Image default
Πρώτο Θέμα

Βρετανία: Ξεκινά επίσημα ο πιο απρόβλεπτος προεκλογικός αγώνας

Με επίσκεψη του Τζόνσον στη Βασίλισσα προκειμένου να της κοινοποιήσει την πλειοψηφική απόφαση της Βουλής για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου ανοίγει και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία.

Το Brexit έχει διαρρήξει την παραδοσιακή σχέση των πολιτών με τα κόμματα, καθώς όλο και αυξάνεται ο αριθμός των εκλογέων οι οποίοι προτίθενται να ψηφίσουν με κριτήριο τι στάση κράτησαν στο δημοψήφισμα του 2016. Επιπλέον, νέες μορφές προεκλογικής εκστρατείας στα κοινωνικά δίκτυα κάνουν παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιδίωξε τις πρόωρες εκλογές για να έχει την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία του με τις Βρυξέλλες στην ανανεωμένη Βουλή. Το Συντηρητικό Κόμμα μπαίνει στην προεκλογική εκστρατεία με προβάδισμα 10 μονάδων έναντι των Εργατικών. Στον αντίποδα ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπόσχεται να κλείσει την ψαλίδα, καταθέτοντας το πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα του κόμματος, μεταξύ άλλων, με “επανεθνικοποίηση” μεγάλων τομέων του δημοσίου, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο και το νερό.

Εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δημοσκόπων

Όμως, αυτές οι εκλογές ξεφεύγουν από την καθιερωμένη μονομαχία των δύο μεγάλων κομμάτων. Το ανερχόμενο Φιλελεύθερο Κόμμα με τη νέα ηγέτη Τζο Σουίνσον και με ευρωπαϊκή ατζέντα, και το Κόμμα Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φάρατζ είναι οι απειλές για τις δεξιές και τις κεντρώες πτέρυγες των δύο μεγάλων κομμάτων, κυρίως σε περιφέρειες που κρίνουν το αποτέλεσμα, τις αποκαλούμενες περιθωριακές ή marginal, στην κεντρική και βορειοανατολική Αγγλία.

Στη Σκωτία με τις 59 έδρες της το κυβερνών Εθνικό Κόμμα SNP προσβλέπει στο να αυξήσει τις 35 έδρες που κατείχε στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, στοχεύοντας στις 11 έδρες των Συντηρητικών. Η ηγετική του ομάδα ανακοίνωσε πως στόχος του είναι να αποσπάσει από την κεντρική κυβέρνηση το δικαίωμα να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία το 2020.

Στην Ουαλία, από παράδοση “κόκκινη”, οι Εργατικοί είναι πολύ δύσκολο να χάσουν ενώ στην Βόρεια Ιρλανδία, το Σιν Φέιν, σε συμμαχία με Εργατικούς και Φιλελεύθερους, θα προσπαθήσουν να σπάσουν το μονοπώλιο των Ενωτικών Προτεσταντών του DUP. Εν κατακλείδι, οι δημοσκόποι αντιμετωπίζουν έναν ηράκλειο άθλο που θα δοκιμάσει σοβαρά την αξιοπιστία τους.

Σχετικα αρθρα

Προσάρτηση της Κριμαίας:Μέρος Δεύτερο

admin

Επτακόσιες ελληνικές επιχειρήσεις το 2017 σε πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας

admin

Τι να περιμένουμε από τον Boris Johnson και το Brexit

admin

Σανίδα σωτηρίας για το κράτος οι κατασχέσεις

admin

Μέρκελ: Κατά της κοινοτικοποίησης των χρεών (και) η νέα κυβέρνηση

admin

Στήριξη με… τους ίδιους όρους

admin

ΧΑ: Μηνιαία πτώση 3,54% για ΓΔ και 5,58% για Τράπεζες

admin

Politico: Kαταφύγιο στην Ελλάδα βρίσκουν oι «εχθροί» του Ερντογάν

admin

Οι τέσσερις τρόποι που το δημοψήφισμα του Ρέντσι μπορεί να αλλάξει την Ιταλία

admin

Το δημόσιο σύστημα υγείας NHS «στο χείλος της κατάρρευσης»

admin

Η ιρλανδική ανάκαμψη πρότυπο για την Ελλάδα

admin

Έγινε… φιλελληνικό πραξικόπημα στην ΕΚΤ;

admin

Τρίτο μέτωπο το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

admin

DW: Η Ιταλία ένα βήμα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές

admin

HSBC: Τι βλέπει για τις 4 ελληνικές τράπεζες

admin

Πρόβα Τσίπρα – Μητσοτάκη για εκλογές και στο βάθος το τέταρτο μνημόνιο

admin

Τέλος παιχνιδιού για το Brexit

admin

Eurobank: Τα βάρη του α’ εξαμήνου επιβραδύνουν την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο σύνολο του έτους

admin