Image default
Διεθνή

Ερντογάν – Τραμπ : Η ανάρμοστη σχέση των δύο ηγετών μέσω των γαμπρών τους

Την ανεπίσημη και «ύποπτη» διπλωματική σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία μέσω τριών… γαμπρών αναδεικνύει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Οι τρεις αυτοί γαμπροί κρατούν το κλειδί της σχέσης του Ντονάλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, μπορεί να ευθύνονται για το γεγονός ότι οι δύο πρόεδροι δεν άφησαν τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των χωρών τους να μετατραπούν σε παρατεταμένες κρίσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τρεις αυτοί άνδρες είναι:

1. ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου και γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ

2. ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Ερντογάν, Έσρα

3. ο Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγ (Mehmet Ali Yalçındağ), γαμπρός ενός Τούρκου μεγιστάνα, που είναι και επιχειρηματικός εταίρος της οικογένειας Τραμπ.

Η διπλωματία της πίσω πόρτας

Ο Αλμπαϊράκ και ο Κούσνερ έχουν πολύ καλές σχέσεις. Ο γαμπρός του Ερντογάν έχει αποκαλέσει τις συχνές ιδιωτικές συνομιλίες του με τον γαμπρό του Τραμπ ως «διπλωματία της πίσω πόρτας».

Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η γέφυρα λειτουργεί καλά» καθώς οι δύο χώρες προσπάθησαν να επαναφέρουν τις σχέσεις τους σε ένα καλύτερο σημείο.

Μια βασική στιγμή αυτής της αντισυμβατικής συνεργασίας ήρθε τον Απρίλιο, όταν ο Αλμπαϊράκ έφτασε για ένα συνέδριο που διοργάνωσε ο Γιαλτσιντάγ στο Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον.

Ο Κούσνερ τηλεφώνησε στον γαμπρό του Ερντογάν στο μέσο της εκδήλωσης για μια απρογραμμάτιστη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Αλμπαϊράκ με επιτυχία πίεσε τον Τραμπ να αναβάλει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400s.

Γιατί Τραμπ και Ερντογάν προτιμούν να χρησιμοποιούν μέλη της οικογένειάς τους στη διπλωματία

Και οι δύο ηγέτες προτιμούν να χρησιμοποιούν μέλη της οικογένειας τους ή έμπιστους οικονομικούς συνεργάτες για αυτή την «υπόγεια» επικοινωνία μεταξύ τους, καθώς οι δύο πρόεδροι υποψιάζονται ότι άνθρωποι εντός των ίδιων των κυβερνήσεών τους πιθανόν να εργάζονται εναντίον τους.

O Ερντογάν έχει κερδίσει τη συμπάθεια του Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι μοιράζονται αυτήν την έλλειψη εμπιστοσύνη απέναντι στα μέλη των κυβερνήσεών τους.

Δεν είναι μόνο η περίπτωση της Τουρκίας, στην οποία ο Τραμπ έχει εφαρμόσει μία πιο ανεπίσημη γραμμή εξωτερικής πολιτικής. Ο Τζάρεντ Κούσνερ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας και αγαπημένο γιο του βασιλιά.

“Ο Τραμπ αντικαθιστά τις επίσημες σχέσεις μεταξύ των κρατών σε αρκετές περιπτώσεις με τη σχέση οικογένειας προς οικογένεια ή με τις σχέσεις μεταξύ υποτακτικών”, δήλωσε ο Έρικ Έντελμαν, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία.

“Βεβαίως ο Ερντογάν θα προτιμούσε αυτό το είδος σχέσης καθώς διαχειρίζεται ένα δικό του καπιταλιστικό καθεστώς”, δήλωσε ο πρώην πρέσβης.

Τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών που επιλύθηκαν δια… μαγείας

Η πολιτική του Τραμπ απέναντι στην Τουρκία έχει εκπλήξει ακόμα και το ίδιο του το κόμμα ουκ ολίγες φορές.

Ο Τραμπ εξέπληξε τους πάντες όταν συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την βόρεια Συρία, μετά από δύο τηλεφωνήματα με τον Τούρκο ομόλογό του, ανοίγοντας τον δρόμο για την τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή για το ίδιο ζήτημα και δεν είχε εγκαταλείψει τους Κούρδους συμμάχους του.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καθυστερήσει τις κυρώσεις προς την Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Oι επικριτές των δύο ηγετών υποστηρίζουν ότι ο Έρντογαν έχει επίσης προσπαθήσει να επηρεάσει τον Τραμπ ώστε η Halkbank, μια τουρκική κρατική τράπεζα, να μην τιμωρηθεί με την κατηγορία της παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν.

Μέχρι τώρα, η τράπεζα έχει αποφύγει νομικές και οικονομικές κυρώσεις, παρά τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία και τη φυλάκιση ενός από τους αναπληρωτές διευθυντές της με τις ίδιες κατηγορίες από δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι συναντήσεις των γαμπρών των δύο ηγετών

Για όλα αυτά τα ζητήματα, έχουν υπάρξει συναντήσεις μεταξύ των τριών προαναφερθέντων γαμπρών των τριών ανδρών.

