Image default
Πρώτο Θέμα

Σάρκα και οστά παίρνει το “Μικρό Βίζεγκαντ”

Σε Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Πράγα και Μπρατισλάβα εκλέχθηκαν πρόσφατα προοδευτικοί δήμαρχοι, οι οποίοι συγκρούονται ανοιχτά με τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Πρόθεσή τους η υπογραφή ενός “Συμφώνου Ελεύθερων Πρωτευουσών”.

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το κράτος δικαίου και να διεκδικήσουν από κοινού ευρωπαϊκά κονδύλια εμφανίζονται οι δήμαρχοι Βαρσοβίας, Βουδαπέστης, Πράγας και Μπρατισλάβας. Αυτό που ενώνει τους νεοεκλεγέντες προοδευτικούς δημάρχους είναι η εχθρική αντιμετώπιση των εθνικών τους κυβερνήσεων, μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και επιθυμούν μια ανοικτή και ανεκτική κοινωνία.

Η νίκη του Ραφάλ Τζασκόφσκι στις εκλογές για το δήμο Βαρσοβίας από τον πρώτο κιόλας γύρο θεωρήθηκε χαστούκι στο εθνολαϊκιστικό κυβερνών κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη” PiS. Παρόμοια ήττα υπέστη και το ουγγρικό κυβερνών κόμμα Fides του Βίκτορ Όρμπαν, όταν τον περασμένο μήνα εξελέγη δήμαρχος Βουδαπέστης ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Γκεργκέλι Καρκασόνι.

Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα του νέου δημάρχου της ουγγρικής πρωτεύουσας έγινε με τον δήμαρχο Βαρσοβίας. Οι δύο πολιτικοί αποφάσισαν να προωθήσουν την ιδέα ενός “Συμφώνου Ελεύθερων Πρωτευουσών”, ένα είδος συνεργασίας των δημάρχων πρωτευουσών των χωρών του Βίζεγρκαντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία). Και στην Πράγα και τη Μπρατισλάβα ανέλαβαν πρόσφατα τη δημαρχεία πολιτικοί που δεν προέρχονται από κυβερνώντα κόμματα και έχουν παρόμοια οράματα για τις πόλεις τους.

Ανταλλαγή εμπειριών σε ζητήματα ανεκτικότητς και κράτους δικαίου

Το ζητούμενο ενός “Συμφώνου Ελεύθερων Πρωτευουσών” δεν είναι ωστόσο μόνο η διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι δήμαρχοι των τεσσάρων πρωτευουσών φιλοδοξούν να ανταλλάσουν εμπειρίες σε μια σειρά ζητημάτων όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή “έξυπνων” τεχνολογιών αλλά και σε ό,τι αφορά την ανεκτικότητα, το κράτος δικαίου και την ελευθερία της άποψης.

Την περασμένη Παρασκευή οι τέσσερεις δήμαρχοι συναντήθηκαν στο Βερολίνο. Στο περιθώριο των εορτασμών για τα 30 χρόνια από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου συζήτησαν για την πρωτοβουλία τους που ονομάζεται “Σύμφωνο Ελεύθερων Πρωτευουσών” ή “Μικρό Βίζεγκραντ”, σε αντίθεση στο “μεγάλο” Βίζεγκραντ, στο οποίο δεσπόζουν οι εθνολαϊκιστές Βίκτορ Όρμπαν και Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Προς το παρόν το “Σύμφωνο” μεταξύ των πρωτευουσών είναι ακόμα μια ιδέα, η κοινή διακήρυξη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. “Σιγά-σιγά παίρνει σάρκα και οστά”, δηλώνει ο δήμαρχος Βαρσοβίας Ραφάλ Τζασκόφσκι.

Βόιτσεχ Σεμάνσκι

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Πόσο πιθανή είναι η ήττα των Μέρκελ και Σόιμπλε;

admin

Οι «Άντρες με τα Μαύρα» της τρόικας πάνε για διαζύγιο

admin

Ο φθόνος του Brexit της Ευρώπης

admin

Citi: Στο 0,70% η απόδοση του 10ετούς το 2020

admin

Γιατί η Amazon δεν κατέκτησε την Κίνα…

admin

«Βρέχει» χρήμα στην Ευρωζώνη:Νέο ρεκόρ πωλήσεων ομολόγων

admin

Έξι σκέψεις σχετικά με την κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου

admin

Γιατί πέτυχαν Uber και Airbnb στην Πορτογαλία

admin

Opinion Poll: Προβάδισμα 17 μονάδων για ΝΔ – Κύριο “αγκάθι” το μεταναστευτικό

admin

Πλήρης εμπλοκή και νέο (τελευταίο) ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ για την Πέμπτη 12 π.μ

admin

Die Welt: Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

ΔΝΤ:Πρώτα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Γερμανικός Τύπος: Οι Γερμανοί αγαπούν την Ελλάδα

admin

Η Ευρώπη αστόχησε στο θέμα της Google

admin

Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τα ορφανά της Κεντροαριστεράς

admin

Γερ. Τύπος: Η Καταλονία, ο Σόιμπλε και το ελληνικό παράδειγμα

admin

Fed: Ο φόβος για τον ισολογισμό των 4 τρισ. $ (!)

admin

Ο Ντράγκι δεν έδωσε ούτε ευρώ στις τράπεζες-Προ των πυλών η επιβολή περιορισμού αναλήψεων

admin