Image default
Πρώτο Θέμα

Σάρκα και οστά παίρνει το “Μικρό Βίζεγκαντ”

Σε Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Πράγα και Μπρατισλάβα εκλέχθηκαν πρόσφατα προοδευτικοί δήμαρχοι, οι οποίοι συγκρούονται ανοιχτά με τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Πρόθεσή τους η υπογραφή ενός “Συμφώνου Ελεύθερων Πρωτευουσών”.

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το κράτος δικαίου και να διεκδικήσουν από κοινού ευρωπαϊκά κονδύλια εμφανίζονται οι δήμαρχοι Βαρσοβίας, Βουδαπέστης, Πράγας και Μπρατισλάβας. Αυτό που ενώνει τους νεοεκλεγέντες προοδευτικούς δημάρχους είναι η εχθρική αντιμετώπιση των εθνικών τους κυβερνήσεων, μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και επιθυμούν μια ανοικτή και ανεκτική κοινωνία.

Η νίκη του Ραφάλ Τζασκόφσκι στις εκλογές για το δήμο Βαρσοβίας από τον πρώτο κιόλας γύρο θεωρήθηκε χαστούκι στο εθνολαϊκιστικό κυβερνών κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη” PiS. Παρόμοια ήττα υπέστη και το ουγγρικό κυβερνών κόμμα Fides του Βίκτορ Όρμπαν, όταν τον περασμένο μήνα εξελέγη δήμαρχος Βουδαπέστης ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Γκεργκέλι Καρκασόνι.

Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα του νέου δημάρχου της ουγγρικής πρωτεύουσας έγινε με τον δήμαρχο Βαρσοβίας. Οι δύο πολιτικοί αποφάσισαν να προωθήσουν την ιδέα ενός “Συμφώνου Ελεύθερων Πρωτευουσών”, ένα είδος συνεργασίας των δημάρχων πρωτευουσών των χωρών του Βίζεγρκαντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία). Και στην Πράγα και τη Μπρατισλάβα ανέλαβαν πρόσφατα τη δημαρχεία πολιτικοί που δεν προέρχονται από κυβερνώντα κόμματα και έχουν παρόμοια οράματα για τις πόλεις τους.

Ανταλλαγή εμπειριών σε ζητήματα ανεκτικότητς και κράτους δικαίου

Το ζητούμενο ενός “Συμφώνου Ελεύθερων Πρωτευουσών” δεν είναι ωστόσο μόνο η διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι δήμαρχοι των τεσσάρων πρωτευουσών φιλοδοξούν να ανταλλάσουν εμπειρίες σε μια σειρά ζητημάτων όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή “έξυπνων” τεχνολογιών αλλά και σε ό,τι αφορά την ανεκτικότητα, το κράτος δικαίου και την ελευθερία της άποψης.

Την περασμένη Παρασκευή οι τέσσερεις δήμαρχοι συναντήθηκαν στο Βερολίνο. Στο περιθώριο των εορτασμών για τα 30 χρόνια από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου συζήτησαν για την πρωτοβουλία τους που ονομάζεται “Σύμφωνο Ελεύθερων Πρωτευουσών” ή “Μικρό Βίζεγκραντ”, σε αντίθεση στο “μεγάλο” Βίζεγκραντ, στο οποίο δεσπόζουν οι εθνολαϊκιστές Βίκτορ Όρμπαν και Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Προς το παρόν το “Σύμφωνο” μεταξύ των πρωτευουσών είναι ακόμα μια ιδέα, η κοινή διακήρυξη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. “Σιγά-σιγά παίρνει σάρκα και οστά”, δηλώνει ο δήμαρχος Βαρσοβίας Ραφάλ Τζασκόφσκι.

Βόιτσεχ Σεμάνσκι

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Η άνοδος του ευρώ ασκεί πίεση στους εξαγωγείς

admin

Η μεταναστευτική μεταρρύθμιση του Μακρόν προσβάλει τους πάντες

admin

Αρνητικό ρεκόρ τριετίας για τις κινεζικές μετοχές μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς

admin

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit

admin

Δεν επηρέασε τη μετανάστευση η απόφαση του Brexit

admin

ΔΝΤ : «Υπογράφει» ότι η Ελλάδα θα πετύχει πλεονάσματα 3,5% ως το 2022

admin

Τρίτο μέτωπο το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

admin

Θα αφήσει η Ευρώπη τη Γερμανία να ηγηθεί;

admin

Οι απαραίτητες εκλογές της Ελλάδας

admin

ΔΝΤ: Δεν αντέχει μόνος ο «Ηρακλής»

admin

Η Γερμανία πολεμά τα φαντάσματα του παρελθόντος της

admin

Ο κόσμος χάνεται αλλά… το spread στα ομόλογα πέφτει!

admin

Η ευρωκρίση έχει αλλάξει…χαρακτήρα

admin

Τα 35 μνημονιακά προαπαιτούμενα που απομένουν εως το 2022

admin

Τα μεγάλα αστέρια των hedge funds που έπεσαν

admin

Πιθανές πρόωρες εκλογές στη Γερμανία;

admin

Γιατί η ΕΕ διακινδυνεύει με την Τουρκία

admin

Ο μεγάλος εκβιασμός για νέο μνημόνιο

admin