Image default
Πολιτική

Μηταράκης: Στόχος περισσότεροι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με καλύτερους μισθούς

Για το ζήτημα της ανεργίας μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4, τονίζοντας ότι η βασική στοχοθεσία του υπουργείου Εργασίας είναι περισσότεροι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και με καλύτερους ονομαστικούς μισθούς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, είπε: «Αυτήν τη στιγμή, το θετικό στοιχείο είναι ότι βλέπουμε την ανεργία σιγά σιγά να απομειώνεται. Έχουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο του 2019, βάσει των οποίων το ύψος της ανεργίας εκτιμάται στο 16,7% από 18,9% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα το 2018. Αυτό δίνει μία θετική ροπή στην απασχόληση. Έχουμε βάλει δύο στοιχήματα: το πρώτο αφορά στην ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, ενώ το δεύτερο μεγάλο μας στοίχημα παραμένει η μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη, καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα που είδαμε να δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια, ήταν εκείνο της αύξησης των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης».

Ερωτηθείς για το ύψος των μισθών που συναντάμε αυτήν τη στιγμή στην αγορά εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επόμενα χρόνια να δούμε μία επιτάχυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Προς την επίτευξη της βασικής στοχοθεσίας του υπουργείου Εργασίας για περισσότερους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και με καλύτερους ονομαστικούς μισθούς, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «Θα λάβουμε μία σειρά μέτρων, όπως η επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να δώσουμε κίνητρο στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζόμενους πλήρους και όχι μερικής απασχόλησης. Από το καλοκαίρι του 2020, το μέτρο αυτό θα μπει στη φαρέτρα του υπουργείου Εργασίας, ενώ συνεχίζεται η γενικότερη προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων».

Αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της απορρόφησης των εργαζομένων από την αγορά εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε: «Η αναδιοργάνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) είναι ένας βασικός μας στόχος, καθώς και η κατεύθυνση των πόρων για εκπαίδευση των ανέργων σε επαγγέλματα στα οποία βρίσκουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Υπάρχει μία αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που αναζητά η αγορά εργασίας με τις δεξιότητες που έχουν ή εκπαιδεύονται να έχουν, όσοι προετοιμάζονται για την είσοδό τους σε αυτήν».

Τέλος, αναφερόμενος στο φαινόμενο του brain drain, o κ. Μηταράκης δήλωσε: «Το γεγονός πως η Ελλάδα ιστορικά και για πάρα πολλά χρόνια ήταν σε μία θέση ουραγού στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ,) έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανεργία εκείνων που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις. Το γεγονός αυτό οδήγησε τα τελευταία χρόνια στο “περίφημο” brain drain, όπου είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες νέους να φεύγουν στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, αποτελεί και ένα μελλοντικό ισχυρό όπλο για την ελληνική οικονομία. Όταν στη χώρα μας δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε όσους έχουν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω, τότε, μέσα από τη διάχυση των γνώσεων και της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει από σημαντικές αγορές στο εξωτερικό, θα αποτελέσουν μεγάλη δύναμη ανάπτυξης για τη χώρα».

Σχετικα αρθρα

Αυτά είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από την ΔΕΘ

admin

Έντι Ράμα: Δεν παραδώσαμε ούτε έναν Εβραίο στους ναζί

admin

Μακρόν σε Μπακογιάννη: Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων της Ευρώπης

admin

Die Welt: Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός – θαύμα της Ελλάδας

admin

ΣΥΡΙΖΑ για Μαχαιρίτσα: Σπουδαίος καλλιτέχνης με πολυσύνθετο ταλέντο

admin

Φωτογραφίες: Τεράστιο πορτρέτο του Στάλιν και πίνακας με τον Λένιν στα γραφεία του ΚΚΕ

admin

Χριστοδουλίδης προς Τσαβούσογλου: Ας δώσουμε τα χέρια

admin

Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας ψεύδεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα

admin

Μήνυμα Σι Τζινπίνγκ: Νέο κεφάλαιο με ολοκληρωμένη στρατηγική για Κίνα-Ελλάδα

admin

ΚΚΕ για Γιάννη Σπανό: Άφησε βαθύ χνάρι στο μουσικό τοπίο

admin

Θεοχάρης: Αυξημένα κατά 28% τα κονδύλια για το υπουργείο Τουρισμού

admin

Κατρούγκαλος: Όσοι περιμένουν ο ΣΥΡΙΖΑ να αστικοποιηθεί είναι μακριά νυχτωμένοι

admin

ΚΚΕ: «Ναι» στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού υπό προϋποθέσεις

admin

Παυλόπουλος: Ενεργές οι επιδιώξεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο

admin

Αύριο τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό

admin

ΝΔ για Τσίπρα: Θυμίζει καθημερινά πόσο ψεύτης και χαιρέκακος είναι

admin

Το Ισραήλ εναντιώνεται στη συμφωνία της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης

admin

«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ακρόπολης είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση»

admin