Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Ο έλεγχος της Επ. Ανταγωνισμού και το παρασκήνιο

Πρωτοφανή χαρακτηρίζουν τραπεζικές πηγές τον επιτόπιο έλεγχο που έγινε χθες το πρωί από κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε όλες τις τράπεζες, αλλά και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Οι τραπεζίτες επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, χωρίς να προχωρούν σε υπερβολικές κρίσεις για την υπόθεση και αναφέρουν ότι ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο της ευπρέπειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, με την κίνηση αυτή το ζήτημα των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στις συναλλαγές αναμένεται να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και σύμφωνα με ανώτατη τραπεζική πηγή, «μετά από αυτό δεν μπορούν να μην υπάρξουν σημαντικές μειώσεις».

Ουσιαστικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την πρωτοβουλία αυτή, καθώς ο έλεγχος έγινε προκειμένου να αποδειχθούν ή όχι «εναρμονισμένες πρακτικές» μεταξύ των τραπεζών στις προμήθειες που επιβάλλουν στις συναλλαγές των πελατών, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον κλάδο και ανέδειξε τη βούληση της πολιτείας να μην ανεχτεί τέτοιου είδους πρακτικές, εφόσον αποδειχτεί ότι εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με πηγές, τα κλιμάκια που εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στις τράπεζες χθες το πρωί και έμειναν σε ορισμένες έως αργά το βράδυ, έκαναν στοχευμένους ελέγχους, ενώ γνώριζαν σε ποια γραφεία πρέπει να κάνουν έλεγχο. Εξού και ερεύνησαν τα γραφεία των προέδρων, των διευθύνοντων συμβούλων, των γενικών διευθυντών λιανικής και των γενικών διευθυντών λειτουργίας (operations).

Φεύγοντας πήραν έγγραφα από συρτάρια και φοριαμούς, κατέβασαν ηλεκτρονική αλληλογραφία και αρκετά αρχεία από τους σκληρούς δίσκους.

Δηλώνει άγνοια

Κυβερνητικές πηγές που κλήθηκαν από το Euro2day.gr να σχολιάσουν τις εξελίξεις υποστηρίζουν ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή. Η κυβέρνηση, λοιπόν, σεβόμενη τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών δεν πρόκειται να σχολιάσει το γεγονός».

Την ίδια στιγμή ωστόσο σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι «η Επιτροπή δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τους κανόνες για τον υγιή ανταγωνισμό, ότι λειτουργεί προς το συμφέρον του υγιούς ανταγωνισμού και των πολιτών και είναι πραγματικά ανεξάρτητη».

Θυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους διοικητές των τραπεζών και είχε ζητήσει να μειώσουν τις χρεώσεις που επέβαλαν με ομοιόμορφο τρόπο, γεγονός που παραπέμπει σε εναρμονισμένες πρακτικές.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, πηγές επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης «δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο». Μάλιστα σημείωσαν ότι δεν είχαν ενημέρωση σχετικά με τη χθεσινή ενέργεια της Επιτροπής και διαβεβαίωναν πως «δεν υπήρξε αίτημα – καταγγελία του υπουργού για τη διεξαγωγή έρευνας».

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 31 Οκτωβρίου, ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις χρεώσεις των τραπεζών, ουσιαστικά προανήγγειλε τον έλεγχο της Επιτροπής, τονίζοντας ότι «εξετάζουμε πάρα πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές. Γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ και είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελία για κάτι τέτοιο και το θεσμικό πλαίσιο εκεί είναι και βαρύ και τα πρόστιμα πάρα πολύ μεγάλα. Άρα, εναρμονισμένες πρακτικές δεν θα επιτρέψουμε».

Τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή, ο υπουργός Ανάπτυξης έχει δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο για κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, εάν υπάρχουν ενδείξεις για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος».

Σχετικα αρθρα

H Commerzbank σχεδιάζει 4.300 απολύσεις και «λουκέτο» σε 200 υποκαταστήματα

admin

Βουτιά 8% στα κέρδη του private banking στην Ευρώπη το 2018

admin

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin

«Μάχη» τραπεζών για τα μεγάλα δάνεια

admin

Στο Ταμείο Υποδομών συμμετέχουν η ΕΤΕπ και οι ελληνικές τράπεζες

admin

Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

admin

Πτώση 14% στα κέρδη της Societe Generale το β’ τρίμηνο

admin

Κάτω του ορίου του 5% το ποσοστό της Schroders στην Alpha Bank

admin

Νέα συνάντηση των CEOs των τραπεζών με Σταϊκούρα – Ζαββό

admin

Προς τετράμηνη παράταση η προστασία α’ κατοικίας

admin

Εκδόσεις ομολόγων 100 δισ. στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

admin

Αναστασάτος (Eurobank): Κρίσιμη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

admin

Πατάει γκάζι η αγορά εταιρικών ομολόγων

admin

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin

Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 92 εκατ. ευρώ

admin

Τι αναμένουν οι επενδυτές από τις αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη

admin

Γ. Χαντζηνικολάου: Εχουμε σημαντικούς λόγους να νιώθουμε αισιόδοξοι

admin

Το προφίλ των επενδυτών στο ομόλογο της Εθνικής

admin