Image default
Πρώτο Θέμα

ΔΝΤ:Μήνυμα για μείωση πλεονασμάτων

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, η οποία θα συζητηθεί αύριο σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, μαζί με την απάντηση της ελληνικής πλευράς -όπως θα μεταφερθεί μέσω του Έλληνα εκπροσώπου Μιχάλη Ψαλιδόπουλου- έχει ειδική σημασία λόγω της χρονικής συγκυρίας κατά την οποία ανακοινώνεται.

Λαμβάνει χώρα παράλληλα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής μέρους (2,7 δισ. ευρώ) από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ, αλλά και λίγες μέρες πριν από τις αντίστοιχες ανακοινώσεις πορισμάτων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνει μία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως έχει παραγγελθεί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί την πάγια θέση του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (από τον στόχο του 3,5% έως και το 2022), προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο λόγος για μία κίνηση την οποία ήδη προωθεί η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επισημάνει ότι επίσημος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 στο 2% του ΑΕΠ δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ.

Χαμηλές πτήσεις

Βεβαίως η εν λόγω θέση του Ταμείου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνδέεται και με μία δυσμενή πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης: τον υπολογίζει περί το 2% το 2020.

Ο λόγος για μία πολύ συντηρητική εκτίμηση τη στιγμή που η κυβέρνηση στηρίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% τον επόμενο χρόνο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2020.

Στην έκθεση του για την Ελλάδα, το ΔΝΤ αναμένεται επίσης ότι θα προβαίνει σε σειρά συστάσεων για τη διασφάλιση της κουλτούρας πληρωμών (διαφωνεί με τις δόσεις για χρέη), για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και για τη μείωση του βάρους των συντάξεων στον προϋπολογισμό. Αναμένεται επίσης να αναφέρεται στο δημογραφικό, αλλά και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στις αγορές.

Η έκθεση η οποία συντάσσεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου σε ετήσια βάση έχει ειδική σημασία για τις αγορές. Ο εποπτικός του ρόλος στην Ελλάδα διατηρείται μεν αλλά είναι θεσμικά περιορισμένος.

Η θέση του Ταμείου έχει προαναγγελθεί μέσα από τη δήλωση στην οποία προέβη κατά την ολοκλήρωση της αποστολής των εκπροσώπων του στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και από την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν στο περιθώριο της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Η έκθεση αναμένεται να ανακοινωθεί έως τη Δευτέρα και θα αποτελεί μία πρώτη γεύση των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ακολουθούν τη προσεχή Τετάρτη.

Σχετικα αρθρα

Γιατί η Κίνα δεν θα εκδημοκρατιστεί ποτέ

admin

Η Μαδρίτη ετοιμάζει άμεση κυριαρχία στην Καταλονία και η ΕΕ είναι συνεργός

admin

Πόσο θα παραμείνει ακόμη η Μέρκελ καγκελάριος;

admin

Ψευδαίσθηση το βρετανικό όραμα για εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit;

admin

Ιταλία: Η ώρα της πρόσκρουσης και οι φόβοι για την Ελλάδα

admin

«Αβάντα» της Morgan σε ομόλογα και μετοχές

admin

Ο Ντράγκι φτάνει στα μισά της θητείας του, αλλά παραμένει μακριά από τον στόχο

admin

Ενώπιον νέας δημοσιονομικής κρίσης 10 χρόνια μετά;

admin

Σταθερά έσοδα μετά από 9 χρόνια ο ΟΤΕ το 2016

admin

Ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα Ομπάμα

admin

Η επόμενη δοκιμασία του ΔΝΤ

admin

Νέος πλανητάρχης ο Ντόναλντ Τραμπ

admin

Αλλάζει ο κυκλοφοριακός χάρτης στον Πειραιά

admin

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street ξυπνά εφιαλτικές μνήμες του 1929

admin

DW: Εκνευρισμό προκαλεί στην οικονομία το λυκόφως του Brexit

admin

Ο Ομπάμα προειδοποιεί κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού

admin

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επισφαλών δανείων

admin

Οι τραπεζίτες σπάνε την πολιορκία!

admin