Image default
Οικονομία

Χρυσή Βίζα : Ποιες αλλαγές προωθούνται

Ριζικές αλλαγές σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις για τη Χρυσή Βίζα σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η χορήγηση της σε περισσότερα άτομα που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει αλλαγές σε ό,τι αφορά το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για την απόκτηση «χρυσής βίζας» από αλλοδαπούς σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η τόνωση της εγχώριας αγοράς ακινήτων σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Το σχέδιο για τη Χρυσή Βίζα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που δρομολογεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είναι να μην υπάρχει ένα σταθερό ποσό – σήμερα ανέρχεται στις 250.000 ευρώ – που να υποχρεώνονται να επενδύσουν σε ακίνητα όσοι αλλοδαποί επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική «χρυσή βίζα» (άδεια παραμονής στη χώρα, άρα και ελεύθερη πρόσβαση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά αυτό να διαφοροποιείται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που θα βρίσκεται το ακίνητο.

Έτσι, όπως αναφέρει το euro2day.gr, είναι πιθανόν το ελάχιστο αυτό ποσό να αυξηθεί σε περιοχές υψηλής ζήτησης ακινήτων και ενδεχομένως να μειωθεί σε άλλες, όπου μέχρι σήμερα η τοπική αγορά ακινήτων δεν έχει ανακάμψει μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Σήμερα η Ελλάδα προσφέρει ένα από τα πιο φθηνά πακέτα χρυσής βίζας στην Ευρώπη. Η Μάλτα θέτει όριο μεταξύ 275.000 – 320.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή αγοράς του ακινήτου, η Κύπρος 300.000 ευρώ για αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων, η Ισπανία 500.000 ευρώ, η Πορτογαλία 350.000 ευρώ για αγορά ακινήτου εκτός Λισαβόνας ή 500.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στη Λισαβόνα, ενώ η Ιρλανδία 2.000.000 ευρω, και η Λετονία 250.00 ευρώ συν 5% κρατικό τέλος για αγορά ακινήτου αποκλειστικά στη Ρήγα.

Συνεχίζεται η απόβαση των ξένων

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται  η άνοδος του προγράμματος Χρυσή Βίζα το οποίο χορηγεί άδειες διαμονής σε επενδυτές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ .

Αποκαλυπτικά είναι τα νούμερα για τη Golden Visa από τον Οργανισμό Enterprise Greece, σύμφωνα με τα οποία εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, με το σύνολο των αδειών διαμονής σε επενδυτές- αγοραστές να ξεπερνούν τις 5.300, φθάνοντας τις 5.302 άδειες συνολικά.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αξιοποίησαν το πρόγραμμα 1266 ξένοι επενδυτές φτάνοντας έτσι τις 5.302 άδειες από την έναρξη του προγράμματος. Εφόσον διατηρηθεί ο υφιστάμενος ρυθμός χορήγησης αδειών εκτιμάται ότι ο χρόνος θα κλείσει με 6.000 άδειες κάτι που θα συνιστά αύξηση 40%-45% σε σχέση με το 2018.

Το πρόγραμμα Golden Visa ξεκίνησε το 2013 με 21 άδειες κι από τότε υπάρχει διαρκής αύξηση, 366 το 2014, 788 το 2015, 1.282 το 2016, 2.241 το 2017 ,4.036 άδειες το 2018 και 5.302 άδειες το τρέχον έτος. Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής φτάνουμε στα 15.369 άτομα.

Σχετικα αρθρα

Ανάλυση: Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις – Ολες οι ανατροπές για τους εργαζόμενους σε 14 απαντήσεις

admin

Έρχονται «ραβασάκια» για ένα στα δύο ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

admin

Ρύθμιση οφειλών : Οι δόσεις και οι παγίδες

admin

Αίτηση πτώχευσης για την «Τοξότης Α.Ε» του Χρήστου Καλογρίτσα

admin

Κοροναϊός : Ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ

admin

Συνάντηση Γεωργιάδη – Τζεντιλόνι για τις επενδύσεις

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση -Στις 921,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

ΦΠΑ : «Πάγος» στην κτηματαγορά – Περιμένει την αναστολή του φόρου

admin

Ανάλυση: Η πανδημία, η παγκόσμια ύφεση και η κατάρρευση του μαύρου χρυσού

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Προς υπογραφή δύο δανειακές συμβάσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΤΕπ

admin

Τέλος χρόνου για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις των συζύγων

admin

Εγκύκλιος Πιτσιλή για την αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Η VW αντιμέτωπη με τη βρετανική δικαιοσύνη

admin

Τέλος οι βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις στην εφορία

admin

ΟΤOΕ: 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου – Τι διεκδικεί

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού : «Πράσινο φως» στην εξαγορά του Alpha από τη Motor Oil

admin

Τhomas Cook : Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα επαναπατριστούν οι 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες

admin