Image default
Οικονομία

Πλειστηριασμοί : Κύμα κατασχέσεων χτυπάει τους οφειλέτες

Χιλιάδες πλειστηριασμοί σε ακίνητα ακόμη και πρώτες κατοικίες έρχονται τους επόμενες μήνες.

Από το 2020 παύει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ οι τράπεζες έχουν πρόσβαση, πλέον, στα εισοδήματα των δανειοληπτών.

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει ανελέητο κυνηγητό σε όλους τους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές που αρνούνται να συνεργαστούν για τη διευθέτηση του χρέους τους έχουν ήδη ξεκινήσει οι τράπεζες.

Πρόκειται για δράσεις που θα κλιμακώνονται όσο περνούν οι μήνες και από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά θα λάβουν πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς πέφτει το τελευταίο οχυρό έναντι των πλειστηριασμών με την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ άμεσα ξεκινάει ο έλεγχος όλων των παλαιών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη που δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί.

Οι πλειστηριασμοί προ των πυλών

Έως το τέλος Δεκεμβρίου έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 5.500 πλειστηριασμοί ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους διενεργήθηκαν 6.342 πλειστηριασμοί.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι ήδη αποστέλλονται εξώδικα και έχει ξεκινήσει η προεργασία για χιλιάδες καταγγελίες συμβάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του 2020 ο αριθμός των ακινήτων όλων των ειδών, αξίας ακόμη και χαμηλότερης των 30.000 ευρώ, που θα ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η πλατφόρμα

Σε βελτιώσεις του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας προχώρησε το οικονομικό επιτελείο με στόχο να υπαχθούν ακόμη περισσότεροι κόκκινοι δανειολήπτες, καθώς από το Μάιο έχουν ολοκληρωθεί μόνο δέκα αιτήσεις, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι αλλαγές πάντως αφορούν τόσο νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4605/2019, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης του στεγαστικού δανείου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο πολίτης μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό τη ρύθμιση και των υπολοίπων οφειλών του (π.χ. λοιπά δάνεια χωρίς υποθήκη στην πρώτη κατοικία, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οφειλές προς ΔΕΚΟ κ.λπ.).

Συνεπώς η συνεργασία με δικηγόρο καθίσταται στην πλειονότητα των περιπτώσεων αναγκαστική.

Η πορεία της αίτησης

Αμέσως μετά την υποβολή της στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες σε διάστημα έως 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:

– Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50.000 ευρώ, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40.000 ευρώ).

– Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο).

– Τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Επιπρόσθετα το κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων παρέχεται προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, έναντι όλων των πιστωτών (ιδιωτών και Δημοσίου). Επιπρόσθετα, αν ο πλειστηριασμός είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την αίτηση, τότε αναστέλλεται, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Φοβισμένοι οι καταναλωτές – Αποταμιεύουν χρήματα, ακυρώνουν διακοπές

admin

Ανοιχτά τα καταστήματα για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια

admin

Που το πάει ο Ερντογάν : Καλεί τώρα τις ισλαμικές χώρες σε συναλλαγές με εθνικά νομίσματα

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστηριο Αθηνών

admin

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο

admin

Το δίλημμα της χρηματοδότησης της Ιταλίας

admin

Μητσοτάκης: Δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

admin

Lufthansa: Ακυρώνονται προσλήψεις και έρχονται μειώσεις αποδοχών

admin

Εκπτωση 25% σε φόρους και δόσεις ρυθμίσεων – Δείτε όλες τις προϋποθέσεις

admin

Διορθώνουν τον έξτρα φόρο για τα αδήλωτα αναδρομικά

admin

Γ. Στουρνάρας: Πώς μπορούν τράπεζες, ασφαλιστικές να βοηθήσουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

admin

Φυσικό αέριο : Επενδύσεις 270 εκατ. ευρώ σε υποδομές

admin

Η Thomas Cook κατέρρεε και τα μεγαλοστελέχη εισέπρατταν αμοιβές και μπόνους εκατομμυρίων

admin

Μέτρα στήριξης της αγοράς μέχρι τον Αύγουστο και ρύθμιση χρεών

admin

Αναδρομικά: Σε μαζικές αγωγές προσφεύγουν οι συνταξιούχοι

admin

Μηταράκης : Δεν υφίσταται καμία περίπτωση μείωσης των συντάξεων

admin

H ‘Aγκυρα αρνείται κατηγορηματικά μια προσφυγή στο ΔΝΤ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Σε ύφεση 0,9% η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020

admin