Image default
Ευρώπη

Η Βουλγαρία λέει ότι θα είναι ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο το 2020

Την επόμενη χρονιά, η Βουλγαρία θα μπορεί να λέει ότι έχει επιτύχει την ανεξαρτησία στο φυσικό αέριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης της κατασκευής της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) τη Δευτέρα (11 Νοεμβρίου).

Ο Μπορίσοφ πρόσθεσε ότι η διαδρομή θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και ότι η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να προμηθευτεί ΥΦΑ από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν. Προς το παρόν, η Βουλγαρία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το ρωσικό αέριο.

Με τη σύνδεση αερίου από τη βουλγαρική πόλη της Στάρα Ζαγοράς στην ελληνική πόλη της Κομοτηνής, η χώρα θα είναι σε θέση να παραλάβει αζερικό αέριο από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), καθώς και από τον ελληνικό τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η Βουλγαρία έχει σύμβαση να εισάγει 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αζερικού φυσικού αερίου ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου των αναγκών της.

Την επιθεώρηση παρακολούθησε η Υπουργός Ενέργειας Temenouzhka Petkova, ο Πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής Ενέργειας Ivan Ivanov, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Herro Mustafa, ο Πρέσβης της Ελλάδας Δημήτριος Χρονόπουλος και η Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Νάργκις Γκουρμπάνοβα.

«Μετά από μια εξαιρετικά διαφανή διαδικασία, η Βουλγαρία έλαβε δάνειο με τραπεζική εγγύηση και συνεισφέρει 500 εκατομμύρια λέβα (250 εκατομμύρια ευρώ) στο σχέδιο. Δύο ελληνικές εταιρείες κέρδισαν τις συμβάσεις παροχής και κατασκευής σωλήνων. Αυτό δείχνει ότι δεν είμαστε απλώς ανοιχτοί και διαφανείς. Πάντα λέγαμε ότι η Βουλγαρία και η Ελλάδα πρέπει να μοιράζονται τους πόρους τους – η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη και η Βουλγαρία θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το Αιγαίο». Ο Μπορίσοφ επέμεινε ότι το IGB ήταν το κλειδί για τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το έργο θα εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας, η οποία σημαίνει επίσης εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

Εν τω μεταξύ, το Δικαστήριο της Σόφιας υποχρέωσε τον Δήμο Σόφιας να δημιουργήσει άμεση πρόσβαση στο σύστημα για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα σε πραγματικό χρόνο, τόσο στην ιστοσελίδα του όσο και στο Facebook. Κάθε μήνα, ο δήμος υποχρεούται να αναφέρει την ποιότητα του αέρα τον περασμένο μήνα, πόσο συχνά έχουν πλυθεί οι δρόμοι και να υποβάλει εντός δύο μηνών ένα σχέδιο για τη φύτευση δέντρων το 2020. Πρόκειται μόνο για ένα μέρος των νέων προσωρινών μέτρων το δικαστήριο έχει επιβάλει στον δήμο μέχρι το τέλος της υπόθεσης, που υποβλήθηκε από πολίτες, καθώς και από μια ΜΚΟ.

(Dnevnik)

Σχετικα αρθρα

Γαλλογερμανική αντιπροσωπεία σε Άγκυρα και Αθήνα για το μεταναστευτικό

admin

Η πειραματική πολιτική στη Φινλανδία

admin

Η Γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει την πολιτική της για το κλίμα

admin

Μάλτα: Ο επόμενος πρωθυπουργός παραδέχεται λάθη αλλά υπόσχεται συνέχεια

admin

Χατζηδάκης: Συμμαχία κατά της πλαστικής ρύπανσης – Εθνική Συντονίστρια η Α. Κοσμοπούλου

admin

ΔΕΘ: Μαγνήτης για επενδυτές οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

admin

Διπλασιάζει τις επιχειρήσεις της σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα η Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου

admin

Μάθημα «προπαγάνδας» χρηματοδότησε η Κίνα σε τσεχικό Πανεπιστήμιο

admin

«Ιστορικό λάθος η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία»

admin

Ε.Ε.: Συνεισφορά-ρεκόρ 550 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

admin

Πυρά και από Γιούνκερ για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»

admin

Παγκόσμια εξέγερση κατά του «καπιταλισμού του καζίνο»

admin

Στην Αθήνα η Επίτροπος Βεστάγκερ για επαφές

admin

Ο Ντόναλντ Τουσκ νέος πρόεδρος του ΕΛΚ

admin

Ρωσία και Τουρκία μοιράζονται τα λάφυρα στη Συρία

admin

Οι άγνωστοι που σημάδεψαν τo 2019

admin

Αντίθετες οι Βρυξέλλες σε άνευ όρων επιστροφή της Ρωσίας στη G7

admin

Από τα Fake News στα Deep Fakes

admin