Image default
Οικονομία

Mείωση των «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη, «πονοκέφαλος» για Ελλάδα και Κύπρο

Το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) .

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), όπου οι αποπληρωμές από μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες καθυστερούν ή και αδυνατούν να αποπληρώσουν, αποτελούσαν θηλιά στους λαιμούς πολλών τραπεζών μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία.

Τα αποθέματα των NPLs έπληξαν την ικανότητα κερδοφορίας και δανεισμού των τραπεζών συνολικά, σύμφωνα με την ΕΒΑ. Σημειώνεται πως ο όγκος των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες της Ε.Ε. μειώθηκε από 1,15 τρισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2015, (6% των συνολικών δανείων), σε 636 δισ. ευρώ ή 3% τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών η συνολική πτώση οφείλεται στην κανονιστική παρέμβαση, στην «πολιτική αποφασιστικότητα» για την κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος και στην ώθηση από την οικονομική ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια.

Ενώ το μέσο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το μπλοκ έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, ορισμένες χώρες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη «κληρονομιά» των αποθεμάτων NPLs.

Στα του οίκου μας, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας ήταν 39,2% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ενώ στην Κύπρο διαμορφώνεται στο 21,5%. Πέντε άλλες χώρες ήταν πάνω από 5%, την ώρα που το 2015, δέκα χώρες της Ε.Ε. είχαν διψήφια ποσοστά «κόκκινων» δανείων.

Η γειτονική Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 145 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών, ακολουθούμενη την Ισπανία με 81 δισ. ευρώ, τη Βρετανία με 60 δισ. και τη Γερμανία με 43 δισ. ευρώ.

Πλέον, τα «κόκκινα» δάνεια αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το 8% των ιταλικών δανείων, από σχεδόν 17% τον Ιούνιο του 2015.

«Υπάρχουν σημαντικές συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην περαιτέρω τόνωση της μείωσης των παλαιών περιουσιακών στοιχείων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε συγκεκριμένες χώρες», δήλωσε η EBA, σημειώνοντας πως «καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται, οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων και να διαχειρίζονται με καλύτερο τρόπο τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους».

– - -

Σχετικα αρθρα

Βρούτσης: Τον Δεκέμβριο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες

admin

Έρευνα : Οι νευρικοί άνθρωποι ξοδεύουν γρηγορότερα τη σύνταξή τους

admin

Κλίμα Wall Street στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα αιτήσεων Α21

admin

Οι κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται ΑΜΚΑ και τα δικαιολογητικά

admin

Αυτός είναι ο Γενικός Διευθυντής το Four Seasons Astir Palace Athens -Ποιος είναι ο Philippe Roux-Dessarps

admin

Πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης: «Σεισμός» 7 Ρίχτερ η πτώχευση της Thomas Cook

admin

Ληξιπρόθεσμα χρέη 2,63 δισ. ευρώ συνεχίζει να έχει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες

admin

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο μεγάλη τουρκική τράπεζα

admin

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους

admin

Χρ. Σταϊκούρας από Κύπρο: Από τις 7 Ιουλίου η Ελλάδα έκανε δυναμική επανεκκίνηση

admin

Ηλεκτρονικό μάτι της Εφορίας στα ακίνητα των οφειλετών

admin

Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ

admin

Σταϊκούρας: Σημαντική η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

admin

Σόγια και χοιρινό εξαιρούνται από τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

admin

H Πειραιώς ιδρύει εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην Ελλάδα

admin

Σε ισχύ οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

admin

Ανησυχία και στην Ελλάδα για αύξηση των τιμών των καυσίμων

admin