Image default
Ευρώπη

Η Βουλγαρία λέει ότι θα είναι ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο το 2020

Την επόμενη χρονιά, η Βουλγαρία θα μπορεί να λέει ότι έχει επιτύχει την ανεξαρτησία στο φυσικό αέριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης της κατασκευής της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) τη Δευτέρα (11 Νοεμβρίου).

Ο Μπορίσοφ πρόσθεσε ότι η διαδρομή θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και ότι η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να προμηθευτεί ΥΦΑ από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν. Προς το παρόν, η Βουλγαρία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το ρωσικό αέριο.

Με τη σύνδεση αερίου από τη βουλγαρική πόλη της Στάρα Ζαγοράς στην ελληνική πόλη της Κομοτηνής, η χώρα θα είναι σε θέση να παραλάβει αζερικό αέριο από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), καθώς και από τον ελληνικό τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η Βουλγαρία έχει σύμβαση να εισάγει 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αζερικού φυσικού αερίου ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου των αναγκών της.

Την επιθεώρηση παρακολούθησε η Υπουργός Ενέργειας Temenouzhka Petkova, ο Πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής Ενέργειας Ivan Ivanov, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Herro Mustafa, ο Πρέσβης της Ελλάδας Δημήτριος Χρονόπουλος και η Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Νάργκις Γκουρμπάνοβα.

«Μετά από μια εξαιρετικά διαφανή διαδικασία, η Βουλγαρία έλαβε δάνειο με τραπεζική εγγύηση και συνεισφέρει 500 εκατομμύρια λέβα (250 εκατομμύρια ευρώ) στο σχέδιο. Δύο ελληνικές εταιρείες κέρδισαν τις συμβάσεις παροχής και κατασκευής σωλήνων. Αυτό δείχνει ότι δεν είμαστε απλώς ανοιχτοί και διαφανείς. Πάντα λέγαμε ότι η Βουλγαρία και η Ελλάδα πρέπει να μοιράζονται τους πόρους τους – η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη και η Βουλγαρία θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το Αιγαίο». Ο Μπορίσοφ επέμεινε ότι το IGB ήταν το κλειδί για τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το έργο θα εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας, η οποία σημαίνει επίσης εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

Εν τω μεταξύ, το Δικαστήριο της Σόφιας υποχρέωσε τον Δήμο Σόφιας να δημιουργήσει άμεση πρόσβαση στο σύστημα για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα σε πραγματικό χρόνο, τόσο στην ιστοσελίδα του όσο και στο Facebook. Κάθε μήνα, ο δήμος υποχρεούται να αναφέρει την ποιότητα του αέρα τον περασμένο μήνα, πόσο συχνά έχουν πλυθεί οι δρόμοι και να υποβάλει εντός δύο μηνών ένα σχέδιο για τη φύτευση δέντρων το 2020. Πρόκειται μόνο για ένα μέρος των νέων προσωρινών μέτρων το δικαστήριο έχει επιβάλει στον δήμο μέχρι το τέλος της υπόθεσης, που υποβλήθηκε από πολίτες, καθώς και από μια ΜΚΟ.

(Dnevnik)

Σχετικα αρθρα

Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027: έμφαση στην Ελληνική Περιφέρεια – πως κατανέμονται οι πόροι ανά στόχο πολιτικής

admin

Ιρλανδία: Τα εσωτερικά προβλήματα υπερισχύουν του Brexit στις πρόωρες εκλογές του Σαββάτου

admin

Κοινή γραμμή στήριξης Ελλάδας και Κύπρου από Μέρκελ – Μακρόν στην Αν. Μεσόγειο

admin

Η Λαγκάρντ για την πολιτική διάσταση του ευρώ και τη συμβολή Σόιμπλε

admin

Μέρκελ: Η Ευρώπη έχει καθήκον να αντιμετωπίσει την κρίση με αλληλεγγύη

admin

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και η χρηματοδότηση της Πράσινης Συμφωνίας

admin

Για λίγο online το αυτόνομο ίντερνετ της Μόσχας

admin

Ο Κεφαλογιάννης ζητά την καταδίκη της Τουρκίας από την Κομισιόν

admin

Brexit: Ευρωπαϊκή προειδοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράβαση των υποχρεώσεών του

admin

Τα παράδοξα του Brexit

admin

Σερβία: συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ζήτησε η ΕΕ

admin

Συμφωνία για τη χρηματοδότηση κοινών πολιτικών ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης

admin

Τέλη Μαρτίου το σχέδιο κειμένου του ΕΣΠΑ 2021-2027

admin

Τίμερμανς: Απορρίπτεται η πρόταση Όρμπαν για το «κράτος δικαίου»

admin

Green Tank: Να αναθεωρηθούν τα κριτήρια για την κατανομή πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

admin

Κομισιόν: Αναγκαίο η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη-μέλη

admin

BofA: Επιστροφή των επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές

admin

Οι ευρωπαίοι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία με μάσκες και σε τάξεις με μικρότερο αριθμό μαθητών

admin