Image default
Επιχειρήσεις

Φορολογική ώθηση στις εγχώριες επενδύσεις

Θετική επίδραση στην εγχώρια αγορά μετοχών, ομολόγων και ακινήτων αναμένεται να προκαλέσει το μείγμα των φορολογικών μέτρων που έχει λάβει, ή προτίθεται να θεσπίσει η κυβέρνηση, καθώς ανεβαίνουν οι καθαρές προσδοκώμενες αποδόσεις των επενδυτών.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις μετοχές, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 24% από το 28%, ενώ ο φόρος επί των διανεμόμενων μερισμάτων από το 10% υποχωρεί στο 5%. Ο παραπάνω συνδυασμός όχι μόνο συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση υψηλότερης καθαρής κερδοφορίας στις επιχειρήσεις (βελτίωση δείκτη P/E), αλλά επιπλέον ανεβάζει -άμεσα και έμμεσα- την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση προς όφελος των μετόχων.

Επιπρόσθετα, στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή (8/11/2019) η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για επιστροφή του φορολογικού καθεστώτος για αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και ΑΕΕΑΠ στα προ του Ιουνίου του 2016 επίπεδα, με αποτέλεσμα οι τρέχουσες επιβαρύνσεις (με δεδομένο ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι μηδενικό):

  • Για τα Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων να είναι 0% επί του ενεργητικού, έναντι προηγούμενου συντελεστή 0,05%.
  • Για τα Ομολογιακά Α/Κ να μειωθούν στο 0,025% του ενεργητικού, έναντι προηγούμενου συντελεστή 0,35%.
  • Για τα Μικτά Α/Κ να υποχωρήσουν στο 0,05% του ενεργητικού, έναντι προηγούμενου συντελεστή 0,50%.
  • Για τα μετοχικά Α/Κ να πέσουν στο 0,1%, του ενεργητικού, έναντι προηγούμενου συντελεστή 0,75%.
  • Για τις ΑΕΕΧ (εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου) και τις ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων ακινήτων) να αποκλιμακωθούν στο 0,1%, έναντι προηγούμενου συντελεστή 0,75%.

Είναι προφανές ότι ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται και επί των μετρητών που διαθέτουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια (ο συντελεστής εφαρμόζεται επί του συνόλου του  ενεργητικού) πράγμα για το οποίο είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα κατά το παρελθόν οι ΑΕΕΑΠ. Ωστόσο, η νέα επιβάρυνση του 0,1% στις ΑΕΕΑΠ θα σταματήσει να είναι μεγαλύτερη από την απόδοση αυτών των μετρητών (π.χ. επιτόκια καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες), οπότε και το συγκεκριμένο αντικίνητρο  αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Είναι πολύ πιθανόν ότι οι παραπάνω φορολογικές αλλαγές θα τονώσουν τις επενδυτικές τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και ΑΕΕΧ, με ό,τι θετικό μπορεί να σημάνει -έμμεσα- αυτό για τις αγορές μετοχών και των ομολόγων (κρατικών και εταιρικών). 

Υπάρχουν όμως και άλλες διατάξεις που διευκολύνουν τις επενδύσεις σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς. Για παράδειγμα, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού (οι ξένοι, αλλά στην πράξη και ορισμένοι Έλληνες):

  • Στα εταιρικά ομόλογα δεν θα επιβαρύνονται ούτε με φόρο επί των τόκων ούτε και με εισφορά αλληλεγγύης.
  • Στα κρατικά ομόλογα και στα έντοκα γραμμάτια δημοσίου δεν θα επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης (φόρο  επί των τόκων δεν καταβάλλουν ούτε και σήμερα).

Από την πλευρά της, η αγορά ακινήτων δεν ευνοείται μόνο από τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ΑΕΕΑΠ (αφορά επαγγελματικά ακίνητα), αλλά επίσης από την αναμενόμενη νέα αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020 και από μια σειρά άλλων ρυθμίσεων.

Τέλος, έμμεσες θετικές επιδράσεις σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα πιθανόν να προκύψουν από τα κίνητρα προς αλλοδαπούς προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, καθώς κάθε τέτοια μεταφορά προϋποθέτει ελάχιστη επένδυση στη χώρα μας της τάξεως των 500 χιλιάδων ευρώ.

ΥΓ: Σε ότι αφορά τη φορολόγηση των αμοιβαίων κεφαλαίων, των ΑΕΕΧ και των ΑΕΕΑΠ ουσιαστικά το νέο πλαίσιο ακυρώνει τη νομοθετική παρέμβαση του 2016, η οποία είχε διατηρήσει σταθερή μεν τη φόρμουλα φορολόγησής τους, ωστόσο είχε θεσπίσει πολύ υψηλούς ελάχιστους συντελεστές. Ειδικότερα, για την περίπτωση των ΑΕΕΑΠ ο ελάχιστος συντελεστής του 0,75% θα προέκυπτε σε περίπτωση που το επιτόκιο της ΕΚΤ εκτοξευόταν στο 6,5%, επίπεδο που δεν έχει φτάσει ποτέ μέχρι σήμερα κατά την εικοσαετή ιστορία του ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Νέο εστιατόριο McDonalds στη Βάρη

admin

Στις εγκαταστάσεις της Δωδώνη Κ. Χατζηδάκης και Μ. Βορίδης

admin

Εκτακτο bonus 5 εκατ. ευρώ από τη Σκλαβενίτης στους υπαλλήλους της

admin

Οι νέοι στόχοι της Anytime

admin

EY: Η πανδημία αλλάζει ριζικά τις καταναλωτικές συμπεριφορές

admin

ΔΕΠΑ: Σε νέα φάση ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του αγωγού EastMed

admin

Euromedica: Στις 16/9 η ΓΣ για την εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών

admin

ΟΛΘ: Στα €8,04 εκατ. μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Νορβηγία: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο έχασε $112 δισ. το α’ τρίμηνο

admin

ΥΠΕΝ: Τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ

admin

ΗΠΑ: Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του γνώρισε ο δείκτης εμπιστοσύνης

admin

Συμμετοχή των εργαζόμενων της Ευρωπαϊκής Πίστης στο «Greece Race For The Cure»

admin

Μινωικές: Στη γραμμή Χανιά – Πειραιάς το Cruise Ferry ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ

admin

Πετρέλαιο: Έχασε το 65% της τιμής του στο τέλος του Α’ τριμήνου

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Βράβευση αριστούχων νεοεισαχθέντων φοιτητών του ΕΚΠΑ

admin

Εσοδα 183,3 εκατ. ευρώ για τη Σφακιανάκης

admin

Οι δύο «κρυφές» εκκρεμότητες στο Ελληνικό

admin

Αφίξεις ρεκόρ σε φορτία κοκαΐνης στην Ευρώπη μέσα στον Μάιο του 2019

admin