Image default
Οικονομία

Ν. Καραμούζης: Ανάγκη να οργανώσουμε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ

Την ανάγκη να “σταματήσουμε επιτέλους να “χαϊδεύουμε” τα συντηρητικά αντανακλαστικά των πολιτών και τον λαϊκισμό, καλλιεργώντας το φόβο και τορπιλίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, επικαλούμενοι το κόστος των αλλαγών”, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Grant Thornton, Νίκος Καραμούζης, σε συνέντευξή του στο “Βήμα”.

Ο κ. Καραμούζης, με συνεργάτες τον  κ. Κώστα Καραφωτάκη πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Olympia Group, και τον κ. Θεόδωρο Μόσχο, πρώην στέλεχος της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μια μικρή ομάδα εξαιρετικών και έμπειρων στελεχών, δημιούργησαν το SMERemediumCap Fund.  Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό εξειδικευμένο επενδυτικό ταμείο το οποίο επιδιώκει να συμβάλλει με κεφάλαια και ρευστότητα στην εξυγίανση, υπερδανεισμένων αλλά βιώσιμων και με προοπτική μεσαίου μεγέθους ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να ανασυγκροτηθούν, επιστρέφοντας στην κερδοφορία και δημιουργώντας παράλληλα κοινωνική και οικονομική προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν με κεφάλαια εκτός από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και σημαντικοί επιχειρηματίες, ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές.

Σχολιάζοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την αλλαγή κυβέρνησης, ο κ. Καραμούζης αναφέρει ότι η κυβέρνηση έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, διαμορφώνοντας καλύτερο οικονομικό κλίμα και θετικές επιχειρηματικές και οικονομικές προσδοκίες, ένα  φιλικότερο περιβάλλον προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις  και περιορισμό της υπερφορολόγησης. “Οι αγορές επιβραβεύουν αυτή την προσπάθεια εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, ώστε να ξεκλειδώσει των δυναμισμό των υγειών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, να προσελκύσει εγχώριες και ξένες παραγωγικές επενδύσεις και κεφάλαια, και να τροφοδοτήσει ένα ισχυρό, ενάρετο κύκλο επενδύσεων, διατηρήσιμης ανάπτυξης, δίκαιης ευημερίας, απασχόλησης και άσκησης ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, αλλά και ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα από την  παρατεταμένη κρίση.

Αυτό προϋποθέτει, οι μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν εμπροσθοβαρώς στην αρχή του πολιτικού κύκλου, να διαμορφωθούν πολιτικές συνθήκες εμπιστοσύνης στις αλλαγές από την  πλειοψηφία της κοινωνίας, που θα επωφεληθεί, ενώ  παράλληλα  να ληφθούν  αντισταθμιστικά μέτρα για όσους βραχυχρόνια βλάπτονται από τις αλλαγές”, αναφέρει ο κ. Καραμούζης, τονίζοντας ότι πρέπει να μην τορπιλιστούν οι μεταρρυθμίσεις υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, καθώς για την ανάπτυξη δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα ευχολόγια.


“Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος των προκλήσεων. Για να καταφέρουμε να αλλάξουμε σε μονιμότερη βάση την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, έχουμε να βγάλουμε μαραθώνιο δρόμο,  όχι κατοστάρι αγώνα. 

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο.  Αυτή η Κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις να υλοποιήσει με συνέπεια μια δυναμική, εμπροσθοβαρή, συνεκτική και μελετημένη δέσμη πολιτικής, με κρίσιμους πυλώνες παρεμβάσεων το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τη δικαιοσύνη, το αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική, το συνταξιοδοτικό, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Ήρθε η ώρα να πιάσουμε “τον ταύρο από τα κέρατα”, να οργανώσουμε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ, που θα αλλάξει μονιμότερα και προς το ευνοϊκότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές τις χώρας”, τονίζει. 

Σχετικα αρθρα

Τράπεζες : Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε καταστήματα

admin

Κοροναϊός : Ο βασιλιάς Σαλμάν θα προεδρεύσει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της G20

admin

Black Friday : Τι πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε πλασματικές αγορές

admin

Γ. Βρούτσης: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση της ανεργίας

admin

ΔΕΗ : 66.000 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν όσα 1,5 εκατ. μικροοφειλέτες

admin

H EE θεατής απέναντι στις εξελίξεις στον Κόλπο

admin

ΟΑΕΔ: Μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook

admin

Επίδομα παιδιού: Εγκρίθηκαν 195 εκατ. ευρώ για την πέμπτη δόση

admin

Γερμανία : Ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας βλέπει την Ευρώπη ως διαμεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

admin

Ποιος είναι ο «Τσιόδρας της Οικονομίας» που θα αναλάβει το πακέτο των 32 δισ. ευρώ

admin

Αναδρομικά : Ξεκινάει η «μάχη» στο ΣτΕ

admin

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ : Αυτές είναι οι μεγαλύτερες αγωνίες των επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα της πανδημίας

admin

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η ανάκαμψη μετά τη χθεσινή πτώση

admin

Γερμανία : Επενδύσεις 86 δισ. ευρώ για εκσυγχρονισμό των Γερμανικών Σιδηροδρόμων ετησίως έως το 2030

admin

Σε 24ωρη απεργία την επόμενη εβδομάδα προσανατολίζονται τα Συνδικάτα

admin

Οι δηλώσεις Τραμπ ρίχνουν την τουρκική λίρα

admin

Eurogroup: Ραντεβού στις 7 Απριλίου με την ύφεση να χτυπά την πόρτα

admin

Δημόσιο διάλογο για τον τρόπο που θα ασκεί τη νομισματική πολιτική της ξεκινά η ΕΚΤ

admin