Image default
Οικονομία Τράπεζες

Ανάπτυξη και τιμές ακινήτων κρίνουν τα stress tests

Τα σενάρια για την οικονομία αναμένουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δουν πού θα κινηθεί το επικείμενο stress test που θα διενεργηθεί το 2020 με στοιχεία του 2019.

Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, εκ νέου μεγάλη σημασία θα δοθεί στα σενάρια που θα καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις λοιπές αρμόδιες αρχές, όπως η Κομισιόν, για τη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας στο τέλος του 2019.

Μετά την ανακοίνωση της μεθοδολογίας και την αξιολόγησή της από τις ελληνικές τράπεζες, οι μακροοικονομικές αναλύσεις στο adverse scenario εμφανίζονται πολύ σημαντικές για τη χώρα μας, κυρίως για δύο λόγους:

1. Οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε ανάκαμψη, ενώ προέρχονται από μια υποχώρηση της τάξης του 60%. Έτσι στο adverse scenario οι αρχές δεν μπορούν να οδηγηθούν σε ακραία επίπεδα σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος των ενεργητικών των τραπεζών.

2. H Ελλάδα βρίσκεται σε ανάπτυξη, παρά την επιβράδυνση που καταγράφεται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, και εκτιμάται πως το adverse scenario δεν μπορεί να καθηλώσει τους ρυθμούς της οικονομίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μακροοικονομικό σενάριο 

Οι τραπεζίτες ελπίζουν το μακροοικονομικό σενάριο να ανακοινωθεί στις αρχές του έτους και να μην επαναληφθεί ό,τι έγινε στο stress test του 2018, όπου οι παραδοχές έγιναν γνωστές λίγο πριν λήξει η άσκηση. Και για μεν την Ελλάδα τα στοιχεία για την οικονομία σε επίπεδο σεναρίων έγιναν γνωστά τον Μάιο, καθώς η χώρα βρισκόταν σε πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο, για δε τις υπόλοιπες χώρες τα στοιχεία έγιναν γνωστά τον Νοέμβριο, ενώ η άσκηση έληγε στο τέλος του έτους.

Γνωστή έγινε, λοιπόν, από την EBA η τελική μεθοδολογία και τα σχέδια της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε. το 2020, μαζί με τα βασικά ορόσημα της άσκησης.

Η μεθοδολογία και τα πρότυπα καλύπτουν όλα τα σχετικά επίπεδα κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα και ενσωματώνουν τα σχόλια που ελήφθησαν κατά τη συζήτηση με τις τράπεζες το καλοκαίρι του 2019. Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020.

Το Συμβούλιο Εποπτικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) συμφώνησε σχετικά με τη δημοσίευση του πακέτου ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για ολόκληρη την Ε.Ε. το 2020, το οποίο περιλαμβάνει τη μεθοδολογία, τα πρότυπα και τον οδηγό των προτύπων αυτών.

Η άσκηση επικεντρώνεται πρωτίστως στην εκτίμηση των επιπτώσεων των οδηγιών κινδύνου στη φερεγγυότητα των τραπεζών.

Οι τράπεζες καλούνται να υπογραμμίσουν ένα κοινό σύνολο κινδύνων (πιστωτικού κινδύνου – συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων, κινδύνου αγοράς και πιστωτικού κινδύνου αντισυμβαλλομένου και λειτουργικού κινδύνου -συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου συμπεριφοράς).

Επιπλέον, ζητείται από τις τράπεζες να προβάλουν την επίδραση των σεναρίων στο καθαρό εισόδημα από τόκους και να τονίσουν τα επιτόκια και τα κεφάλαια που δεν καλύπτονται από άλλους τύπους κινδύνου.

Αναβολή τιτλοποιήσεων

Όπως σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες, σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια στο adverse σενάριο, η άσκηση δεν ζητά προκαθορισμένο δείκτη, όπως συνέβη στην άσκηση του 2018, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα θεωρούν πως θα ισχύσει ατύπως ό,τι και το 2018, δηλαδή το 5,5% σε επίπεδο δείκτη.

