Image default
Σοφοκλέους 10

Διορθωτικά μπήκε ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο

Πτωτικά – διορθωτικά μπήκε ο Νοέμβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο μετά από ένα μεγάλο διάστημα συσσώρευσης σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης, ξεμπλόκαρε πτωτικά, «λύνοντας» τις διαθέσεις των πωλητών που προέβησαν σε πωλήσεις σε τράπεζες αλλά και ισχυρά blue chips του FTSE 25.

Η αγορά είχε να κάνει κανονική διόρθωση από τις αρχές του Οκτώβρη, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα είχε εγκλωβιστεί μεταξύ των 875 και 880 μονάδων χωρίς να υπάρχουν δυνάμεις ανοδικής διαφυγής από αυτό το όριο, καθ’ ότι στο σύστημα δεν εισήλθε καινούριο χρήμα. Έτσι, η… λύση βρέθηκε με το πτωτικό ξεμπλοκάρισμα που απεγκλώβισε τους ταλαντωτές και «φρέσκαρε» τα τεχνικά δεδομένα.

Η μεγάλη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν έχει αλλάξει, καθώς έως τώρα η διόρθωση έως τώρα είναι εύλογη και φυσιολογική, αναλογική με την πρότερη άνοδο. Μένει να δούμε αν θα βγουν άμυνες και αναχώματα κοντά στη ζώνη των 850 μονάδων, ή αν η αγορά θα κρεμάσει χαμηλότερα, οπότε θα διαμορφωθούν άλλα δεδομένα.

Η αγορά ήταν και παραμένει εξαιρετικά ρηχή, ενώ υποτιμήθηκε από κάποιους το γεγονός ότι οίκος του κύρους της Morgan Stanley έδωσε τη Δευτέρα τιμές στόχους για τις τράπεζες χαμηλότερες από αυτές που ήδη έχουν στο ταμπλό (πλην της Εθνικής που ο στόχος οριοθετήθηκε στα 3,1 ευρώ).

Το γεγονός ότι ένας τέτοιος οίκος δίνει τιμές στόχους χαμηλότερες από αυτές που υπάρχουν τώρα στο ταμπλό, ασφαλώς και είναι ένα ζήτημα, κάτι που οδήγησε κάποια funds στο δρόμο των ρευστοποιήσεων, σε μια έτσι κι αλλιώς ρηχή αγορά.

Από εκεί και πέρα, είναι εύλογο να υπάρχει κόπωση στο momentum που έδωσε το σχέδιο «Ηρακλής» δεδομένου ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, ενώ τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο κάθε άλλο παρά λυμένα πρέπει να θεωρούνται.

Παράλληλα, υπήρξαν και οι εκροές έως 35 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ Δευτέρα και Τρίτη λόγω της μείωσης του βάρους επενδυσιμότητας (Investability weight) που προχώρησαν ο οίκος FTSE Russell όσο και η MSCI. Μετά την απόκτηση από την Sazka Group νέου μεριδίου της ελληνικής εισηγμένης μέσω της δημόσιας πρότασης μειώθηκε το free float του τίτλου και αυτός ήταν ο λόγος της αυτής της εξέλιξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους δέκα μήνες έως τώρα του 2019, μόνο ο Αύγουστος ήταν πτωτικός (-3,54%) για το Γενικό Δείκτη. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 101,26% το πρώτο 10μηνο του 2019, ενώ ο Γενικός Δείκτης είχε κέρδη κατά 43,54%. Εύλογα, τα κέρδη προς κατοχύρωση είναι μεγάλα και σε κάθε περίπτωση η αγορά είναι απολύτως θεμιτό να διορθώνει.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτωτικές τάσεις στο κλείσιμο της αγοράς

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο των αγορών με οριακή άνοδο

admin

Το κυνήγι -των αποδόσεων- του κόκκινου Οκτώβρη

admin

Με άνοδο 2,3% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ποιες μετοχές κόβουν μέρισμα αύριο 4 Ιουλίου

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κρι Κρι: Μακεδονικός παραγωγικός πλούτος, τα «όπλα» της εταιρίας

admin

Ζαχαράκης: Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο καταλύτης για το Χρηματιστήριο

admin

Χωρίς αλλαγές ελληνικού ενδιαφέροντος ο MSCI

admin

Χρηματιστήριο: Πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα

admin

Πτωτικό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο -Στις 854,07 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

ΧΑ: Αυξάνεται το βραχυπρόθεσμο πτωτικό ρίσκο

admin

Το παράδοξο αύξησης των τραπεζικών προμηθειών

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε υψηλό μηνός ανήλθαν οι μετοχές

admin

Νέα Υόρκη: Αρχίζει αύριο το 3ημερο road show

admin

Χρηματιστήριο: Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου

admin

Σωστός χρονισμός αγορών και επιλογή μετοχών σε εξωγενείς διορθώσεις

admin

Χρηματιστήριο : Προσγείωση στις 860 μονάδες με απώλειες 1,55%

admin