζεται από την ηγεσία του κόμματος, κάτι που δεν συμβαίνει με το CDU.

«Το συντηρητικό αδελφικό κόμμα CDU εξακολουθεί να αγωνίζεται να βρει τη σωστή απάντηση. Ενώ η αρχηγός του κόμματος Annegret Kramp-Karrenbauer ευνοεί μια πιο σύγχρονη, φιλοπεριβαλλοντική πορεία για το κόμμα, οι ισχυρές πτέρυγες του CDU αντιτίθενται έντονα σε έναν τέτοιο εκσυγχρονισμό. Είναι ευρέως ανοικτό ποιος θα κερδίσει αυτόν τον αγώνα».

Η EURACTIV.de σχολίασε ότι από τις τελευταίες ευρωεκλογές του Μαΐου, οι Γερμανοί Πράσινοι κερδίζουν έδαφος εν μέσω της συνεχιζόμενης δυσαρέσκειας στη χώρα με το σημερινό Μεγάλο Συνασπισμό (ή το αποκαλούμενο «GroKo») μεταξύ του CDU / CDU και του SPD, ενώ ήδη έχουν καταστήσει το SPD ως τον κύριο αντίπαλο των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στη Γερμανία τη Δευτέρα (4 Νοεμβρίου), το CDU / CSU έφτασε στο 27%, οι Πράσινοι στο 18%, το SPD στο 16%, η ακροδεξιά από το AfD στο 15%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Αριστερά (Die Linke) ανέρχονται στο 9%.

Σχετικα αρθρα

Κνάους για προσφυγικό: Η Ελλάδα ξαναζεί ήδη το 2015 και το 2020 θα είναι χειρότερο

admin

Η Γαλλία αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 8% για το 2021

admin

AstraZeneca: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου

admin

Περίπου 120.000 περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο στην Ευρώπη – Βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες

admin

Έρχονται οι «Greek 4» – Καμπάνια προβολής των νησιών του μεταναστευτικού

admin

Η Συμφωνία ΕΕ – Mercosur μια «χαμένη ευκαιρία» για το κλίμα – Η έκθεση Αμπέκ

admin

Πλαστικά μιας χρήσης: Διευκρινίσεις ΥΠΕΝ για την ευρωπαϊκή οδηγία

admin

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη με «πράσινο» προφίλ – το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

admin

Λιγνίτης: στη Δυτική Μακεδονία ο Θωμάς με φόντο τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη

admin

Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σε Ευρωπαϊκές Σπουδές [Promoted content]

admin

Ο καγκελάριος της Αυστρίας αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη στήριξή του στην Ελλάδα

admin

Αναστασιάδης: «Η Τουρκία αισθάνεται ότι δεν έχει περιορισμούς στην ανατ. Μεσόγειο»

admin

Η ευρωπαϊκή «μάχη» για τις πρώτες ύλες των μπαταριών

admin

ΙΕΑ: Η επίτευξη των κλιματικών στόχων περνά από την καινοτομία στην καθαρή ενέργεια

admin

Η σερβική Εκκλησία αντιδρά στον νόμο για τις περιουσίες των θρησκευτικών κοινοτήτων

admin

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για καινοτόμα φάρμακα: Η Κομισιόν ενώνει δυνάμεις με τη φαρμακοβιομηχανία

admin

Κομισιόν: 150 εκατ. σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Κ. Μακεδονία

admin

ΝΔ: Ερώτηση στον Μπορέλ για τις δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ

admin