Image default
Ευρώπη

Οι ευρωβουλευτές έχουν μεγάλες προσδοκίες για τη νέα πολιτική των τροφίμων της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές αναμένουν μια φιλόδοξη πρόταση από την Επιτροπή σχετικά με τη νέα μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη πολιτική της Ε.Ε, στον τομέα των τροφίμων, η οποία θα εξασφαλίσει, ασφαλή, ποιοτικά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα, σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, χωρίς όμως να βλάψει τους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού των τροφίμων. 

Υπάρχει μεγάλη περιέργεια μεταξύ των νομοθετών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την πολιτική, «από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία περιγράφεται στις εισερχόμενες επιστολές, αποστολής, της προέδρου της Επιτροπής,  President Ursula von der Leyen, ως στρατηγική για τα βιώσιμα τρόφιμα, που θα καλύψει κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή έως και την κατανάλωση.

Η στρατηγική θα ρυθμιστεί από τον ανώτατο αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Frans Timmermans, επίσης θα συμμετέχει και η αρμόδια Επίτροπος, για θέματα Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων,  Stella Kyriakides, ο Πολωνός, Janusz Wojciechowski και ο νεαρός Virginijus Sinkevičius, για τα προϊόντα Γεωργίας και των Θαλασσινών. 

Ωστόσο, κανένας από τους τέσσερις Επιτρόπους δεν προσέφερε πολλές λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια των ακροάσεων του Κοινοβουλίου. Στο Στρασβούργο, η EURACTIV,  ρώτησε τους ευρωβουλευτές, σε ποια πτυχή θα επιθυμούσαν να επικεντρωθούν, κατά τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας.  

Η Ευρωβουλευτής, των σοσιαλιστών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Isabel Carvalhais, η οποία είχε την ευκαιρία να ανακρίνει τον Wojciechowski, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι θα εκτιμούσε να γνωρίζει περισσότερα σχετικά με το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές και πως αυτό το όραμα θα ενσωματωθεί στη στρατηγική της πολιτικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

«Ειλικρινά εξακολουθώ να ελπίζω ότι μπορεί να βγει με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό», είπε ο Πορτογάλος νομοθέτης, προσθέτοντας ότι το περιεχόμενο της πολιτικής πρέπει να είναι ίσο με τη φιλοδοξία, την οποία επιβάλει ο ορισμός της πολιτικής. 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, Daniel Buda, των χριστιανοδημοκρατών, επίσης αναμένει από τους εμπλεκόμενους υποψήφιους επίτροπους, να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο όραμα, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της στρατηγικής και τον αντίκτυπο που θα έχει στους αγρότες, στους παραγωγούς τροφίμων και στις μονάδες παραγωγής τροφίμων. 

Υπενθύμισε επίσης ότι η Stella Kyriakides, υπογράμμισε αρκετές φορές στην ακρόαση της, ότι η νέα στρατηγική θα ενσωματωθεί στην συμφωνία της Πράσινης Ανάπτυξης, της Ε.Ε, η οποία υποτίθεται ότι είναι η “εμβληματική πολιτική” της Επιτροπής, von der Leyen.

Η άλλη αντιπρόεδρος της Επιτροπής  Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, η Φιλανδή φιλελεύθερη Elsi Katainen, είπε ότι ήταν περισσότερο ευχαριστημένη, που η ιδέα για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική σχετικά  με τα τρόφιμα αυξήθηκε, παρόλο που απογοητεύτηκε από την έλλειψη των λεπτομερειών στο δεδομένο στάδιο. 

Ασφαλές και υγιεινό φαγητό

Παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Pierre Karleskind είναι νεοφερμένος, είχε ένα αστραπιαίο ξεκίνημα στο Κοινοβούλιο, διορίστηκε αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και έγινε συντονιστής στην Επιτροπή Αλιείας, της Renew Europe.

“Η διασφάλιση καλής ποιότητας φαγητού για τους ευρωπαίους έχει παραμεληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πολύ καιρό. Περιμένουμε να είναι και πάλι στην κορυφή της ατζέντας”, δήλωσε στη EURACTIV.com

Όσον αφορά τα θαλασσινά, ανέφερε ότι η στρατηγική, από το αγρόκτημα στο τραπέζι, θα πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση της ελκυστικότητας των εισαγόμενων προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά και υγειονομικά πρότυπα της Ε.Ε.

Ο Karleskind, ο οποίος είναι ωκεανογράφος με έντονο υπόβαθρο στις θαλάσσιες υποθέσεις, πρόσθεσε ότι η νέα πολιτική τροφίμων πρέπει να διασφαλίζει, ότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, αξιολογούνται κατάλληλα με σαφή και αποτελεσματική σήμανση.

 «Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να είναι η πρωταρχική μας εστίαση και η βελτίωση της ανιχνευσιμότησας και της επισήμανσης, είναι το κλειδί για να το επιτύχουμε», αυτός κατέληξε.

Η Ευρωβουλευτής των Πράσινων, Sarah Wiener, μπορεί να είναι ένα φρέσκο πρόσωπο στο Στρασβούργο, αλλά είναι μια διάσημη τηλεοπτική Chef στην Αυστρία. 

