Image default
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ : Στο τραπέζι νέα μείωση του φόρου στα ακίνητα

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ, μετά τον Μάιο του 2020, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό, μετά τον Μάιο του 2020, να μειωθεί κι άλλο ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε το 2020 μαζί με τους θεσμούς να εξεταστεί η μείωση των δημοσιονομικών στόχων. «Θέλουμε να είναι στο 2% από το 2021 το πλεόνασμα» πρόσθεσε.

Το 2020 προβλέπεται να είναι έτος μεγάλων αλλαγών στη φορολογία για τα ακίνητα.

Ο ΕΝΦΙΑ

Τον ερχόμενο Μάιο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της αναπροσαρμογής και επέκτασης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους».

Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση του φόρου κατά μέσο όρο 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη με παρεμβάσεις στην κλίμακα και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επίσης δεν αποκλείεται να μειωθεί ή ακόμα και να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα περίπου 500.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες

Ήδη έχει πιάσει δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον εξορθολογισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι τιμές ζώνης θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, με τις υψηλότερες αυξήσεις να αναμένονται στις περιοχές όπου η «ψαλίδα» μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή τον Ιούνιο του 2018.

Η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών θα οδηγήσει και σε μειώσεις των τιμών ζώνης σε περιοχές όπου σήμερα οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η εφορία κινούνται πάνω από τις εμπορικές αξίες.

Την ίδια στιγμή, αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων αναμένεται να φέρει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου σήμερα δεν ισχύει το σύστημα των ζωνών των αντικειμενικών τιμών. Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος, οι τιμές των ακινήτων που βρίσκονται σήμερα σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά εκτός αντικειμενικού συστήματος θα αυξηθούν.

Σχετικα αρθρα

Η Fed ρίχνει για πρώτη φορά από το 2008 χρήμα στην αγορά μέσω repos

admin

Σχέδιο «Ηρακλής» : Σε αγώνα δρόμου οι τράπεζες

admin

Αύξηση των τουριστικών εσόδων για το 2019 «βλέπει» ο Χάρης Θεοχάρης

admin

Ανάλυση IW: Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης

admin

ΣτΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση στο Ελληνικό

admin

«Ελάτε στην Ελλάδα για λιγότερο φόρο»

admin

Αναβάθμιση : Οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης για την οικονομία

admin

Ιδιωτικοποιήσεις: Ποιες τρέχουν, ποιες «αγκομαχούν» και γιατί

admin

Spiegel: Η Γερμανία έτοιμη να εγκαταλείψει το δόγμα Σόιμπλε

admin

ΔΕΗ : Το νέο σχέδιο ρύθμισης οφειλών – Μικρότερη προκαταβολή, έως 24 δόσεις

admin

Ανοιξε η πλατφόρμα για τις διορθώσεις στο Ε9 – Πώς θα μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ

admin

«Αυξήθηκαν κατά 7,17% οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ το α’ εξάμηνο του 2019»

admin

Αυξάνεται το κονδύλι για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit

admin

Πτώση κατέγραψε η Wall Street

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ο «σούπερ Μάριο» πήρε το όπλο του για τελευταία φορά: Μείωση επιτοκίων και νέο QE

admin

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 870 μονάδες με αυξημένο τζίρο

admin

Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες τρέμουν το Brexit χωρίς συμφωνία;

admin