Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Ο έλεγχος της Επ. Ανταγωνισμού και το παρασκήνιο

Πρωτοφανή χαρακτηρίζουν τραπεζικές πηγές τον επιτόπιο έλεγχο που έγινε χθες το πρωί από κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε όλες τις τράπεζες, αλλά και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Οι τραπεζίτες επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, χωρίς να προχωρούν σε υπερβολικές κρίσεις για την υπόθεση και αναφέρουν ότι ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο της ευπρέπειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, με την κίνηση αυτή το ζήτημα των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στις συναλλαγές αναμένεται να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και σύμφωνα με ανώτατη τραπεζική πηγή, «μετά από αυτό δεν μπορούν να μην υπάρξουν σημαντικές μειώσεις».

Ουσιαστικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την πρωτοβουλία αυτή, καθώς ο έλεγχος έγινε προκειμένου να αποδειχθούν ή όχι «εναρμονισμένες πρακτικές» μεταξύ των τραπεζών στις προμήθειες που επιβάλλουν στις συναλλαγές των πελατών, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον κλάδο και ανέδειξε τη βούληση της πολιτείας να μην ανεχτεί τέτοιου είδους πρακτικές, εφόσον αποδειχτεί ότι εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με πηγές, τα κλιμάκια που εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στις τράπεζες χθες το πρωί και έμειναν σε ορισμένες έως αργά το βράδυ, έκαναν στοχευμένους ελέγχους, ενώ γνώριζαν σε ποια γραφεία πρέπει να κάνουν έλεγχο. Εξού και ερεύνησαν τα γραφεία των προέδρων, των διευθύνοντων συμβούλων, των γενικών διευθυντών λιανικής και των γενικών διευθυντών λειτουργίας (operations).

Φεύγοντας πήραν έγγραφα από συρτάρια και φοριαμούς, κατέβασαν ηλεκτρονική αλληλογραφία και αρκετά αρχεία από τους σκληρούς δίσκους.

Δηλώνει άγνοια

Κυβερνητικές πηγές που κλήθηκαν από το Euro2day.gr να σχολιάσουν τις εξελίξεις υποστηρίζουν ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή. Η κυβέρνηση, λοιπόν, σεβόμενη τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών δεν πρόκειται να σχολιάσει το γεγονός».

Την ίδια στιγμή ωστόσο σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι «η Επιτροπή δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τους κανόνες για τον υγιή ανταγωνισμό, ότι λειτουργεί προς το συμφέρον του υγιούς ανταγωνισμού και των πολιτών και είναι πραγματικά ανεξάρτητη».

Θυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους διοικητές των τραπεζών και είχε ζητήσει να μειώσουν τις χρεώσεις που επέβαλαν με ομοιόμορφο τρόπο, γεγονός που παραπέμπει σε εναρμονισμένες πρακτικές.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, πηγές επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης «δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο». Μάλιστα σημείωσαν ότι δεν είχαν ενημέρωση σχετικά με τη χθεσινή ενέργεια της Επιτροπής και διαβεβαίωναν πως «δεν υπήρξε αίτημα – καταγγελία του υπουργού για τη διεξαγωγή έρευνας».

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 31 Οκτωβρίου, ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις χρεώσεις των τραπεζών, ουσιαστικά προανήγγειλε τον έλεγχο της Επιτροπής, τονίζοντας ότι «εξετάζουμε πάρα πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές. Γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ και είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελία για κάτι τέτοιο και το θεσμικό πλαίσιο εκεί είναι και βαρύ και τα πρόστιμα πάρα πολύ μεγάλα. Άρα, εναρμονισμένες πρακτικές δεν θα επιτρέψουμε».

Τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή, ο υπουργός Ανάπτυξης έχει δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο για κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, εάν υπάρχουν ενδείξεις για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος».

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Αναδείχθηκε «Most Active Issuing Bank in 2018 in Greece»

admin

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin

Τι συζήτησε η Πειραιώς με τους επενδυτές στο Λονδίνο

admin

Παραμένουν πρωταθλήτριες στα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες

admin

Eurobank: Παραμένει αρνητική η αποταμίευση των νοικοκυριών

admin

Πού θα κριθεί το «στοίχημα» των επενδύσεων

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια το β’ τρίμηνο

admin

Alpha Bank: Πάνω από 800 οι συμμετοχές στο πρόγραμμα εθελούσιας

admin

Τράπεζες: Μείωσαν επιτόκια σε νέα δάνεια και καταθέσεις τον Σεπτέμβριο

admin

Trump Says Europe Will Buy More American Gas. Is That Possible?

admin

Alpha: Μειώνεται το ρίσκο χώρας

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα εικόνα μετά την ολοκλήρωση του deal με Intrum

admin

Πρακτικά ΕΚΤ: Ομόλογα και tiering προκάλεσαν μεγάλη αντιπαράθεση

admin

Ερχονται 20.000 διαταγές πληρωμής για δάνεια 1ης κατοικίας

admin

Σκάνδαλο κατασκοπείας οδηγεί σε παραίτηση στέλεχος της Credit Suisse

admin

Τι αλλάζει για τις τραπεζικές μετοχές ο «Ηρακλής»

admin

Με αρνητικό επιτόκιο καταθέσεις στην Ελληνική Τράπεζα!

admin

Eurobank FPS: Βλέπει αγορά 50 δισ. για τα «κόκκινα» δάνεια

admin