Το στοιχείο αυτό έχει οδηγήσει τις τράπεζες να αναβάλουν τις τιτλοποιήσεις τους για την ερχόμενη χρονιά, θεωρώντας πιο σημαντική την ύπαρξη κεφαλαίων από τη διαγραφή NPEs.

Για το σκοπό της άσκησης δεν ορίζονται ποσοστά ή όρια κινδύνου, κάτι άλλωστε που ίσχυε και το 2018.

Έτσι, λοιπόν, οι τραπεζίτες θεωρούν πως σωστά αποφάσισαν να οδηγήσουν στο 2020 τις τιτλοποιήσεις, λόγω της στατικότητας του ισολογισμού που ισχύει με ημερομηνία 31.12.2019.

Τα καινούργια NPEs που δημιουργήθηκαν από τον Απρίλιο του 2019 ως τον Δεκέμβριο του 2019 θα αντιμετωπιστούν με βάση τη νέα νομολογία και τις νέες προβλέψεις (για την Ελλάδα το ποσοστό είναι εξαιρετικά μικρό).

Οι τράπεζες που μετέχουν κατέχουν ενεργητικά υψηλότερα των 30 δισ. ευρώ. Επομένως στη χώρα μας εξακολουθούν να μετέχουν στο τεστ οι 4 συστημικές τράπεζες.

Στόχος της ανάλυσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο Ε.Ε. είναι να εκτιμηθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών της Ε.Ε. σε μια κοινή σειρά δυσμενών οικονομικών εξελίξεων, προκειμένου να προσδιοριστούν οι δυνητικοί κίνδυνοι, να εξελιχθούν οι εποπτικές αποφάσεις και να αυξηθεί η πειθαρχία της αγοράς.

Τα ορόσημα της άσκησης

Τα βασικά ορόσημα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε. το 2020 έχουν ως εξής:

* Έναρξη της άσκησης στα τέλη Ιανουαρίου 2020.

* Πρώτη υποβολή αποτελεσμάτων στην EBA στις αρχές Απριλίου του 2020.

* Δεύτερη υποβολή στην EBA στα μέσα Μαΐου του 2020.

* Τελική υποβολή στην ΕΒΑ στα μέσα Ιουλίου 2020.

* Δημοσίευση των αποτελεσμάτων έως το τέλος Ιουλίου 2020.

Σχετικα αρθρα

Παρατείνεται η υποβολή της ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου Μαρτίου

admin

Χ. Θεοχάρης: 30 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες της Thomas Cook

admin

Ισχυρές απώλειες στο «καθυστερημένο» άνοιγμα της αγοράς

admin

Χρηματιστήριο: Με ελαφριά πτώση έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης

admin

Μειωμένο στα 329,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2020

admin

ΣΕΒΕ: Τι να περιμένουν, τι να προσέξουν όσοι θέλουν να εξάγουν στην Ινδία

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άλμα των μετοχών λόγω προόδου στην ανακάλυψη φαρμάκου για τον κορωνοϊό

admin

Ευρωζώνη: Μείωση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων το Q4 του 2019

admin

Από ηλεκτρονικό έλεγχο περνούν οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη – Στόχος ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιτυχής τιμολόγηση της διεθνούς έκδοσης ομολογιών αξίας 70 εκατ. ευρώ

admin

Οι δύο χώρες που έμειναν εκτός λίστας φορολογικών παραδείσων

admin

Μπιλ Γκέιτς : «Αν το κάνουμε σωστά, θα πρέπει να το κάνουμε μόνο μία φορά»

admin

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο

admin

Σολτς: Η ΕΚΤ σεβάστηκε την αρχή της αναλογικότητας αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

admin

Σε κίνδυνο ύφεσης παραμένει η Γερμανία- Νέα βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής

admin

Μισέλ Μπαρνιέ : Νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας έως τα τέλη του 2020

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Μίχαλος: Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά

admin