Image default
Οικονομία

«F.T»: Γιατί οι επενδυτές ποντάρουν στην Ελλάδα

Ακόμη και σε μία χρονιά εντυπωσιακών ρεκόρ για την παγκόσμια αγορά ομολόγων, η Ελλάδα ξεχωρίζει. Αυτό επισημαίνουν οι Financial Times σε άρθρο τους για τις επιδόσεις των ελληνικών τίτλων, αλλά και την «ανάρρωση» της οικονομίας. 

Μόλις το 2012 οι επενδυτές είχαν αποφασίσει να κλείσουν την πόρτα, αρνούμενοι να δανείσουν την Αθήνα με όποιο κόστος, θυμίζει η βρετανική εφημερίδα. Σήμερα, αντιθέτως, επενδυτές πληρώνουν την Ελλάδα για να τη δανείσουν βραχυπρόθεσμα, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι κοντά στο 1,2%, πολύ χαμηλότερα και από του αντίστοιχου αμερικανικού. 

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πιο ριψοκίνδυνο στοίχημα. Αυτή την εβδομάδα οι αποδόσεις των ομολόγων της υποχώρησαν χαμηλότερα από των ιταλικών για πρώτη φορά από το 2008. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή ανάρρωση της οικονομίας, ύστερα από μία βίαιη ύφεση, όπως και στην επιστροφή της σταθερότητας στο πολιτικό περιβάλλον, η οποία έχει απομακρύνει την όποια πιθανότητα αποχώρησης από την Ευρωζώνη» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. 

Οι FT σημειώνουν ότι εξίσου σημαντικοί είναι και οι εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή η στροφή στα ομόλογα και το κυνήγι των αποδόσεων σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων. 

Θυμίζουν ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές μόλις δυο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν, αγοράζοντας νέα πενταετή ομόλογα ύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 4,75%. Κάποιοι από αυτούς πόνταραν ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι, που πλέον ελέγχουν πολύ μικρότερο μέρος του ελληνικού χρέους, δεν θα αναγκάζονταν να υποστούν ξανά ζημιές.

«Μετά από πολλές διασώσεις και μια πολύ επίπονη αναδιάρθρωση χρέους, αισθανθήκαμε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είχαν αλλάξει» τονίζει Keith Ney, διαχειριστής της γαλλικής Carmignac Gestion, που είχε αγοράσει ομόλογα το 2014. «Από τη στιγμή που η μεγάλη πλειονότητα του χρέους ελέγχονταν από τον επίσημο τομέα, θεωρήσαμε ότι ενδεχόμενη μελλοντική αναδιάρθρωση δεν θα ενέπλεκε τους ιδιώτες» προσθέτει. 

Η Carmignac από την πλευρά της αποφάσισε διακράτηση των ομολόγων όταν οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν το 2015 εν μέσω της μετωπικής σύγκρουσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές και της απειλής του Grexit.  Πλέον είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής σε ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία του -.

Ο Ney σημειώνει ότι η επενδυτική του θέση δεν έχει αλλάξει. «Εχουμε μια μακροπρόθεσμη στάση διακράτησης και θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα», τονίζει.

Όσοι πίστεψαν στα ελληνικά ομόλογα, έχουν σήμερα υψηλότατα κέρδη. Ενδεχόμενη αγορά και διακράτηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από τον Απρίλιο του 2014 οδηγεί σήμερα σε συνολική απόδοση 87%. Οποιος ήταν αρκετά τυχερός ή τολμηρός ώστε να τοποθετηθεί στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης του 2015, έχει υπερτριπλασιάσει τα κεφάλαιά του.

Κάποιοι τα έχουν πάει ακόμη καλύτερα. Ο Αχιλλέας Ρίσβας είναι ιδρυτής του hedge fund Dromeus Capital, που αγόρασε ελληνικά ομόλογα έναντι περίπου 20 σεντς στο δολάριο, τον Ιούνιο του 2012, μετά τις εκλογές στη χώρα. «Όλοι νόμιζαν ότι ήμασταν τρελοί», σχολιάζει. Εχοντας κρατήσει τους τίτλους, πλέον έχει βγάλει τέσσερις φορές τα κεφάλαιά του από τη συναλλαγή. Ωστόσο, μειώνει τη θέση του τον τελευταίο χρόνο. «Οι αποδόσεις δεν αντανακλούν τα ρίσκα», σημειώνει.

Ένα από αυτά τα ρίσκα είναι το ύψος του ελληνικού χρέους, στα 359 δισ. ευρώ ή στο 180% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μόλις 67 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια επενδυτών – το μεγαλύτερο μέρος του είναι μακροχρόνια δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με πολύ ευνοϊκά επιτόκια.

Η Ιταλία, με χρέος στο 134% του ΑΕΠ, καλείται να το αναχρηματοδοτεί συνεχώς στο σύνολό του από τις αγορές ομολόγων.

Σχετικα αρθρα

Τσακαλώτος : Η ΕΕ να κόψει χρήμα – Η οικονομία χρειάζεται χρηματοδοτικό σοκ

admin

Η ΔΕΗ φορτίζει και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

admin

Σχέδιο Γιούνκερ: Η «πρωτιά» της Ελλάδας με 12,1 δισ. ευρώ

admin

Μάριο Σεντένο : Δύσκολη η κατάσταση στην Ευρωζώνη – Βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση

admin

Κορωνοϊός: Κατακόρυφη πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές μετά τους περιορισμούς Τραμπ στα ταξίδια

admin

Μειώσεις στους φόρους και αύξηση στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Βρούτσης

admin

Χρηματιστήριο : Κλείσιμο με οριακή πτώση

admin

Handelsblatt: Στην Ελλάδα φοβούνται το επιχειρείν

admin

ΣΕΒ : Διπλάσιος ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων από αυτών στο Εμπόριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ : Πού μειώθηκαν οι τιμές μετά το lockdown

admin

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών : Με δανεικά από τις τράπεζες η κάλυψη των ακάλυπτων επιταγών

admin

«Βουτιά» 37% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ βλέπει το ΔΝΤ για το β’ τρίμηνο του έτους

admin

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Βουτιά έως και 80% στις διεθνείς αφίξεις

admin

Eurobank: Προϋπόθεση για ισχυρή ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα η προσέλκυση κεφαλαίων και τα κίνητρα για αποταμίευση

admin

Βρείτε τη φθηνότερη βενζίνη κοντά σας με λίγα «κλικ»

admin

Μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων κατά 5%

admin

ΙΟΒΕ : Στα 17,5 δισ. ευρώ ετησίως το «αποτύπωμα» των ΒΙ.ΠΕ

admin

Πέθανε ο Τζακ Γουέλς, ο άνθρωπος που έκανε κολοσσό την General Electric

admin