Image default
Τράπεζες

Eurobank: Κληρώνει τη Δευτέρα για το mega deal

Καθοριστική θα είναι η επόμενη εβδομάδα για τη Eurobank καθώς τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, αναμένει την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από το σχήμα Fortress-doValue για το 80% της FPS και τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Cairo, ενώ την επόμενη ημέρα συνεδριάζει το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Η τράπεζα αποφάσισε στα τέλη Οκτωβρίου να ανοίξει τον διαγωνισμό, παρέχοντας στον όμιλο Fortress (Fortress-doValue) τη δυνατότητα να διεξαγάγει due diligence και να υποβάλει δεσμευτική προσφορά.

Ο έλεγχος από πλευράς του ομίλου Fortress βρίσκεται σε εξέλιξη και τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Αν δεν δοθεί παράταση, το Δ.Σ. της Eurobank, που συγκαλείται στις 12 Νοεμβρίου, θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την κατάσταση και πιθανώς να λάβει αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η PIMCO έχει ήδη υποβάλει δεσμευτική προσφορά, η οποία δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τη Eurobank και ακολούθησε νέος γύρος διαπραγμάτευσης, κατά τη διάρκεια του οποίου λέγεται ότι επήλθαν βελτιώσεις.

Αν και δεν έχει διευκρινισθεί, η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι για λόγους συγκρισιμότητας των προσφορών, η Fortress θα «μπιντάρει» για το 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ.

Εφόσον ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής κάποιος εκ των PIMCO, Fortress, θα εξετασθεί ανασχεδιασμός της δομής της τιτλοποίησης, προκειμένου να αιτηθεί η Eurobank τη λήψη κρατικής εγγύησης για τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) που προβλέπεται να διακρατήσει. Ως τότε αναμένεται να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τον Ηρακλή. Θα είναι ως εκ τούτου δεδομένες οι προδιαγραφές ένταξης και θα μπορεί να υπολογισθεί το συνολικό κόστος που συνεπάγονται, σε συνάρτηση με το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού. 

Μετά την ψήφιση του Ηρακλή θα εξετασθεί ανασχεδιασμός του Cairo

Για παράδειγμα, θα γνωρίζουν τράπεζα και προτιμητέος επενδυτής, αν απαιτείται ρητώς η πώληση, έναντι ανταλλάγματος, του 50% συν μία ομολογία από την έκδοση ενδιάμεσης διαβάθμισης ή μπορεί να θεωρηθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, εφόσον πωληθεί το 20% και διατεθεί το 75% των τίτλων δωρεάν στους μετόχους της τράπεζας.

Στόχος της Eurobank είναι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020. Το αν επιτευχθεί ή όχι θα εξαρτηθεί από το αν επιλεγεί να μπει η τιτλοποίηση Cairo -κατά το σύνολο ή τμήμα της- στο σχέδιο Ηρακλής και την έκταση του ανασχεδιασμού που θα απαιτηθεί.

Σημειώνεται ότι το σχήμα Fortress-doBank συμμετείχε στον διαγωνισμό για την πώληση του 80% της FPS (project Europe) και την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων (project Cairo) και είχε περάσει στη δεύτερη φάση μαζί με την PIMCO και το σχήμα Bain-Elliott.

Εν συνεχεία η Eurobank αποφάσισε να μπει σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την PIMCO, η οποία διήρκεσε ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να οδηγήσει σε συμφωνία. Η τράπεζα αρνήθηκε να χορηγήσει στην PIMCO παράταση στην περίοδο αποκλειστικότητας, κίνηση που αποτελούσε άσκηση πίεσης, καθώς συνεχίσθηκε η διαπραγμάτευση.

Τελικώς, λίγο πριν την 25η Οκτωβρίου, η τράπεζα άσκησε τη δυνατότητα να στραφεί στους άλλους δύο επενδυτές (Fortress-doValue, Elliott-Bain), που είχαν περάσει στον β’ γύρο του διαγωνισμού, με τη Fortress να ανταποκρίνεται, αποκτώντας στο παρά πέντε της διαδικασίας τη δυνατότητα να κερδίσει μια συμφωνία, που προ δύο μηνών φαινόταν οριστικά χαμένη.

Σχετικα αρθρα

Κινεζική εκστρατεία για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

admin

Τράπεζες: Ρευστότητα 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020

admin

Πούλησε σε δημοπρασία 32 ακίνητα η Πειραιώς

admin

ΕΤΕ: Ορατά τα αποτελέσματα του προγράμματος μετασχηματισμού

admin

Λαγκάρντ: Δεν είναι στον αυτόματο πιλότο η πολιτική της ΕΚΤ

admin

Τράπεζες: Μείωσαν επιτόκια σε νέα δάνεια και καταθέσεις τον Σεπτέμβριο

admin

Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

admin

Κινεζική απόβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

admin

Online έκδοση πιστωτικής κάρτας από την Eurobank

admin

Στο Ταμείο Υποδομών συμμετέχουν η ΕΤΕπ και οι ελληνικές τράπεζες

admin

HSBC: Αγοράστε ελληνικές τράπεζες

admin

Νέες τιμές-στόχοι από BofA για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Θα ενταθεί η κρίση των γερμανικών τραπεζών το 2020;

admin

Νέος πρόεδρος στην Attica Bank o Κων. Μητρόπουλος

admin

Moody’s: Υποβαθμίζει το outlook για τις γερμανικές τράπεζες, «καμπανάκι» για την κερδοφορία

admin

Ποιες υποχρεώσεις ενημέρωσης καταναλωτών έχουν οι τράπεζες

admin

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση υπό τον Ντράγκι – Ποια τα πέντε βασικά ερωτήματα

admin

Eurobank: Αρραβώνας με Pimco για το mega deal

admin