Image default
Επιχειρήσεις

Στις 21 Νοεμβρίου «κληρώνει» για Εθνική Ασφαλιστική

Μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, για την αγορά τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα αποφασίσει η Εθνική Τράπεζα, αν συνεχισθεί η διαγωνιστική διαδικασία ή θα ενεργοποιήσει το plan B της διάθεσης στο επενδυτικό κοινό μετοχών.

Αυτή είναι η απόφαση της τράπεζας, κατόπιν σχετικής εισήγησης των συμβούλων πώλησης, Goldman Sachs και Morgan Stanley, με αποτέλεσμα η 21η Νοεμβρίου και οι ενδεικτικές προσφορές να αποκτούν βαρύνουσα σημασία για την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης/διάθεσης μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυνατότητα να υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές απέκτησαν περίπου 10 επενδυτές, οι οποίοι πέρασαν τη μίνι αξιολόγηση φερεγγυότητας που έτρεξαν οι σύμβουλοι, για να αποφύγουν «φιάσκο» αντίστοιχο του προηγούμενου διαγωνισμού (σ.σ. αδυναμία της Exin να βρει τα κεφάλαια).

Μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εταιρείες, εξέλιξη που αποτελεί αναμφίβολα πλήγμα. Υπάρχουν, όμως, μεγάλα ονόματα του τομέα των επενδύσεων, όπως ο κινεζικός επενδυτικός όμιλος Fosun, τα private equity funds CVC Capital, Lone Star, Centerbridge καθώς και ο όμιλος Fairfax.

Επιπρόσθετα, έχει διασταυρωθεί ότι συμμετέχει η I3CP, εταιρεία ειδικού σκοπού, που χρηματοδοτείται από την LCP, ενώ κυκλοφορεί, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι συμμετέχει και το private equity fund Cinven, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια κυρίως συνταξιοδοτικών ταμείων.

Οι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές, με οδηγό την καθαρή θέση της ασφαλιστικής στις 30 Ιουνίου 2019, η οποία κινείται πέριξ του 1 δισ. ευρώ, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Με δεδομένο ότι δεν θα ανοίξει Virtual Data Room, ούτε θα διενεργηθούν, σε αυτή τη φάση συναντήσεις με τη διοίκηση της ασφαλιστικής για διευκρινίσεις, οι μη δεσμευτικές προσφορές θα στηριχθούν στα εξής: ένα αναλυτικό πληροφοριακό σημείωμα με τα μεγέθη της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά τη χρήση 2018, μια σύντομη επικαιροποίηση των μεγεθών της κατά το πρώτο εξάμηνο και τις παραδοχές του business plan.

Η κατάθεση των μη δεσμευτικών έχει προγραμματισθεί για την 21η Νοεμβρίου. Μετά την αξιολόγησή τους θα αποφασισθεί αν ο διαγωνισμός συνεχισθεί ή θα διακοπεί και η Εθνική θα στραφεί στη λύση του IPO. 

Θεωρητικά, η Εθνική θα πρέπει, με βάση τον «οδικό» χάρτη, που ενέκρινε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), να έχει λάβει ως την 31η Δεκεμβρίου δεσμευτικές προσφορές και ως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 να έχει υπογράψει σύμβαση αγοραπωλησίας για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εναλλακτικά, εφόσον προκριθεί το σενάριο της διάθεσης μετοχών στο επενδυτικό κοινό (IPO ή SPO), θα πρέπει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, να έχει εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για την είσοδο σε οργανωμένη αγορά με διάθεση, μέσω δημόσιας και ιδιωτικής τοποθέτησης, τουλάχιστον του 51% των μετοχών, που κατέχει, σήμερα, η Εθνική και ως τις 28 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Σχετικα αρθρα

Πρεμιέρα σήμερα για τη συμφωνία Public – MediaMarkt

admin

My Market: Εκπαίδευση προσωπικού για τις ανάγκες καταναλωτών με απώλεια όρασης

admin

Τα μηνύματα από το Digitalized 2019 της Alpha Bank

admin

«Τρέχει» διαδικασία για την πώληση της Praxia

admin

Συζητήσεις Intralot με τράπεζες για τα δάνεια

admin

Trastor: Προχωρά στην έκδοση ΜΟΔ έως 41,08 εκατ. ευρώ

admin

Ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο η Aegean

admin

Ποιες προμήθειες έκοψαν οι τράπεζες

admin

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου Eurobank

admin

Στην Αθήνα το CEO Advisory Board του ομίλου Ergo

admin

Ντ. Κόουπ: Οι επιδόσεις του Q3 επιβεβαιώνουν την δυναμική του ΟΠΑΠ

admin

Νέο πακέτο ψηφιακών εργαλείων από τη Vofafone

admin

Από 2 Οκτωβρίου χωρίς το 12ο τοκομερίδιο οι ομολογίες της Housemarket

admin

Αλουμύλ: Διευκρινίσεις για την απορρόφηση της ΑΛΟΥΦΟΝΤ

admin

Εως τέλη Οκτωβρίου ο στρατηγικός επενδυτής στην Creta Farms

admin

Αύξηση εσόδων και κερδών το Q3 για τον ΟΤΕ

admin

Επενδύσεις και άνοιγμα σε νέες αγορές από τη Νιτσιάκος

admin

Wind: Σχεδόν το 95% ελέγχουν πλέον Golden Tree και Cyrus

admin