Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Ο έλεγχος της Επ. Ανταγωνισμού και το παρασκήνιο

Πρωτοφανή χαρακτηρίζουν τραπεζικές πηγές τον επιτόπιο έλεγχο που έγινε χθες το πρωί από κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε όλες τις τράπεζες, αλλά και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Οι τραπεζίτες επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, χωρίς να προχωρούν σε υπερβολικές κρίσεις για την υπόθεση και αναφέρουν ότι ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο της ευπρέπειας. Μάλιστα και σήμερα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρέθηκαν στα γραφεία τραπεζών για νέο γύρο ελέγχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, με την κίνηση αυτή το ζήτημα των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στις συναλλαγές αναμένεται να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και σύμφωνα με ανώτατη τραπεζική πηγή, «μετά από αυτό δεν μπορούν να μην υπάρξουν σημαντικές μειώσεις».

Ουσιαστικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την πρωτοβουλία αυτή, καθώς ο έλεγχος έγινε προκειμένου να αποδειχθούν ή όχι «εναρμονισμένες πρακτικές» μεταξύ των τραπεζών στις προμήθειες που επιβάλλουν στις συναλλαγές των πελατών, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον κλάδο και ανέδειξε τη βούληση της πολιτείας να μην ανεχτεί τέτοιου είδους πρακτικές, εφόσον αποδειχτεί ότι εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με πηγές, τα κλιμάκια που εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στις τράπεζες χθες το πρωί και έμειναν σε ορισμένες έως αργά το βράδυ, έκαναν στοχευμένους ελέγχους, ενώ γνώριζαν σε ποια γραφεία πρέπει να κάνουν έλεγχο. Εξού και ερεύνησαν τα γραφεία των προέδρων, των διευθύνοντων συμβούλων, των γενικών διευθυντών λιανικής και των γενικών διευθυντών λειτουργίας (operations).

Φεύγοντας πήραν έγγραφα από συρτάρια και φοριαμούς, κατέβασαν ηλεκτρονική αλληλογραφία και αρκετά αρχεία από τους σκληρούς δίσκους.

Δηλώνει άγνοια

Κυβερνητικές πηγές που κλήθηκαν από το Euro2day.gr να σχολιάσουν τις εξελίξεις υποστηρίζουν ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή. Η κυβέρνηση, λοιπόν, σεβόμενη τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών δεν πρόκειται να σχολιάσει το γεγονός».

Την ίδια στιγμή ωστόσο σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι «η Επιτροπή δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τους κανόνες για τον υγιή ανταγωνισμό, ότι λειτουργεί προς το συμφέρον του υγιούς ανταγωνισμού και των πολιτών και είναι πραγματικά ανεξάρτητη».

Θυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους διοικητές των τραπεζών και είχε ζητήσει να μειώσουν τις χρεώσεις που επέβαλαν με ομοιόμορφο τρόπο, γεγονός που παραπέμπει σε εναρμονισμένες πρακτικές.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, πηγές επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης «δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο». Μάλιστα σημείωσαν ότι δεν είχαν ενημέρωση σχετικά με τη χθεσινή ενέργεια της Επιτροπής και διαβεβαίωναν πως «δεν υπήρξε αίτημα – καταγγελία του υπουργού για τη διεξαγωγή έρευνας».

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης με σημερινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο του Σκάϊ, ξεκαθάρισε οτι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει καμία εμπλοκή στην έφοδο και την απόφαση πήρε η Επιτροπή Ανταγωνισμού που είναι εντελώς ανεξάρτητη. Ήταν μία θεσμική λειτουργία του κράτους, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σημείωσε ότι υπήρχαν καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών και έπρεπε η Επιτροπή να κάνει έλεγχο. 

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 31 Οκτωβρίου, ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις χρεώσεις των τραπεζών, ουσιαστικά προανήγγειλε τον έλεγχο της Επιτροπής, τονίζοντας ότι «εξετάζουμε πάρα πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές. Γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ και είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελία για κάτι τέτοιο και το θεσμικό πλαίσιο εκεί είναι και βαρύ και τα πρόστιμα πάρα πολύ μεγάλα. Άρα, εναρμονισμένες πρακτικές δεν θα επιτρέψουμε».

Τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή, ο υπουργός Ανάπτυξης έχει δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο για κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, εάν υπάρχουν ενδείξεις για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος».

Σχετικα αρθρα

Πλέσσας (ΕΤΕ): Ερχεται «δυνατό» ψηφιακό εργαλείο για εταιρείες

admin

Τράπεζες: Ψαλίδι στις εξασφαλίσεις για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις – Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

admin

Μερίδιο 3,1% στη Deutsche Bank για την Capital Group

admin

Καμπανάκι ΤτΕ για την κερδοφορία των τραπεζών

admin

Eurobank: Ξεκινά η διαδικασία απόσχισης του τραπεζικού κλάδου

admin

Η κίνηση ματ της Eurobank

admin

Την αποχώρηση του CEO της ανακοίνωσε η HSBC

admin

Attica Bank: Αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση για τις 22 Ιουλίου

admin

Εθνική: Επιστρέφει τόκους σε συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών

admin

Alpha Bank: Ενημέρωση για τους λογαριασμούς όλων των τραπεζών μέσα από το e-Banking

admin

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου εγκρίνεται από το Δ.Σ. το σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank

admin

Κομισιόν: Ενέκρινε την πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Πειραιώς στη Eurobank

admin

Βουτιά 18% στα καθαρά κέρδη της Santander το δεύτερο τρίμηνο

admin

Πρόστιμο-ρεκόρ $56,3 εκατ. στη Citi από την Τράπεζα της Αγγλίας

admin

Eurobank: Παραμένει αρνητική η αποταμίευση των νοικοκυριών

admin

Αύξηση 1 δισ. ευρώ στις καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο

admin

Τι αποκάλυψαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στην Axia

admin

Γ. Στουρνάρας: Ο Ηρακλής καλύπτει μόνο το 40% των NPEs

admin