Image default
Σοφοκλέους 10

Κόπωση στο Χ.Α., πίεση στις τράπεζες

Σημάδια εμφανούς κόπωσης και απώλειας της «φρεσκάδας» που είχαν στο ταμπλό του Χ.Α. παρουσίασαν τελευταία οι τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα όλο το χρηματιστήριο να έχει απωλέσει τη δυναμική του. Την Παρασκευή το Χ.Α. συμπλήρωσε την πέμπτη πτωτική στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, με τον Νοέμβριο να είναι έως τώρα μήνας διόρθωσης, αφομοίωσης κεκτημένων και μερικής κατοχύρωσης κερδών.

Το περασμένο πενθήμερο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,78%, ο FTSE 25 έχασε 1,79%, ο τραπεζικός δείκτης -5,63%, ενώ ο Mid Cap είχε πτώση 4,62%. Ένας κύριος λόγος της αλλαγής της στάσης των επενδυτών στις τράπεζες είναι η εμφανέστατη κόπωση στο momentum που έδωσε το σχέδιο «Ηρακλής», που τις πρώτες εβδομάδες ενθουσίασε… Οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, ενώ τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο κάθε άλλο παρά λυμένα πρέπει να θεωρούνται.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ο αρχικός ενθουσιασμός στις τράπεζες έχει περιοριστεί και ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πως οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού που φέρει την ονομασία Ηρακλής. Η αδυναμία αυτή προκύπτει και από την προσπάθεια της Eurobank στο project τιτλοποίησης Cairo η οποία επίσης καθυστερεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα».

Ο αναλυτής υπογραμμίζει πως αυτό που φαίνεται είναι ότι «η συμμετοχή στο πλάνο μείωσης θα γίνει με γνώμονα την αντοχή των τραπεζικών ισολογισμών να υποστούν την απώλεια που προκύπτει από την διαφορά μεταξύ των ακάλυπτων προβληματικών δανείων και του κεφαλαίου που θα θεωρηθεί εγγυημένο καθώς και από το ποιος (το SPV ή οι τράπεζες) θα απορροφήσει το κόστος των εγγυήσεων ή/και της διαχείρισής.

Ειδικά η πρώτη παράμετρος φαίνεται να ευνοεί πολύ Εθνική και Εurobank, στην Alpha Bank υπάρχουν αποθέματα κεφαλαίου και κέρδη ομολόγων που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια επιταχυνόμενη τιτλοποίηση ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει μικρές ωφέλειες αναλογικά με το ποσοστό των προβληματικών δανείων που έχει στα βιβλία της». Σήμερα πάντως είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των αρμοδίων νομικών προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις που θα ενσωματωθούν στο κείμενο του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή», ώστε να πάρει τον δρόμο για τους θεσμούς.

Σχετικα αρθρα

«Κλειδωμένη» στο limit down και στο -29,83% η MLS

admin

Γεμάτη η ατζέντα της εβδομάδας

admin

ΧΑ:Το σταθεροποιητικό διεθνές κλίμα βοηθά στην απορρόφηση των βραχυπρόθεσμων πιέσεων

admin

«Χρηματιστηριακά, εντός, εκτός και επί τα αυτά»

admin

Κατ’ αρχήν θετική ψήφος της αγοράς στο σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Virtual Money v Real economy

admin

Πολλές εταιρείες – μετοχές, προεξοφλούν καλύτερες ημέρες

admin

Ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η υπεροπλία των αγοραστών

admin

ΧΑ:Inferno διχως τελος -10% ο ΓΔ, -12% οι τράπεζες

admin

Σήμερα το 2ο road show της χαμηλής κεφαλαιοποίησης

admin

Αδύναμη αντίδραση – Ασθενής αγορά – Αβέβαιο μέλλον

admin

Σκηνικό αποφυγής του επενδυτικού κινδύνου…

admin

Οι αγοραστές πέρασαν σε αντεπίθεση διαρκείας

admin

FAST FINANCE :3 εβδομάδες συσσώρευσης χωρίς ουσιαστική κίνηση

admin

Περιορισμένες μεταβολές στις διεθνείς αγορές

admin

Υπερπουλημένη η αγορά σε βραχυχρόνιο επίπεδο

admin

Ζαχαράκης(Fast Finance): Το κλειδί των τραπεζών και τα τεχνικά δεδομένα

admin

Μytilineos, ΟΠΑΠ, τράπεζες στο επίκεντρο του road show στο Λονδίνο

admin