Image default
Επιχειρήσεις

Eurobank: Κληρώνει τη Δευτέρα για το mega deal

Καθοριστική θα είναι η επόμενη εβδομάδα για τη Eurobank καθώς τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, αναμένει την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από το σχήμα Fortress-doValue για το 80% της FPS και τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Cairo, ενώ την επόμενη ημέρα συνεδριάζει το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Η τράπεζα αποφάσισε στα τέλη Οκτωβρίου να ανοίξει τον διαγωνισμό, παρέχοντας στον όμιλο Fortress (Fortress-doValue) τη δυνατότητα να διεξαγάγει due diligence και να υποβάλει δεσμευτική προσφορά.

Ο έλεγχος από πλευράς του ομίλου Fortress βρίσκεται σε εξέλιξη και τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Αν δεν δοθεί παράταση, το Δ.Σ. της Eurobank, που συγκαλείται στις 12 Νοεμβρίου, θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την κατάσταση και πιθανώς να λάβει αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η PIMCO έχει ήδη υποβάλει δεσμευτική προσφορά, η οποία δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τη Eurobank και ακολούθησε νέος γύρος διαπραγμάτευσης, κατά τη διάρκεια του οποίου λέγεται ότι επήλθαν βελτιώσεις.

Αν και δεν έχει διευκρινισθεί, η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι για λόγους συγκρισιμότητας των προσφορών, η Fortress θα «μπιντάρει» για το 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ.

Εφόσον ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής κάποιος εκ των PIMCO, Fortress, θα εξετασθεί ανασχεδιασμός της δομής της τιτλοποίησης, προκειμένου να αιτηθεί η Eurobank τη λήψη κρατικής εγγύησης για τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) που προβλέπεται να διακρατήσει. Ως τότε αναμένεται να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τον Ηρακλή. Θα είναι ως εκ τούτου δεδομένες οι προδιαγραφές ένταξης και θα μπορεί να υπολογισθεί το συνολικό κόστος που συνεπάγονται, σε συνάρτηση με το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού. 

Μετά την ψήφιση του Ηρακλή θα εξετασθεί ανασχεδιασμός του Cairo

Για παράδειγμα, θα γνωρίζουν τράπεζα και προτιμητέος επενδυτής, αν απαιτείται ρητώς η πώληση, έναντι ανταλλάγματος, του 50% συν μία ομολογία από την έκδοση ενδιάμεσης διαβάθμισης ή μπορεί να θεωρηθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, εφόσον πωληθεί το 20% και διατεθεί το 75% των τίτλων δωρεάν στους μετόχους της τράπεζας.

Στόχος της Eurobank είναι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020. Το αν επιτευχθεί ή όχι θα εξαρτηθεί από το αν επιλεγεί να μπει η τιτλοποίηση Cairo -κατά το σύνολο ή τμήμα της- στο σχέδιο Ηρακλής και την έκταση του ανασχεδιασμού που θα απαιτηθεί.

Σημειώνεται ότι το σχήμα Fortress-doBank συμμετείχε στον διαγωνισμό για την πώληση του 80% της FPS (project Europe) και την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων (project Cairo) και είχε περάσει στη δεύτερη φάση μαζί με την PIMCO και το σχήμα Bain-Elliott.

Εν συνεχεία η Eurobank αποφάσισε να μπει σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την PIMCO, η οποία διήρκεσε ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να οδηγήσει σε συμφωνία. Η τράπεζα αρνήθηκε να χορηγήσει στην PIMCO παράταση στην περίοδο αποκλειστικότητας, κίνηση που αποτελούσε άσκηση πίεσης, καθώς συνεχίσθηκε η διαπραγμάτευση.

Τελικώς, λίγο πριν την 25η Οκτωβρίου, η τράπεζα άσκησε τη δυνατότητα να στραφεί στους άλλους δύο επενδυτές (Fortress-doValue, Elliott-Bain), που είχαν περάσει στον β’ γύρο του διαγωνισμού, με τη Fortress να ανταποκρίνεται, αποκτώντας στο παρά πέντε της διαδικασίας τη δυνατότητα να κερδίσει μια συμφωνία, που προ δύο μηνών φαινόταν οριστικά χαμένη.

Σχετικα αρθρα

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 400.000

admin

Eurobank: Πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας άνω των 50 εκατ.

admin

Οι ΗΠΑ θα κατάσχουν εξαγωγές μασκών αναπνευστήρων, μασκών και γαντιών

admin

Τραμπ: Απέλυσε τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών που ενεπλάκη στην έρευνα καθαίρεσής του

admin

Τελευταία ημέρα για αιτήσεις από επαγγελματίες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για τα €800

admin

Στον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones η Coca-Cola HBC

admin

Πειραιώς: Παίρνει η σκυτάλη από Alpha για νέα έκδοση Tier II

admin

Prodea Investments: Στα 127,5 εκατ. τα κέρδη στο εννεάμηνο

admin

Ελλάκτωρ: Αύξηση 153% στα EBITDA 9μηνου

admin

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει σε overweight την ελληνική αγορά μετοχών

admin

Ιnfo Quest: Εκπαίδευση συνεργατών στις δικτυακές λύσεις της Cisco

admin

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 68.000 οι θάνατοι παγκοσμίως, αγγίζουν το 1,25 εκατ. τα κρούσματα

admin

Unibios: Πιστοποιήθηκε η καταβολή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

admin

Επένδυση 4,5 εκατ. από Pentech, EBRD και Marathon ανακοίνωσε η Causaly

admin

Στα 298,9 εκατ. τα κέρδη της Prodea Investments το 2019

admin

Samsung Electronics: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη

admin

Δ. Γόντικας: Η ανάπτυξη της Energean ισχυροποιεί την συνεργασία στη Μεσόγειο

admin

Ελλάκτωρ: Έσοδα 225 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020

admin