Image default
Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Παραδίδει την Παρασκευή στα κόμματα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Στόχος είναι την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στην συνέχεια να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια – Επιφυλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να δει το τελικό νομοσχέδιο – Αυτονόητη πράξη η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Κίνημα Αλλαγής

Στα κοινοβουλευτικά κόμματα θα παραδώσει ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου το τελικό νομοσχέδιο για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στην συνέχεια να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια.
Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής σε συνεδρίαση που μετέχουν και εκπρόσωποι των οργανώσεων του απόδημου ελληνισμού, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε την συμφωνία με τα υπόλοιπα κόμματα. Το σχέδιο νόμου είναι σχεδόν έτοιμο και αύριο θα το δώσουμε στα πολιτικά κόμματα προκείμενου να εξακριβώσουν ότι η συμφωνία είναι ταυτόσημη με τελικό νομοσχέδιο» και πρόσθεσε «την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει σε δημόσια διαβούλευση καθώς ταυτόχρονα θα εξελίσσεται και η συνταγματική αναθεώρηση και θα γίνονται παράλληλες οι διαδικασίες».
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι: «Η κυβέρνησή μας, συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις, ξεκίνησε αμέσως μετά την εκλογή της διάλογο με ομογενειακές οργανώσεις και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Επικοινώνησα με πολλούς εκπροσώπους οργανώσεων και είχα πολλές συζητήσεις και με εκπροσώπους κομμάτων» τονίζοντας παράλληλα ότι προϋπόθεση για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού είναι η έγκριση του τελικού νομοσχεδίου από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
Ο ίδιος εξήγησε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν διακομματικών συμβιβασμών. «Η θέση μας ήταν και ασφαλώς παραμένει ότι θέλουμε να ψηφίζουν όλοι οι έλληνες του εξωτερικού χωρίς καμία διάκριση. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η επιστολική ψήφος. Είχαμε την επιλογή να προετοιμάσουμε νομοσχέδιο με τις δικές μας θέσεις αλλά δεν θα είχε 200 ψήφους» ειπε για να προσθέσει: «Εμείς όμως θέλαμε και θέλουμε να ξεκινήσουμε την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού γι αυτό με τον πρωθυπουργό κινηθήκαμε στην λογική της επίτευξης μέγιστης συναίνεσης κάνοντας συμβιβασμούς. Ύστερα από 3 πολύωρες συζητήσεις της διακομματικής καταλήξαμε σε σχέδιο συμφωνίας με εξής σημεία:
– Οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν με κάλπες την ημέρα που θα διεξάγεται η ψηφοφορία με αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες, προξενεία ή κτήρια που θα συμφωνήσουμε
– Η ψήφος υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και στην κατανομή εδρών.
– Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας αυξάνονται οι θέσεις από 12 σε 15. Τα κόμματα θα μπορούν αν επιθυμούν να ορίσουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους από την ελληνική ομογένεια. Το συγκεκριμένο σημείο ήδη βρίσκεται στο σχέδιο νόμου που δώσαμε σε διαβούλευση που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συζητηθεί στις επιτροπές και να γίνει νόμος κράτους
– Για να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει από τον τόπο στον οποίο κατοικεί ο έλληνας του εξωτερικού θα πρέπει να κάνει ηλεκτρονική αίτηση και τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει αποδεδειγμένα 2 ετη στην Ελλάδα και να έχει ΑΦΜ στην πατρίδα μας. Αυτά τα σημεία προσετέθησαν καθώς κόμματα υποστήριξαν ότι αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν σχέση με πατρίδα μας
– Τροποποίηση του αρ 54 του Συντάγματος ώστε να μην υπάρχει παραμικρή αμφιβολία ότι είναι συνταγματική η πρότασή μας για την διευκόλυνση της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού».
Επίσης σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι η προϋπόθεση τουλάχιστον διετούς παραμονής στην χώρα την τελευταία 35ετία δεν αφορά «συνεχόμενη παρουσία».
«Μπορεί να είναι συνεχόμενα μπορεί και όχι. Μπορεί να ήρθε κάποιος να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία ή να εργαστεί ή κάτι άλλο που αποδεικνύεται. Με έχει διαβεβαιώσει ο κ. Λιβάνιος ότι πολλά από αυτά τα έγγραφα θα είμαστε σε θέση να τα παίρνουμε με ηλεκτρονικό τρόπο» είπε.
Τέλος τόνισε πως «Το βήμα αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί και να αγκαλιαστεί από τους έλληνες εξωτερικού. Θα δούμε στις επόμενες εκλογές το μέγεθος της διάθεσης των ελλήνων του εξωτερικού να μετέχουν στα κοινά».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιάννης Αμανατίδης επιφυλάχθηκε για την στάση του κόμματός του έως ότου δοθεί το τελικό νομοσχέδιο.
Ως αυτονόητη πράξη χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου ο κ. Κώστας Σκαναδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής.

Σχετικα αρθρα

Ράπτη: Να καταργηθεί η εισφορά σε επαγγελματικά και στεγαστικά δάνεια

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυνική παραδοχή Σαλμά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη»

admin

Παυλόπουλος: Να μην εφησυχάζουμε απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ

admin

Τσακαλώτος: Είχαμε σχεδόν ολοκληρώσει την πλήρη άρση των capital controls

admin

Αβραμόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τη μεταναστευτική κρίση

admin

Θεοδωρικάκος: Επιτυχία του πολιτικού συστήματος η συμφωνία για τη ψήφο των ομογενών

admin

Μπακογιάννη: Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί την νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο

admin

Κατάθεση Φρουζή στην προανακριτική για τη Novartis: Παρελκυστική τακτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΥΠΕΞ: Καινοφανείς οι θεωρίες της Τουρκίας για τα δικαιώματά της στις θαλάσσιες ζώνες

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο

admin

Ο Θεοδωρικάκος είδε τον δήμαρχο Τρικάλων: Στόχος η μεγαλύτερη ελευθερία στους δήμους

admin

ΕΔΔΑ για μετανάστες στη Χίο: Συνεπής η Ελλάδα στις υποχρεώσεις κράτησης αλλά δεν παρείχε ένδικα μέσα

admin

Μεταναστευτικό: Αυτή είναι η πρόταση της κυβέρνησης στην ΕΕ για τις επιστροφές των μεταναστών

admin

Μητσοτάκης για αρνητικό επιτόκιο: Είναι σαν να μας πληρώνουν για να μας δανείζουν

admin

Κικίλιας: Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

admin

Η οργισμένη αντίδραση του Κώστα Μπακογιάννη στο Facebook

admin

Μητσοτάκης: Θα είμαι αμείλικτος σε θέματα κακοποίησης παιδιών

admin