Image default
Οικονομία

Επιτροπή Ανταγωνισμού : Γιατί έγιναν οι έλεγχοι στις τράπεζες

Μετά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία των διοικήσεων των τραπεζών από τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την περασμένη Πέμπτη το πρωί, σειρά είχαν χθες και τα γραφεία των διευθύνσεων καρτών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Από νωρίς το πρωί οι ομάδες των ελεγκτών επισκέφθηκαν ταυτόχρονα τα γραφεία των τραπεζών συνεχίζοντας την έρευνά τους με σκοπό τη συλλογή στοιχείων από τους υπολογιστές και τα αρχεία των υπηρεσιών.

Στόχος, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας της Επιτροπής, είναι η εύρεση στοιχείων που θα μπορούσαν να αφορούν μη ανταγωνιστικές συμπεριφορές από μέρους των τραπεζών, κάτι για το οποίο η Επιτροπή έχει δεχθεί καταγγελίες.

Τραπεζικά στελέχη χαρακτήριζαν αυστηρούς και τυπικούς ως προς τη διαδικασία τους ελεγκτές της ανεξάρτητης Αρχής, οι οποίοι συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τον έλεγχό τους ακολουθώντας το πρωτόκολλο, την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις των τραπεζών και μετά την καθοδήγηση των νομικών τους επιτελείων διευκόλυναν τον έλεγχο της Επιτροπής δίνοντας το υλικό που τους ζητήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ημέρες οι τράπεζες ανακοίνωσαν πάγωμα σε κάποιες κατηγορίες χρεώσεων και προμηθειών που είχαν ανακοινώσει, για συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις κάρτες, μερικές ημέρες, μετά από συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα αυτό υπό τον πρωθυπουργό και την συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, των διοικήσεων των τραπεζών και της ΕΕΤ.

Πάντως, μετά τον ντόρο που έγινε επ’ αφορμή της αιφνιδιαστικής εφόδου ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, και ο εποπτεύων υπουργός της ανεξάρτητης Αρχής, ο Αδωνις Γεωργιάδης, κλήθηκε να απαντήσει για το αν εμπλέκεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει καμία εμπλοκή στην έφοδο, που αποφασίστηκε από την ανεξάρτητη, βάσει του Συντάγματος, Επιτροπή Ανταγωνισμού» σημείωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του Σκάι και απέδωσε τους ελέγχους σε καταγγελίες πολιτών.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβεβαιώνει τους «προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους», τονίζοντας ότι πρόκειται για «αυτεπάγγελτη έρευνα» και υπογραμμίζοντας πως η «διεξαγωγή τους δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις (σ.σ. τράπεζες) έχουν εμπλακεί σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».

«Στις 7 και 8 Νοεμβρίου του 2019 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας καθώς και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών, στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σέβεται πλήρως τα δικαιώματα άμυνας, ιδίως το δικαίωμα ακρόασης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων», αναφέρει η Επιτροπή.

Σχετικα αρθρα

FT: Ο Ντράγκι αγνόησε την εισήγηση των τεχνοκρατών για το νέο QE

admin

Ανάπτυξη και τιμές ακινήτων κρίνουν τα stress tests

admin

WSJ: Σε διαπραγματεύσεις συγχώνευσης οι Fiat Chrysler- Peugeot

admin

Μηταράκης: Η επικουρική θα είναι σημαντικό κομμάτι της συνολικής σύνταξης, όχι όπως σήμερα

admin

Στουρνάρας : Η άρση των capital controls σηματοδοτεί την επιστροφή στην ομαλότητα

admin

Ναυτιλιακές εγκαταλείπουν το Σίτι του Λονδίνου

admin

Πώς θα “βγαίνουν” στη σύνταξη οι μακροχρόνια άνεργοι

admin

Για άνιση μεταχείριση των δανειοληπτών συνεταιριστικών τραπεζών μιλά ο Μιχάλης Κατρινης

admin

Μηταράκης: Δεν ισχύει η εικόνα του πλεονασματικού προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ

admin

28η Οκτωβρίου: Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται

admin

Πιέζει το ΔΝΤ για συντάξεις, μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα

admin

Αποκαλυπτική μελέτη: Καταργείστε αυτές τις 14 διατάξεις για να έρθει η ανάπτυξη

admin

Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου

admin

Αφιέρωμα BBC στα ελληνικά νησιά: Λόγω airbnb οι κάτοικοι δεν έχουν πού να μείνουν

admin

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση εσόδων τον Αύγουστο

admin

«Να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο η μείωση του συντελεστή φορολογίας από 24% στο 20%»

admin

Thomas Cook: Οι συνέπειες της πτώχευσης του ταξιδιωτικού κολοσσού για την Κρήτη

admin

Κόκκινα δάνεια: «Ελάτε να κάνουμε ρυθμίσεις», προτρέπουν οι τράπεζες τους δανειολήπτες

admin