Image default
Οικονομία

Κτηματολόγιο : Τα ραντεβού πάνε πίσω τα πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες δηλώσεις

Tο ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία για όσους δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο εντός των καθορισμένων προθεσμιών (και των παρατάσεών τους).

Κι αυτό διότι έχουν φθάσει έως και τον Ιούνιο τα ραντεβού των πολιτών, οι οποίοι έχουν λάβει «βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά τη λήξη της τελικής προθεσμίας. Από εκεί και πέρα δεν θα υπάρξει άλλη περίοδος χάριτος.

Οι σαφείς δηλώσεις της Διοίκησης του Ελληνικού Κτηματολογίου και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωναν μετ΄ επιτάσεως ότι δεν πρόκειται να δοθούν άλλες παρατάσεις φαίνεται ότι …έπιασαν τόπο. Όπως και τα περίπου δύο εκατομμύρια μηνύματα που εστάλησαν μέσω του taxis. Το έδειξαν και οι τεράστιες ουρές στα κτηματολογικά γραφεία στις περιοχές όπου έληγαν την περασμένη εβδομάδα οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων.

Αύξηση δηλώσεων έως και 25%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών που έχουν αναλάβει τις κτηματογραφήσεις «ο μηχανισμός των βεβαιώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης δούλεψε καλά και αναμένεται να οδηγήσει τελικά σε αύξηση των δηλώσεων έως και 25%. Σε πολλές περιοχές τα ραντεβού φτάνουν έως και το καλοκαίρι του 2020».

Μάλιστα, τα δικαιώματα που θα διεκπεραιωθούν με ραντεβού ξεπερνούν αριθμητικά όσα έχουν υποβληθεί με την συνήθη διαδικασία εντός των προθεσμιών, όπως π.χ. στην περίπτωση του Λασιθίου.  Σε αυτήν την περιοχή της Κρήτης τα τελευταία ραντεβού έχουν κλειστεί για τον Φεβρουάριο, στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία για τον Απρίλιο  ενώ στη Νεάπολη και την Ιεράπετρα για τον Μάιο.

Ειδικότερα, στο Οροπέδιο Λασιθίου από τα 30.569 προεκτιμώμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα τα 18.868 δηλώθηκαν εντός των προθεσμιών ενώ για τη δήλωση άλλων 27.528 δικαιωμάτων κλείσθηκαν ραντεβού. Αντιστοίχως, στον Άγιο Νικόλαο από  σύνολο 127.233 δικαιωμάτων κλείστηκαν ραντεβού για τα 92.126, στην Ιεράπετρα από τα 171.598 δικαιώματα για τα 82.679 οι δηλώσεις ιδιοκτησίας θα κατατεθούν με ραντεβού και στη Σητεία από τα 214.526 δικαιώματα θα κατατεθούν με ραντεβού τα 47.849.  Συνολικά σε όλες αυτές τις περιοχές της Κρήτης κλείστηκαν 23.400 ραντεβού για 250.182 δικαιώματα.

Σε Βοιωτία και Φωκίδα έχουν κλειστεί 26.000 ραντεβού έως τον Ιούνιο, τα οποία αφορούν 188.000 δικαιώματα ενώ, μέσω ραντεβού, θα κατατεθούν 270.000 δικαιώματα στο Ηράκλειο έως τα τέλη Απριλίου και 85.000 στην Αιτωλοακαρνανία έως και τον Μάρτιο.

Στελέχη του Κτηματολογίου εκτιμούν ότι, με τη μέθοδο των ραντεβού, το ποσοστό δηλώσεων μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διαδικασία επιβολής προστίμων για όσους ξεχάσουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο θα  ξεκινήσει μετά τον ερχόμενο Ιούνιο. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης : Η Γαλλία συμπαραστάτης στην προσπάθεια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

admin

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας στο Taxisnet

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: Αυτοματοποιημένες οι καταχωρίσεις στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο

admin

Θετικό momentum στο Χ.Α. παρά τη νευρικότητα στην Ευρώπη

admin

ΑΑΔΕ: Τεράστια φοροδιαφυγή σε πρατήρια καυσίμων και… ελαιοτριβείο

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ανοίγει αύριο σελίδα για ενστάσεις

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Ποιες αλλαγές έρχονται – Τι πρέπει να γνωρίζετε

admin

Πετρέλαιο: Έρχεται αύξηση της τιμής – Μειώνεται η παραγωγή

admin

Δόμνα Μιχαηλίδου στο MEGA: Ανοίγουν 108.000 νέες θέσεις εργασίας

admin

Συντάξεις: Ποιο είναι το πλαφόν που μπήκε, τέλος τα «χρυσά» μηνιάτικα

admin

Σταϊκούρας: Δεν θα υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020

admin

Νίκος Πατέρας: Η ελληνική ναυτιλία μεγαλούργησε παγκοσμίως γιατί υπήρξε ελάχιστη παρέμβαση του κράτους

admin

Οριακή πτώση στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων την τελευταία τριετία

admin

Κοροναϊός : Ανίατη η Wall Street – Κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα από την κρίση του 2008

admin

Πρώτο βήμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

admin

Αναδρομικά : Τον Ιούνιο έρχονται οι αυξήσεις στις συντάξεις

admin

Με ήπιες πτωτικές τάσεις άνοιξε το Χρηματιστήριο

admin