Ειδικά, οι γαμπροί των ίδιων των δύο ισχυρών ηγετών έχουν συναντηθεί πολλές φορές, έπειτα από την πρώτη τους γνωριμία το 2018.

Κύριο θέμα των κατ’ ιδίαν συνομιλιών του Κούσνερ και του Αλμπαϊράκ είναι συνήθως οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κάθε φορά που ο Τραμπ άλλαζε τη γνώμη του από το αρνητικό προς το θετικό για κάποιο από τα προβλήματα που δημιουργείτο με την Τουρκία, συνήθως είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ του γαμπρού του με τον γαμπρό του Ερντογάν.

Το δημοσίευμα των New York Times παρουσιάζει ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα αυτών των συναντήσεων. Μετά από αυτές, συνήθως ακολουθούσε και μία… κωλοτούμπα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο τρίτος γαμπρός – Ο άνθρωπος της Τουρκίας στις ΗΠΑ

Οι δεσμοί του Τραμπ με την Τουρκία κρατούν παραπάνω από μία δεκαετία. Και αυτό οφείλεται στον τρίτο γαμπρό, τον Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγ, ο οποίος είχε καλέσει τον Τραμπ να εξαπλώσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πεθερός του Γαλσιντάγκ, ο μεγιστάνας Αϊντίν Ντογάν, ήθελε να χτίσει δύο ουρανοξύστες και ένα εμπορικό κέντρο. Ο γαμπρός του τον έπεισε να βρει έναν διεθνή συνεργάτη για την εταιρεία του και κάπως έτσι άρχισε η σχέση με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι ουρανοξύστες άνοιξαν το 2012 και στα εγκαίνια έδωσαν το «παρών» ο Ντόναλντ Τραμπ, με την κόρη του Ιβάνκα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κόψει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με την κόρη του Ιβάνκα, και τον Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγ στα εγκαίνια των ουρανοξυστών στην Κωνσταντινούπολη.

Την τελευταία δεκαετία, ο κ. Γιαλτσιντάγ είχε συναντήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο.

Έχει μεσολαβήσει για χάρη της τουρκικής πρεσβείας των ΗΠΑ με τον Λευκό Οίκο και είναι γνωστός λομπίστας στην Ουάσινγκτον για την εμπορική πολιτική μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Από την άλλη, ο Γιαλτσιντάγ γνωρίζεται προσωπικά τόσο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον γαμπρό του.

Γιαλτσιντάγ και Μπαϊράκ έχουν ασκήσει πιέσεις στην ΗΠΑ για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του νούμερο 1 εχθρού του Ερντογάν.

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειωθεί στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα, ο γαμπρός του θα είναι μαζί του. Ο Μεχμέτ Αλί Γαλσινταγκ βρίσκεται ήδη εκεί.

Σχετικα αρθρα

Ο Ομπάμα εξηγεί γιατί οι γυναίκες είναι αναμφισβήτητα καλύτερες από τους άνδρες

admin

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου πανηγυρίζει γι΄αυτούς που ανάρρωσαν – Ούτε κουβέντα για τους 100.000 νεκρούς!

admin

«Κόκκινη γραμμή» στην υπόθεση Κάμινγκς βάζει ο Μπόρις Τζόνσον

admin

«Απασφάλισε» ο Μακρόν: Εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ – Αναξιόπιστος ο ρόλος της Γερμανίας

admin

FT : Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία πιέζουν για «αερογέφυρα» με την Βρετανία

admin

Κοροναϊός – Βρετανία : 118 νέοι θάνατοι – Μερική επαναλειτουργία των σχολείων την 1η Ιουνίου

admin

Μελβούρνη: Πανικός στα σουπερμάρκετ λόγω lockdown

admin

Λιβύη : Πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή σε εργοστάσιο μπισκότων

admin

Κούβα: Νέος πρωθυπουργός ανέλαβε ο Μανουέλ Μαρέρο

admin

Κορωνοϊός – Ιταλία: «Εξαιρετικά μεγάλη ροή» μεταναστών εξαιτίας της πανδημίας

admin

Έκθετος ο Τραμπ : Επιτίθεται στο Πεκίνο ενώ η εταιρεία του εισάγει τόνους προϊόντων από την Κίνα

admin

ΗΠΑ: Προκλητικό το κατηγορητήριο για τον δολοφόνο αστυνομικό του Φλόιντ

admin

Τουρκία: Παράνομη η κράτηση του πρώην επικεφαλής του HDP, σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Γαλλία: «Light» ανασχηματισμός με άρωμα… Αριστεράς και Σαρκοζί

admin

Κοροναϊός – Σερβία : Ρεκόρ θανάτων στο Κόσοβο

admin

Πομπέο σε Ευρώπη: Η εξάρτηση από την Κίνα σημαίνει άρνηση των αξιών της Δύσης

admin

Κορωνοϊός – Βρετανία: Αγγίζουν τους 52.000 οι νεκροί

admin

Δολοφόνησε τον Πάλμε όντως ο «Σκαντιαμάννεν»;

admin