Image default
Πρώτο Θέμα

Βρετανία: Ξεκινά επίσημα ο πιο απρόβλεπτος προεκλογικός αγώνας

Με επίσκεψη του Τζόνσον στη Βασίλισσα προκειμένου να της κοινοποιήσει την πλειοψηφική απόφαση της Βουλής για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου ανοίγει και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία.

Το Brexit έχει διαρρήξει την παραδοσιακή σχέση των πολιτών με τα κόμματα, καθώς όλο και αυξάνεται ο αριθμός των εκλογέων οι οποίοι προτίθενται να ψηφίσουν με κριτήριο τι στάση κράτησαν στο δημοψήφισμα του 2016. Επιπλέον, νέες μορφές προεκλογικής εκστρατείας στα κοινωνικά δίκτυα κάνουν παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιδίωξε τις πρόωρες εκλογές για να έχει την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία του με τις Βρυξέλλες στην ανανεωμένη Βουλή. Το Συντηρητικό Κόμμα μπαίνει στην προεκλογική εκστρατεία με προβάδισμα 10 μονάδων έναντι των Εργατικών. Στον αντίποδα ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπόσχεται να κλείσει την ψαλίδα, καταθέτοντας το πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα του κόμματος, μεταξύ άλλων, με “επανεθνικοποίηση” μεγάλων τομέων του δημοσίου, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο και το νερό.

Εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δημοσκόπων

Όμως, αυτές οι εκλογές ξεφεύγουν από την καθιερωμένη μονομαχία των δύο μεγάλων κομμάτων. Το ανερχόμενο Φιλελεύθερο Κόμμα με τη νέα ηγέτη Τζο Σουίνσον και με ευρωπαϊκή ατζέντα, και το Κόμμα Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φάρατζ είναι οι απειλές για τις δεξιές και τις κεντρώες πτέρυγες των δύο μεγάλων κομμάτων, κυρίως σε περιφέρειες που κρίνουν το αποτέλεσμα, τις αποκαλούμενες περιθωριακές ή marginal, στην κεντρική και βορειοανατολική Αγγλία.

Στη Σκωτία με τις 59 έδρες της το κυβερνών Εθνικό Κόμμα SNP προσβλέπει στο να αυξήσει τις 35 έδρες που κατείχε στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, στοχεύοντας στις 11 έδρες των Συντηρητικών. Η ηγετική του ομάδα ανακοίνωσε πως στόχος του είναι να αποσπάσει από την κεντρική κυβέρνηση το δικαίωμα να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία το 2020.

Στην Ουαλία, από παράδοση “κόκκινη”, οι Εργατικοί είναι πολύ δύσκολο να χάσουν ενώ στην Βόρεια Ιρλανδία, το Σιν Φέιν, σε συμμαχία με Εργατικούς και Φιλελεύθερους, θα προσπαθήσουν να σπάσουν το μονοπώλιο των Ενωτικών Προτεσταντών του DUP. Εν κατακλείδι, οι δημοσκόποι αντιμετωπίζουν έναν ηράκλειο άθλο που θα δοκιμάσει σοβαρά την αξιοπιστία τους.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Πόσα δισ. € θα χάσει… ο έλληνας φορολογούμενος

admin

Ποιο είναι το μέλλον της ΕΕ

admin

Μάριο Ντράγκι: Το τελευταίο μήνυμα για Ελλάδα και Ευρωζώνη

admin

Θα πέσει μέσα η Goldman Sachs;

admin

Πού «χτυπάνε» τα ξένα funds

admin

5 διαγράμματα που δείχνουν… ότι τα ψέμματα τελείωσαν…

admin

Πιθανός ένας νέος κύκλος νομισματικής χαλάρωσης…

admin

Τι να περιμένουμε από τον Boris Johnson και το Brexit

admin

Προεόρτια προεκλογικού αγώνα βλέπουν γερμανικά ΜΜΕ μετά τη ΔΕΘ

admin

Η μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση «κλειδί» για την αύξηση των εισπράξεων

admin

Eurogroup: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος

admin

Πώς μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό

admin

Τα ανταλλάγματα που ζήτησε η Μέρκελ για τη διάσωση των συντάξεων

admin

Β.Σόιμπλε:Στόχος να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

admin

Η επιστροφή των υπνοβατών

admin

Κάτω από το 5% υποχώρησε το spread των 10ετών ομολόγων

admin

DW: ΗΠΑ και Β. Κορέα μπλοφάρουν

admin

Το σχέδιο της ΤτΕ για τον «γόρδιο» δεσμό των τραπεζών

admin