Image default
Ευρώπη

Και ενεργειακές συμφωνίες έφερε η επίσκεψη Μακρόν στο Πεκίνο

Η Κίνα και η Γαλλία υπέγραψαν συμβόλαια συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων (περίπου 13,5 δισ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν στους τομείς της αεροναυτικής, της ενέργειας και της γεωργίας και σε αυτές περιλαμβάνεται η έγκριση της εξαγωγής από 20 γαλλικές εταιρείες πουλερικών, βοδινού και χοιρινού στην Κίνα.

Στις ενεργειακές συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο ηγετών περιλαμβάνεται μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του κινεζικού ομίλου Beijing Gas Group και της γαλλικής Engie για συνεργασία όσον αφορά τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποθήκευσής του στην βόρεια πόλη Τιαντζίν.

Μεταξύ των άλλων συμφωνιών, η γαλλική Total θα συγκροτήσει κοινή επιχείρηση με την κινεζική Shenergy Group για τη διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου με φορτηγά μέσω του Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνάψουν συμφωνία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2020 όσον αφορά το κόστος και την τοποθεσία στην οποία θα οικοδομηθεί μονάδα επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων, την οποία θα οικοδομήσει η γαλλική πολυεθνική Orano, προηγουμένως γνωστή ως Areva.

Προηγούμενα σχέδια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών στην Λιανγιουνγκάνγκ στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας ματαιώθηκαν έπειτα από διαμαρτυρίες.

Το συμβόλαιο αυτό, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων για περίπου δέκα χρόνια, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε ύψος άνω των 20 δισεκατ. ευρώ, από τα οποία περισσότερα από τα μισά αναλογούν στην Orano.

Στις μελλοντικές αυτές γαλλοκινεζικές εγκαταστάσεις θα μπορεί να γίνεται επεξεργασία έως και 800 τόνων χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων ετησίως, το οποίο θα επιτρέπει την ανακύκλωση ενός τμήματος υπό την μορφή “MOX”, ενός μείγματος χρησιμοποιημένου πλουτωνίου και ουρανίου.

Θα είναι το πρώτο εργοστάσιο επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στην Κίνα, όπου η μεγάλη επέκταση του πυρηνικού τομέα εγείρει ζήτημα ραδιενεργών αποβλήτων. Προς το παρόν αποθηκεύονται σε προσωρινές δεξαμενές.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά ατομικής ενέργειας. Μετρά σήμερα 48 ενεργούς αντιδραστήρες όπως και 10 υπό κατασκευή, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό “Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση”.

Αν συναφθεί το συμβόλαιο αυτό θα φέρει νέα πνοή στην Orano. Η Areva αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες έπειτα από επισφαλείς επενδύσεις και το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011 –τα οποία οδήγησαν στην αναδιάρθρωσή της.

Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να διευρύνουν πρωτόκολλο για τις εξαγωγές πουλερικών που είχαν υπογράψει νωρίτερα φέτος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ώστε να περιλαμβάνονται πάπιες και χήνες όπως και φουά γκρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της γαλλικής προεδρίας.

Σχετικα αρθρα

Συμβούλιο της Ευρώπης: Έρευνα για τα τεστ γλωσσομάθειας στους μετανάστες

admin

Νέοι δασμοί Τραμπ: Στην αντεπίθεση η ΕΕ με «συνοριακό φόρο άνθρακα»

admin

Είσοδος AEGEAN AIR – Βασιλάκη στη Lamda Development και στην επένδυση του Ελληνικού

admin

Κομισιόν: Ορόσημο η άρση των capital controls στην Ελλάδα

admin

Brexit: Ο Τζόνσον προωθεί τις προτάσεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

admin

Πολιτική θύελλα σήκωσε η ρατσιστική επίθεση κατά Μπαλοτέλι

admin

Επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ

admin

Οι μυστικές σήραγγες των Ναζί στη Σλοβενία

admin

50.000 ευρώ για την καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων στην ΕΕ

admin

Τι σπουδές πρέπει να έχουν κάνει οι μελλοντικοί ηγέτες;

admin

Ο Μακρόν μπλοκάρει την διεύρυνση προς τα Δ. Βαλκάνια και δημιουργεί νέα σπαζοκεφαλιά για την Ενωση

admin

Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα του Τραμπ με την Ευρώπη

admin

Εμπόδια στην ένταξη των προσφύγων σε έξι χώρες της ΕΕ

admin

Στα Σκόπια την Τρίτη ο Αβραμόπουλος

admin

Brexit: Ο Τζόνσον θα ζητήσει από τη βασίλισσα την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου

admin

Σήμερα η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διαμάχη Κομισιόν-Πολωνίας

admin

Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

admin

Σχέδια για ένα δημόσιο κρυπτονόμισμα ωριμάζουν στην Ευρώπη

admin