Image default
Οικονομία

Ανοδικές οι αποδόσεις των ομολόγων

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, μετά τη συνεχή άνοδο των προηγούμενων ημερών, η οποία οδήγησε μάλιστα σε αρνητικό περιθώριο έναντι των ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων διόρθωσαν μετά από εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να σημειώσουν άνοδο. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 1,32%, από 1,23% που κυμαίνονταν στο άνοιγμα της αγοράς. Στο 0,48% από 0,41% αυξήθηκε περαιτέρω, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το κλίμα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ήταν σήμερα αρνητικό, μετά τη διαφαινόμενη προσέγγιση Κίνας-ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανακαλέσουν τους δασμούς που έχουν επιβάλει, στην περίπτωση που επιτευχθεί μία αρχική εμπορική συμφωνία μεταξύ τους.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 10ετές ομόλογο, με 14 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε σημαντικά στο 1,36%, από 1,21%, χθες, έναντι 0,26 % του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο1,62% από 1,48% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται, νωρίς το απόγευμα, στα 1,1022 δολάρια, από το επίπεδο των 1,1048 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις χώρες που διαθέτουν δημοσιονομικό χώρο, να προχωρήσουν σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας νέας ύφεσης στην ευρωζώνη, η Γερμανία ανθίσταται σθεναρά.

Είναι ενδεικτικό, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Euronews, ότι Γερμανία δεν βρίσκεται κοντά σε μια πραγματική ύφεση αλλά βρίσκεται σε περίοδο βραδύτερης ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η διευθέτηση των «ανθρωπογενών» παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,270%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,334%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,40% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,45%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1034 δολάρια.

Σχετικα αρθρα

Σε νέα εποχή ανάπτυξης περνούν οι σχέσεις Αθήνας – Πεκίνου

admin

Ομόλογα : Νέο ρεκόρ μετά την αναβάθμιση από S&P και το «πράσινο φως» από ESM

admin

Σταϊκούρας για DBRS : Στόχος η επιστροφή στην κανονικότητα

admin

Κοροναϊός : Η οικονομία στην… εντατική – Ρεκόρ χρεών 2,17 δισ. από το δημόσιο πριν την κρίση

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά έκλεισε η αγορά

admin

Η Eurolife ERB για τη δημογραφική κρίση στην Ελλάδα

admin

Κοροναϊός : Μείωση – ρεκόρ της δραστηριότητας στις ισχυρές οικονομίες

admin

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα : Εγκρίθηκαν τα κονδύλια

admin

Χρηματιστήριο : Βουτιά 2,17%, χάθηκαν 1,9 δισ. ευρώ σε δύο συνεδριάσεις

admin

ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνονται

admin

Χρηματιστήριο: Ανακάπτει η αγορά μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις

admin

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ μπαίνει η Alibaba

admin

Επίδομα γέννησης: Κλείνει η εφαρμογή για το Σαββατοκύριακο

admin

Το 52% των CEOs θεωρεί ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση

admin

Επίδομα θέρμανσης : Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να κάνετε

admin

Που έχουν τα λεφτά τους οι Ελληνες – Πόσες είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό

admin

Αρειος Πάγος : Δικαίωσε εργαζόμενο που αρνήθηκε εικονική απόλυση

admin

Alpha Bank : Η νέα εργασία στην ψηφιακή εποχή αποτελεί ευκαιρία, αρκεί να υπάρξει σχέδιο

admin