Μιλώντας στο περιθώριο της ολομέλειας του Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι η διατροφική πτυχή είναι πολύ σημαντική καθώς το «από το αγρόκτημα στο πιάτο», θα πρέπει να προάγει την υγιεινή και βιώσιμη δίαιτα για όλους.

Η ίδια αναμένει ότι η στρατηγική θα διασφαλίσει την πρόσβαση στη γη, για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, αλλά επίσης θα αποκαταστήσει την ανθεκτικότητα στο κλίμα και τα υγιή αγρό-οικοσυστήματα, που βασίζονται στην αγρό-οικολογία.

Μια σφαιρική στρατηγική της Ε.Ε, η οποία υποστηρίζει τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα διατροφής, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει δίκαιες, συντομότερες και με διαφάνεια αλυσίδες εφοδιασμού και να θέσει το εμπόριο στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης, ανέφερε.

Παρακολουθήστε τους αγρότες

Η εστίαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα της τροφικής αλυσίδας ήταν ευπρόσδεκτη από τους ευρωβουλευτές. «Όμως δεν μπορούμε να έχουμε τους αγρότες ως τον αδύναμο κρίκο, αυτής της στρατηγικής», ανέφερε η Ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών, Carvalhais. 

Σύμφωνα με αυτήν, οι αγρότες και ιδιαίτερα οι μικροί ιδιοκτήτες, πρέπει να αναγνωριστούν ενεργά για τον σημαντικό ρόλο τους. Το δημόσιο καλό που προσφέρουν, πρέπει να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα αυτής της στρατηγικής.

Ο έμπειρος νομοθέτης Buda, αντιλαμβανόταν το ίδιο πράγμα, επεσήμανε ότι η επίτευξη των στόχων της νέας στρατηγικής δεν πρέπει να είναι επιζήμια για τους εμπλεκόμενους φορείς. 

«Ως μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, η προτεραιότητά μου θα επικεντρωθεί στην υπεράσπιση της θέσης των αγροτών στη στρατηγική», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είχε ήδη προτείνει μια έκθεση πρωτοβουλίας για το θέμα αυτό.

Προκειμένου να βελτιωθούν οι φιλόδοξοι βιώσιμοι στόχοι της Ε.Ε, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε από το κατώτατο σημείο, εξασφαλίζοντας ότι οι γεωργοί λαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές και υποστηρίζουν την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας με μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, κατέληξε.

Η ανανέωση της Φιλανδής Katainen στην Ευρώπη, έδωσε έμφαση στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου – και κερδοφόρου – συστήματος διατροφής στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένης της δασοκομίας και της βιοκλυκικής οικονομίας

«Η παραγωγή των τροφίμων και  η ασφάλεια των τροφίμων, πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα όλων αυτών, κάτι που είναι δυνατό μόνο εάν η παραγωγή είναι κερδοφόρα», ανέφερε.

[Επιμέλεια κειμένου στα αγγλικά από τους Zoran Radosavljevic and Sam Morgan]

Σχετικα αρθρα

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής

admin

Η Επιτροπή προτείνει την αγορά έως και 300 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου των BioNTech-Pfizer

admin

Νέο μήνυμα της ΕΚΤ για τη σημασία του Ταμείου Ανακάμψης

admin

Στο 8,3% η ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2020, σύμφωνα με την ΕΚΤ

admin

Στην τελική ευθεία για την Συνάντηση Δικτύωσης της EuroConnect στις Βρυξέλλες 2019

admin

Β. Μεϊμαράκης στην Ολομέλεια του Ε.Κ.: Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί

admin

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θέλει να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια «δεύτερη Ουκρανία»

admin

Ο Σάντσεθ ταυτίζει το Ταμείο Ανάκαμψης με το Σχέδιο Μάρσαλ

admin

Στήριξη Γαλλίας στην Κύπρο, για τις τουρκοκυπριακές βλέψεις στην Αμμόχωστο

admin

Ψηφιακή οικονομία: Οι Ευρωπαίες είναι λιγότερο πιθανό να εργάζονται στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών ή να έχουν σχετικές δεξιότητες

admin

Τσίπρας: Σε Βαλκάνια και Μεσόγειο κρίνεται η αξιοπιστία της ΕΕ

admin

Να δοθεί στους καταναλωτές της ΕΕ το «δικαίωμα επισκευής» ζητά το Κοινοβούλιο

admin

Ενέργεια: Η γερμανική προεδρία περιπλέκει τις σχέσεις με την Τουρκία

admin

Ηνωμένο Βασίλειο: Αντιδράσεις σε ενδεχόμενα νέα μέτρα από αρνητές του κορωνοϊού και μέλη κινημάτων

admin

Μηδενικοί οι θάνατοι από τον κορονοϊό στο Βέλγιο, πρώτη φορά από τον Μάρτιο

admin

Αύξηση χρηματοδότησης και ώθηση από την EBRD στους σιδηροδρόμους της Τουρκίας

admin

Γερμανία: Συνελήφθη Σύρος γιατρός που αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες

admin

Τουσκ: Σε επτά-οκτώ ώρες θα ξέρουμε τι θα γίνει με το Brexit

admin