Image default
Οικονομία

Ν. Καραμούζης: Ανάγκη να οργανώσουμε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ

Την ανάγκη να “σταματήσουμε επιτέλους να “χαϊδεύουμε” τα συντηρητικά αντανακλαστικά των πολιτών και τον λαϊκισμό, καλλιεργώντας το φόβο και τορπιλίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, επικαλούμενοι το κόστος των αλλαγών”, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Grant Thornton, Νίκος Καραμούζης, σε συνέντευξή του στο “Βήμα”.

Ο κ. Καραμούζης, με συνεργάτες τον  κ. Κώστα Καραφωτάκη πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Olympia Group, και τον κ. Θεόδωρο Μόσχο, πρώην στέλεχος της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μια μικρή ομάδα εξαιρετικών και έμπειρων στελεχών, δημιούργησαν το SMERemediumCap Fund.  Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό εξειδικευμένο επενδυτικό ταμείο το οποίο επιδιώκει να συμβάλλει με κεφάλαια και ρευστότητα στην εξυγίανση, υπερδανεισμένων αλλά βιώσιμων και με προοπτική μεσαίου μεγέθους ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να ανασυγκροτηθούν, επιστρέφοντας στην κερδοφορία και δημιουργώντας παράλληλα κοινωνική και οικονομική προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν με κεφάλαια εκτός από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και σημαντικοί επιχειρηματίες, ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές.

Σχολιάζοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την αλλαγή κυβέρνησης, ο κ. Καραμούζης αναφέρει ότι η κυβέρνηση έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, διαμορφώνοντας καλύτερο οικονομικό κλίμα και θετικές επιχειρηματικές και οικονομικές προσδοκίες, ένα  φιλικότερο περιβάλλον προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις  και περιορισμό της υπερφορολόγησης. “Οι αγορές επιβραβεύουν αυτή την προσπάθεια εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, ώστε να ξεκλειδώσει των δυναμισμό των υγειών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, να προσελκύσει εγχώριες και ξένες παραγωγικές επενδύσεις και κεφάλαια, και να τροφοδοτήσει ένα ισχυρό, ενάρετο κύκλο επενδύσεων, διατηρήσιμης ανάπτυξης, δίκαιης ευημερίας, απασχόλησης και άσκησης ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, αλλά και ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα από την  παρατεταμένη κρίση.

Αυτό προϋποθέτει, οι μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν εμπροσθοβαρώς στην αρχή του πολιτικού κύκλου, να διαμορφωθούν πολιτικές συνθήκες εμπιστοσύνης στις αλλαγές από την  πλειοψηφία της κοινωνίας, που θα επωφεληθεί, ενώ  παράλληλα  να ληφθούν  αντισταθμιστικά μέτρα για όσους βραχυχρόνια βλάπτονται από τις αλλαγές”, αναφέρει ο κ. Καραμούζης, τονίζοντας ότι πρέπει να μην τορπιλιστούν οι μεταρρυθμίσεις υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, καθώς για την ανάπτυξη δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα ευχολόγια.


“Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος των προκλήσεων. Για να καταφέρουμε να αλλάξουμε σε μονιμότερη βάση την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, έχουμε να βγάλουμε μαραθώνιο δρόμο,  όχι κατοστάρι αγώνα. 

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο.  Αυτή η Κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις να υλοποιήσει με συνέπεια μια δυναμική, εμπροσθοβαρή, συνεκτική και μελετημένη δέσμη πολιτικής, με κρίσιμους πυλώνες παρεμβάσεων το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τη δικαιοσύνη, το αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική, το συνταξιοδοτικό, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Ήρθε η ώρα να πιάσουμε “τον ταύρο από τα κέρατα”, να οργανώσουμε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ, που θα αλλάξει μονιμότερα και προς το ευνοϊκότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές τις χώρας”, τονίζει. 

Σχετικα αρθρα

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν έκπτωση και ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο

admin

Με Χρ. Σταϊκούρα και Άδ. Γεωργιάδη το 2nd NPL Summit

admin

Την επόμενη εβδομάδα τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ: Υπολογίστε το μειωμένο φόρο [λίστα]

admin

Σταϊκούρας : Το 2020 η διαπραγμάτευση για το πλεόνασμα – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

admin

Η Γαλλία προτείνει «σύμφωνο ανάπτυξης» για την ευρωζώνη

admin

Κτηματολόγιο : Στο 33% έφτασε η κτηματογράφηση στο σύνολο της χώρας

admin

Αδ. Γεωργιάδης : Ενεργές στις διεθνείς αγορές οι ελληνικές τράπεζες

admin

Επίδομα θέρμανσης: Πότε κλείνουν οι αιτήσεις στο gsis.gr του Taxisnet, ποιοι κινδυνεύουν να το επιστρέψουν

admin

Τίτλοι τέλους και για τη γερμανική Thomas Cook, στον «αέρα» 660.000 ταξιδιώτες

admin

ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

admin

Φυσικό αέριο: Επέκταση του δικτύου στην Ανατολική Αττική

admin

Μηταράκης: Ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταθέσει ισολογισμό για κανένα έτος λειτουργίας του

admin

Χρηματιστήριο: Ήπιες πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα

admin

Θολό… τοπίο στη Wall Street με νέο ρεκόρ Nasdaq

admin

Φορολοταρία : Οι λαχνοί του Σεπτέμβρη που κερδίζουν από 1.000 ευρώ

admin

Στο 16,8% η ανεργία τον Σεπτέμβριο- Η εικόνα ανά ηλικιακή ομάδα και περιοχή

admin

Brexit: Ο αντίκτυπος των εξελίξεων στη στερλίνα

admin

Η Κομισιόν ζητεί διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας και Ιταλίας

admin