Image default
Επιχειρήσεις

Creta Farms: Τα χρέη των 150 εκατ. και η εκκρεμής χρηματοδότηση

Έως τις 11 Δεκεμβρίου –ημερομηνία κατά την οποία εκδικάζεται η αίτηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου- εκτείνεται το τυπικό περιθώριο ασφάλειας για την Creta Farms.

Η εταιρία λειτουργεί προς το παρόν χωρίς ενδιάμεση χρηματοδότηση και με συσσωρευμένα χρέη που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, αναμένοντας ταυτόχρονα την παράλληλη διαδικασία ανάδειξης προτιμητέου επενδυτή στις 18 Νοεμβρίου, οπότε λήγει και η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους των δυνητικών ενδιαφερομένων.

Στην αίτηση που κατέθεσε η Creta Farms για την υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, περιγράφεται η πλέον πρόσφατη εικόνα της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει.

Αθροιστικά τα χρέη της ανέρχονται σε 153,054 εκατ. ευρώ, ο κύριος όγκος των οποίων αφορά σε δάνεια προς τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες ωστόσο συναίνεσαν (ποσοστό 54,9%) στο αίτημα προσωρινής προστασίας και υπαγωγής στο 106 α.

Αναλυτικότερα, έως τις 31 Αυγούστου 2019 η Creta Farms όφειλε προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 15 εκατ. ευρώ, ποσό 47,55 εκατ. ευρώ αφορούσε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Pireaus snf designated activity company, CAIRO Νο3 finance designated activity company. Επιπλέον εμφάνισε υποχρεώσεις ύψους 12,623 εκατ. ευρώ προς την  Pireaus snf designated activity company, 9,564 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα, 8,028 εκατ. ευρώ προς την Eurobank, 6,352 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, κ.ά.

Οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν τα 12,456 εκατ. ευρώ, ενώ οι εμπορικές υποχρεώσεις έως το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχονταν στο ποσό των 26,187 εκατ. ευρώ.

Εγγυήσεις για την ενδιάμεση χρηματοδότηση

Όπως προκύπτει από το αίτημα υπαγωγής στο 106 α, η εταιρία αφού έλαβε τη δίμηνη προστασία έναντι του συνόλου των πιστωτών της, ζήτησε εξαίρεση από συγκεκριμένες απαγορεύσεις όσον αφορά η διαχείριση περιουσιακών της στοιχείων.

Συγκεκριμένα πέτυχε να εξαιρεθεί η δυνατότητα παροχής ενεχύρου επί των σημάτων και των αδειών ευρεσιτεχνίας που κατέχει (σ.σ. πρόκειται για αξίες που δεν έχουν ακόμη μεταβιβαστεί στις τράπεζες όπως όριζε το αρχικό MoU).

Παράλληλα, διατήρησε τη  δυνατότητα εκχώρησης της απαίτησης που έχει από την εταιρεία Ευρωκρέτα ποσού 8,827 εκατ. ευρώ υπέρ των πιστωτριών τραπεζών προκειμένου οι τελευταίες να παράσχουν στην Creta Farms ενδιάμεση χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Οι πρωτιές και τα επόμενα σχέδια του ομίλου Eurolife ERB

admin

Λατομεία στη Βουλγαρία εξαγόρασε η Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα Γρανίτες

admin

Pasal: Η ΑΜΚ, ο νέος μέτοχος και τα σχέδια επέκτασης

admin

Επενδύσεις 100 εκατ. δολάρια στην Hellenic Steel

admin

My market: Το πρώτο εικονικό super market στο μετρό του Συντάγματος

admin

Εξι υποψήφιοι για το ΣΔΙΤ οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου

admin

Επεκτείνει τις υπηρεσίες factoring στην Ελλάδα ο ιταλικός όμιλος BFF

admin

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο των ΕΛΠΕ

admin

Ενδιαφέρον από Mytilineos για προμήθεια αερίου από Κύπρο

admin

Unibios: Οι μεταβολές στα δικαιώματα ψήφου βασικών μετόχων μετά την ΑΜΚ

admin

Eurobank: Πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας άνω των 50 εκατ.

admin

«Οχι» στις ρυθμίσεις της ΔΕΗ λένε οι μεγαλοοφειλέτες

admin

Πιερρακάκης: Θα γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε τα ΕΛΤΑ να διασωθούν

admin

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς για το Tier II

admin

Cosmote: Δωρεάν WiFi σε 1 εκατομμύριο σημεία σε όλη την Ελλάδα

admin

Τρία νέα καταστήματα για την Optima Bank

admin

Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μουστάκας, ιδρυτής της ομώνυμης αλυσίδας παιχνιδιών

admin

Κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ

admin